Можем ли да практикуваме по-екстремни спортове в околностите на Катарино

Можем ли да практикуваме по-екстремни спортове в околностите на Катарино

Екстремните спортове вдигат адреналина на макс

Те предизвикват запомнящи се и разтърсващи емоции, които дават нова сила и страст към живота. Екстремните спортове не означават лудост. Напротив - те изискват висока психическа стабилност, за да се изправите срещу страховете си и да ги преодолеете.Екстремните спортове изискват смелост с неотлъчната комбинация от знания, опит и трезва преценка за взимане на правилни решения в нестандартна ситуация.

Според психолозите, практикуването на екстремни спортове повлиява добре на тревожни и депресивни състояния, още повече, че в по-голяма степен те се развиват в природна среда без тривиалните дразнители на социалната общност.

Екстремните спортове в Югозапада

Пирин планина и рекаСтрума предопределят развитието на екстремния спорт в Югозапада. В дестинацията могат да се практикуват скалното катерене, скайрънинг - планиско бягане, планинско колоездене, ендуро мотори, парапланеризъм, делта планеризъм, рафтинг и каякинг.

Можем ли да практикуваме по-екстремни спортове в околностите на Катарино

Алпинизъм

Скалното катерене е сливане със суровата същност на планината и нейното каменно сърце. Тук няма място за начинаещи, а за хора с добра физическа подготовка и знания. Очертаните траверси са предимно в гранитния дял на Пирин. 

Скалните пирамиди на върховете :

 • Вихрен 
 • Джангал 
 • Джано и Сиврия 
 • Тодорка 
 • Синаница 
 • зъберите на Стражите и Ушиците 
 • предизвикателната стена на Котешкия чал 
 • Стъпалата са емблематични за алпинистите

Летописът на алпинизма в Пирин започва с овладяването на стръмната северна стена на първенецът връх Вихрен. През 1934г. немските алпинисти Мозъл и Ауер покоряват върха за 8 часа и така поставят началото на този опасен и екстремен спорт.

Трудно достъпен катерачески обект е връх Джангал, чиято западна стена надминава 120 м. Джангал се оглежда в кристалните води на Попово езеро. Дяволският връх има неповторимо исполинско лице на вкаменен пирински бог. По-късно тук са трасирани туровете "Джангалска игла", "Строител" и други. 

Интересът на алпинистите не подминава връх Синаница с отвесна 200-метрова източна страна. Истинско изпитание е северната страна на Атмегдан /Башлийца/, представляваща гранитен отвес във формата на подкова, висока 250 м. 

За деца и начинаещи алпинисти дружеството на ветераните в Банско създава катерачески траверси в местността Пещерите, която е на 25 минути пеша от начална станция на кабинката, като движението е по известния ски път.

Негов градски вариант са изкуствените стени за катерене, изградени в село Баня и град Добринище /Приключенски парк „Не се отказвай“/. За възрастни и деца това може да бъде забавно напрягане на мускулите и проверка на гъвкавостта и силата на собственото тяло.

Планинско колоездене

Можем ли да практикуваме по-екстремни спортове в околностите на Катарино

В дестинацията Банско и Разлог планинското колоездене е плод на активността на местната чуждестранна общност. От 2007г. нещата тук вървят повече от добре с маркирани над 200км. маршрути, със собствени национални и международни състезания като „Ендуро Банско“.

Той от своя страна през 2021г. ще се проведе на 10 и 11 юли, „Три планини Ултра“ с дистанция 120км., „Път за никъде“ и „Дуел на Боговете“, който се провежда на писта Безбог.

Най-популярните маршрути за планинско колоездене, организирани от клубовете в Банско и Добринище са: 

 • Пондероса (Ponderosa) – дължина 42 км. Стартира от Местността Предел с две разклонения: към местността Св. Екатерина и хотел Катарино СПА  и към село Бачево.
 • Перфектен ден (Perfect Day)- дължина 18 км. Може да стартира както от град Банско, така и от района на Пирин голф клуб. Пътеката се разгръща покрай границата на Национален парк Пирин.
  Банско - местността Пещерите, Овиначе - старият римски път в подножието на Пирин - Манастирчето Палигоден - язовир Белизмата - Стойчов кладенец - местност Бетеловото - Пирин голф клуб.
 • Маршрут Хитра Дама (Foxy Lady)- дължина 25 км. по полски път от Банско в посока с. Баня.
  Банско, район Рупчовец - пресича се ж.п. линията - местността Св. Георги - Дъбовец - с. Баня - Банско.
 • Маршрут (Dead Dog)- дължина 23 км. от Банско към Банско към Добринище.
  Банско - ДКП - Св. Никола - Добринище - Банско.
  Връщането до Банско може да стане с теснолинейката или по селскостопанския път, който върви в подножието на планината. За колоездачи с не много добра подготовка маршрутът може да стартира от ДКП като до там бъдат извозени с кола.
 • Път за никъде (Road to Nowhere)- дължина 20 км.
  Хижа Безбог - Добринище - Банско - в подожието на Пирин. Само слизане.
 • Кална баня (Mud Bath), дължина 15 км.
  Слизане от хижа Гоце Делчев - през горски път в Пирин - с. Обидим - Добринище.
 • Летящият шотландец (The Flying Scotsman)- дължина 22 км.
  Слизане от хижа Безбог до местността Мочарата по стар горски път със завършек Добринище или с продължение до Трионска поляна и слизане в Банско.

С мотор между три планини

В дестинацията Банско и Разлог активно действат няколко мото клуба, които популяризират ендуро- мотоциклетни дисциплини. Това са Пирински вълци от Разлог, Моторел от Добринище и Мотодружинка Банско. 

Състезанието Ендуро Добринище се провежда на писта Русковица, а събитията в Банско са на територията на бившата казарма. Старт от националната състезателна програма е „Три планини хард ендуро“, който ще се състои на 15 и 16 май 2021г. в Банско.

Карането на мотоциклет е позволено в подножието на планините Пирин, Рила и Родопите, встрани от пешеходни маршрути и извън териториите на националния парк. Практикуването на спорта изисква определена етика и несмущаване на хора и животни със силни звуци и мирис на бензин.

Да се почувстваш като птица

Полети с парапланер и делтапланер над Разложката котловина, вълнуващо приключение и танц с вятъра. Полетите са с различна продължителност и се осъществяват със сертифициран и опитен пилот като приоритет е пълната безопасност. 

Рафтинг по река Струма

Можем ли да практикуваме по-екстремни спортове в околностите на Катарино

Пролетта и пълноводните води са подходящи за това приключение. Организира се от професионалистите от фирма „Адвенчър“. Преодоляването на страха от водната стихия и усещането за груповата работа и доверие са в основата на това начинание. 

Станцията за рафтинг е на един от големите завои на реката при популярното Кресненско ханче.

Пирин Ултра Скай Рънинг

Можем ли да практикуваме по-екстремни спортове в околностите на Катарино

Планинското бягане е силно интензивен спорт, който се провежда при висока надморска височина, което изисква специфични качества от спортуващите и добра аклиматизация.

Pirin Ultra е международен планински ултрамаратон, който се провежда в сърцето на Национален парк Пирин. Паркът е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и освен изключително подходящ терен за планинско бягане, разкрива пред състезатели, планинари и туристи спиращи дъха гледки. 

Първото издание на състезанието се провежда през Септември 2016г. Три години след това, Pirin Ultra е вече част от Световните серии по Скайрънинг. През 2018 стартът на късата дистанция – 66K, бе част от календара на Skyrunner® World Series

През 2019г. състезанието вече има три трасета, като отново дистанцията на 66К е част от Световните серии по Скайрънинг, а третото попълнение е трасе с дължина 38К. Петото издание на Pirin Ultra ще се проведе от 10 до 12 Септември 2021г. 

Участниците отново ще се състезават по три трасета. По традиция Трасе А ще е с дължина 160К, второто – Трасе Б ще предостави 66К чист планински терен, а Трасе С, с дължина 38К, носи името Pirin Extreme и е част от Skyrunner® World Series.

Участието в маратона по планинско бягане е свободно. В масовия старт освен професионалисти се включват и много любители заради чистата идея, което носи допълнителна емоция. Събитието се превръща в празник на обичащите да се катерят до небето и е съпътствано от интересен базар за спортисти на площада в Банско. 

Хотел Катарино е удобна база за всякакви екстремни спортове. Негово предимство е възможността за възстановяващи СПА терапии след силно спортно натоварване, релаксиращите минерални бани, както и индивидуалните и групови автобусни трансфери до всички опорни точки от дестинацията. Вие можете да стартирате от желаното място, а ние да Ви приберем от крайната точка на маршрута Ви.

https://www.livechatalternative.com/