Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много

Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много

Занаятите на Банско

Банско е камък, желязо и дърво. Оцеляло във векове на чуждо робство, съхранило светилника на книжовността и християнската духовност, Банско е крепост на българщината. Ако се впуснете из старите калдъръмени улички, ще се възхитите от градежите, от забележителните порти от мура, от невероятните комини, от пропорциите на къщите.

Банскалии в миналото били ненадминати строители, дърводелци, зографи, резбари, каменари и камбанолеяри. Образец на техния самобитен талант е църквата „Св. Троица“, построена през 1835г. и часовниковата кула- камбанария, издигната трийсет години по-късно. В това мащабно дело участват с труд, финанси и не малка доза дипломация изключително тукашните хора. 

От старите занаяти днес са съхранени каменарството, дърводелството, мебелопроизводството, дърворезбата и изкуството. Добавяме камбанолеярството, защото наследниците на банската фамилия Велеганови и до днес произвеждат камбани, църковна утвар и часовници с механизми със звънци във фирмата им в Пловдив.

Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много

Камбаненият звън на църквата в Банско предизвиква възторг и възхита. В празнични дни той оглася цялата Разложка котловина и зад всичко това стои школата на музикантите - звънари

В общи линии само в два дена от годината местни и гост могат да се качат на църковната кула и да дръпнат въженцата на камбаните под вещото ръководство звънарите- това е втория ден на Великден и патронния празник на църквата - Петдесетница или Света Троица.

С особена сила в Банско се изявява ковачеството. Майсторът Радослав Сарафов е смятан за най-добрия ковач в България. Наследил занаята по бащина линия, негов учител в художественото коване е известния Хуб Сенсен, който на крака идва в Банско, за да предаде викингски тайни на младия банскалия. 

Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много

Забележителни са творенията на Радо в родния град. Ще споменем слънчевия часовник във вид на лък и стрела, поставен на парковата улица „Гоце Делчев“, напомнящ за безвъзвратно отлитащите мигове на живота. Още музикалният камертон пред един от входовете на читалището в Банско. 

Многобройните красиви интериори на известни механи в Банско и Разлог, парапети, лампи и детайли. В ателието на ковачите се предлага уникална атракция - изковаване на желязно цвете, а най-запалените почитатели могат да се включат в цикъл от занимания за изковаване на собствен уникален дамаски нож. 

Школата по дърворезба предлага летни занимания за деца и открити ателиета. Общината и музейния комплекс в града организират през лятото туристическа програма „Изкуства и занаяти“, която се осъществява всеки ден в Туристическия информационен център и музеите в Банско.

История и любопитни факти

Едни от най-разпространените са :

  • За построяването на църквата „Света Троица“ банскалии използват хитрост, като на желаното място предварително заравят християнски светини, за да покажат на турците, че и преди тук е имало църквище.
  • Султанският ферман идва след като на Серския бей след дълго чакане му се ражда дете и банскалии почитат случая с богата „повойница“- дарове за бебето и родилката.
  • Банскалии били изкусни строители и петнайсет години подготвяли материалите за градежа: дялали камъни, добивали вар, сушели гредите и дървения материал, изпичали тухли и керемиди. За тази цел банската община взела и първия си заем.
  • Църквата е построена с бели мраморни камъни, защото бялото е символ на духовността. Препотвърждава се традицията на древните българи да строят с бял камък най-важните си сгради.
  • На южният вход на църквата е издялан над вратата в мрамора кръст с два полумесеца, което спасява църквата от разрушаване, тъй като нарушавала мюсюлманския закон- била по-висока от турчин, качил се на кон.
  • Надпис върху най-голямата камбана на кулата споменава османския султан, което пък спасява кулата от разрушаване.
  • Часовникът на Тодор Хаджирадонов е поставен на кулата през 1866г. и не е спирал нито за миг да работи с абсолютна точност. И до днес се поддържа от наследници на майстора.

Занаятите на Разлог

Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много

Сред най-впечатляващите и запазени занаяти в Разлог са тъкачеството и ръкоделието. Изкусните разложки жени шият сукмани, бродират ризи, везат алени престилки с аспри, плетат фини дантели. На празника Старчевата /1 януари/, на Бабинден /21 януари/, на фестивала „1000 носии на едно място“ местните фамилии показват своето безценно богатство- запазената традиция. 

За да увековечи народното изкуство през 2021г. Историческият музей в Разлог издава книга-албум с шевиците на Разлог, а всяка година с помощта на фондацията „Българските корени“ издава календар, популяризиращ музейните колекции и красотата на разложенката. 

Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много

В Разлог чрез бродерията на шевици можете да научите много за скритите символи в българската бродерия, да започнете да разпознавате дървото на живота, елбетица и канатица, да осъзнаете митологичната основа на везбеното изкуство и неговата не само естетическа роля, но и предпазна функция. 

В музея често се осъществява представяне на творчеството на жените от Дългата махала и се организират седенки. В малкото магазинче се предлагат прекрасни сувенири с ръкоделие - кърпички, албуми с шевици и др.

Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много

Интересен факт е, че в Разлог съществува разклонение на майсторите на керамика от Бусиници, Пернишко. В музея се съхранява сбирка от бусински керамични съдове в характерните жълти и зелени цветове, и причудливи форми. През лятото функционира детско музейно училище.

Да не забравяме за звънците 

Ако се разходите из центъра на Разлог със сигурност ще Ви направят впечатление ансамблите от звънци с различни размери, поставени на емблематични места. Децата минават покрай тях и задължително ги удрят, а музиката, която се получава създава приятно настроение. 

Звънците насочват към най-любимия ден в годината на местните хора- това е 1 януари, когато се осъществява кукерския фестивал „Старчевата“. Кукерите се наричат чауши. На този ден мъжете се обличат в кози кожи, слагат на главата си високи сурати, а на кръста мощни звънци и така изглеждат страховито.

Банско и Разлог - занаятчийски район, в който можете да научите много
В Разлог ще намерите най-добрия майстор на длетото върху гранит и мрамор. Това е Асен Ботев. Той е създател на композицията- реплика на древния български календар край езерото в парка, на възстановката в реален размер на стелите от Столоватец пред читалището, на кукерите пред музея. Скулпторът обича да работи с деца и участва в лятната детска школа на музея.

https://www.livechatalternative.com/