За нравите в Банско и Разлог

За нравите в Банско и Разлог

Макар и на седем километра едни от други местните хора от Разлог и Банско се различават много - те говорят различно, песните са им различни, носиите, кухнята и нравите.

Банскалии казват, че „от Разлог и котка за дамазлък не взимат“, а на разложени като им се роди син строго го възпитават да не помисля за банска мома. Враждата между двете населени места е от панти века. 

Макар в Банско никога да не е имало турци, съседните на тях селища наричали мъжете „бански турци“, заради суровия им, войнствен и деспотичен характер. Старото име на Разлог е Меомия /в книгите го пишат Мехомия не така, както всъщност са го изговаряли/. 

В селището се помещавала околийската власт, турския гарнизон, кадията. Традицията в административната работа запазва Мехомия като околийски център и след Освобождението от 1912г. И това банскалии и до ден днешен не могат да преглътнат, имайки се като хора от комитско село. 

Банскалии са тежки и сурови. Мъжката песен е акапелна с водач и гърдачи. Тя е песен за маса и за тъмна доба потайна. Тематиката `и от една страна е бунтовническа, а от друга - любовна и лирична. 

За дълбочината на чувствата и артистичността на банскалията ще споменем само една строфа -

„Ой, ага видиш тевна ми магла да магли,

Да магли, моме, да магли,

Да магли, севдо голема, 

Ой да не мислиш, че е от Бога,

Маглата, моме, маглата,

Маглата, севдо голема.

Ой, тава си са моите 

Таджи по тебе,

По тебе, моме, по тебе,

По тебе, севдо голема.“

За банскалията има два будалъка: „трезвен след гайда да ходи и трезвен хоро да играе“. В Разлог не е така - хората се веселят и играят до насита и при най-малък повод. Така те дават жизненост на известния днес фестивал на танцовите клубове вБългария „На армане с тапане“, където мерят сили с най-добрите.

Банскалиите виждали разложени като хора с леко сърце, на което нищо не тежи- ни имот, ни имане, и така тайно им завиждали. Отрудената, вечно угрижена и консервативно възпитана банскалийка не можела да се мери с по-светските маниери на разложенката. 

Фактите говорят, че първата оперета е представена в Разлог през 1926г. от местен самодеен състав под ръководството на учителя Никола Стойчев. Разложкият маестро /апропо с бански корен ☺/ поставя твърдите основни на музикалното и сценично изкуство в Разлог. 

С отлична музикална подготовка и талант той създава: 

 • оркестър от учители и ученици на Разложката гимназия 
 • църковен хор 
 • духова музика 
 • детска музикална школа с инструменти цигулка, пиано и други 
 • театрален състав 

В делото на Никола Стойчев се включва и известния разложки благодетел Иларион Астинов, който дарява музикални инструменти и невероятен роял, който читалището в Разлог съхранява с особена ревност и който влиза в главна роля по време на гастролите на известни пианисти. 

В съвременността създадената музикална култура в Разлог е плодотворна почва за развитието на забележителни летни фестивали: 

 • Театрален фестивал „Звездите на театъра“, организиран от актрисата Нона Йотова. Провежда се всяка година през последната седмица на юни.
 • Международен фестивал на камерната музика през юли, организиран от Николай и Марина Фридман- изявяващи се на международната музикална сцена и университетски преподаватели от Израел.
 • Оперни и оперетни представления.

Особено забавни са препирните между Банско и Разлог по въпросите за традиционната кухня. Короната сред банските рецепти - банската капама, много често се готви и в Разлог, но разликата е, че в големия глинен съд в Разлог често слагат моркови или картофи, което за банскалията е недопустимо.

Същото е и по отношение на банския чомлек с телешки джолан и опашка. В Разлог градините са по-припечни, а почвите по-плодородни. Може би поради тази причина зарзавата там се развива по-добре и по-често присъства в ястията. 

Обичаните летни ястия в Разлог са :

 • пърженицата с много зеленчуци 
 • сирене и яйца 
 • шуплата с прясно масло и сирене 
 • мътеницата 
 • фудулата и други

За информация: фермерският пазар в Банско е в неделя, а в Разлог в понеделник.

В спорта къде са най-добрите?!

Разлог е известен със силната си школа по волейбол /от 1946г./, която влиза в челните места на националните първенства. Генетично заложено хората от Разлог са доста високи. Така че от това място идват пленителни красавици, стъпили на модния Олимп - Париж като Божана Татарска. Също така в Разлог се развива голф школа. 

Банско може да се похвали с традиции в ски спорта и футбола, с изявена детска школа по таекуондо. През последните години Банско се очертава и като център за развитие на планинското колоездене.

Най-хубавото в цялата работа е, че децата в региона могат да се развиват в много спортове безплатно. Детските и младежки спортни клубове се финансират както от общинските бюджети, така и от големите инвеститори, които си дават сметка, че бъдещето е в развитието на местния потенциал.

Определено дестинацията Банско и Разлог е след най-благоприятните за живот. 

https://www.livechatalternative.com/