Най-добрите екопътеки около Разлог и Банско

Най-добрите екопътеки около Разлог и Банско

За равновесието в природата

В кратковремието на човешкия живот милиардите години на планетата Земя изглеждат фантастични. Невероятен е целият този процес на сътворение и свръхестествено начало, на възникването на живот с взаимна свързаност и обусловеност.

Природата се подчинява на неумолими закони и както, където и колкото човек да се опитва да я променя, последната дума винаги е безспорно нейна.

Популярно е да се говори за екология. За взаимоотношението на живите организми в тяхната естествена среда и устойчивостта на всяка екосистема. Би трябвало това да не остава само на думи и ние- хората действително да се вглеждаме в природата и нейния бихме казали съвършен замисъл.

Комплекс Катарино е между два национални парка: Пирин и Рила

Това предимство дава възможност на гостите на комплекса да опознаят планината, следвайки еко пътеките и програмите, създадени от Дирекция Национален парк Пирин и Дирекция Национален парк Рила.

Най-добрите екопътеки около Разлог и Банско

Дирекция Национален парк Пирин се намира в Банско. Недалеч от начална станция на кабинковия лифт, преди да се влезе в гъстата гора, е изграден Посетителския информационен център на парка. Посещението на центъра е винаги интересно. Можете да получите много полезни материали за туристически и екомаршрути, а децата доста ще се забавляват.

Екопътеки с начало Банско

Демянишка река разказва

Демяница е запомняща се река. Тя се спуска от върха на гранитната част на Пирин, буйна, често необуздана и непокорна. Пътеката може да бъде хваната от два подхода - от хотел „Катерина/на 3км. от Банско/ и от местността Кариерата /на 4км. от Банско/, откъдето започва маршрута за едноименната хижа.

Старият демянишки път през планината разказва легенди и исторически събития. Той минава се през местността Главите, Тодорова орница- широка и слънчева поляна, на която от 2020г. има осветен параклис с патрон Св. Теодор, Юлеският скок и опира до хижа Демяница.

Продължителността на движението в едната посока е около 2-3 часа / в зависимост от началната точка/. Маршрутът е забележителен със своята свежест, горски аромати и лек наклон. Пристигайки на хижа Демяница на 1900м.н.в., ще срещнете гостоприемен домакин, топъл планински чай и вкусна храна.

От там можете да продължите към красивите Василашки езера. Пътеката започва отчайващо стръмно, но след излизане от гората, красивата гледка и поляните с пъстри цветя напълно оправдават усилията.

Екопътеката е част от дълг пешеходен тур, прехвърлящ билото на планината към хижа Яне Сандански.

Най-добрите екопътеки около Разлог и Банско

Байкушевата мура

Не можете да пропуснете това свещено дърво на повече от 13 века. Могъщата му снага отстоява на суровата планинска природа и вдъхва уважение. Мурата се намира в близост до паркинга на хижа Бъндерица на 18км. от Банско. За туристите е изградена дървена стълба, за да се предпазят корените от туристическата ерозия.

Наоколо - вкусни ястия, риба и бански специалитети, пастирско сирене в малкото ресторантче на паркинга. Лека пътека отвежда до хижа Вихрен. През лятото има ограничения за автомобилите по натоварения път към хижите Бъндерица и Вихрен, като е организиран безплатен паркинг на Шилигарника.

Пътеката за инвалиди в местността Драгостинов чарк

Изградена е на 1км. от Посетителския информационен център на парка. Серпентините на пътеката водят до кътчета с маси за пикник и почивка. Пътеката е пригодена за инвалиди и за разходка на деца с детска количка.

Маршрути в Пирин от местността Бетоловото край Разлог

Към царството на еделвайса и Яворова поляна

До Бетоловото /1230м.н.в./ се стига с кола за 10 минути от Катарино, а след това за 2 часа и половина пеша по прекрасен и сенчест горски път можете да се озовете в алпийското подножие и хижа Яворов /1740м.н.в./.

Пътят е много популярен сред почитателите на планинското колоездене и дава стратегически поглед към цялата Разложка котловина.

Образователни табели насочват вниманието към живота в големия мравуняк, към бърлогата на мечката и гнездото на орела. На хижа Яворов е изградена класна стая на открито с информация за околните върхове, правилата в планината и защитените зони.

В близост е Яворовата поляна/на 2км. разстояние/, където според историята поетът Яворов е писал забележителните си хайдушки стихове.

Най-добрите екопътеки около Разлог и Банско

Хижа Яворов- местност Свещниците

Свещниците са природен феномен. Старите мурови дървета са с необичайна форма на короната и без водещ централен ствол, вероятно поради тежките снегове, които падат в Пирин. Страничните клони са мощни и стремглаво издигащи се към небето, успоредни едни на други като великански свещник.

Местност Бетоловото – местност Калята

Ориентир за пътя е къщичката на парковата охрана на Пирин. Калята е крайпътна крепост или наблюдателна кула за котловината. Тя е пост по познатия от Античността подпланински керванджийски път. Свързва се с Калята или Ситан Кале - крепостта над Банско.

Маршрутът е познат на планинските колоездачи с името „Перфектен ден“ и е включен в техните карти.

Национален парк Рила- маршрути от село Добърско

Пътека на рилската иглика

Маршрутът започва от с. Добърско като по стар горски път се стига до хижа Добърско /на 11 км северно от селото/ за около 4 часа. Първоначално пътеката е камениста. Забележителна е с достолепните смърчови гори, информационни табели и добре организираните места за пикник и отдих.

Село Добърско е задължителна спирка от всяко посещение в туристическата дестинация Банско и Разлог. Селото се слави със своята богато зографисана църква „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ от 17век.

Пътека на глухаря

Отново от живописното село Добърско пътеката води до горите на Рила. Информационните табели представят любопитна информация за глухаря, неговите местообитания, начини на развитие, екология и биология. Изградени са места за отдих и своеобразна класна стая на открито.

Пътеката на дивата коза

Пътеката започва от местността Бялата пръст над с. Добърско (1 070 м.н.в.). и стига до местността Статевото гюбре (2 025 м.н.в.) в безлесната зона Рила. Отличава се със средна степен на трудност.

Следва се маркировката за известната хижа Македония, като се преминава и край хижа Добърско (1 750 м.н.в.). По маршрута са поставени информационни табели и са изградени места за отдих. Времетраенето е общо 3,5 часа.

Пътеката е подходяща за деца, младежи, семейства, хора от всички възрасти и с различна физическа подготовка, както и за групи с познавателни интереси. Амбициозните планинари могат да планират по сериозна програма с преспиване в хижа и преходи в алпийската част на Рила.

Най-добрите екопътеки около Разлог и Банско

Национален парк Рила- маршрути от град Белица

Екопътека „Следите на ледника“

Тя е част от туристически маршрут - хижа Семково– Вапските езера /2268м.н.в./, която е с дължина 7.5 км и продължителност 3 ч. Интересна е като дендрологичен познавателен маршрут, защото се преминава през различни горски пояси - на смесените гори, на иглолистните гори, на клека и високопланинските ливади.

Семково е курортна зона на 17км. от град Белица с надморска височина от 1600м. Над курорта, на височина от 1750 метра се намира хижа Семково. От близките до хижата поляни се открива живописна панорама на юг към планината Пирин.

На 1 час и 30 минути пеша в североизточна посока от хижата, разположено в красива клекова гора в циркуса под Средния връх, се намира Сухото езеро. А в северозападна посока от върха са разположени Скалишки езера, Вапски езера и Чернополянски езера.

Не далеч от Белица се намира Паркът за танцуващи мечки - изключително хуманният проект на френската актриса Бриджит Бардо. Поучително ще бъде за децата, а и за всички, да отделите време, за да научите историите на мечките преди да бъдат заселени в спасителния център. Новост в зоната е приключенското влакче.

"Очарованието на торфището" 

Екопътеката започва от планинския курорт "Семково" и достига до Сухото езеро на 2045м.н.в.

Полезно!

Маршрутите и екопътеките в Национален парк Пирин са добре указани и включени в дигитални карти. Мобилното приложение може да бъде свалено от Google play с името NP Pirin

След планинската програма - не забравяйте да разпуснете в топлия минерален басейн на Катарино, да си запишете час за масаж или СПА ритуал за съвършен завършек на деня!

Очакваме Ви!

https://www.livechatalternative.com/