Коледа в Катарино

Коледа в Катарино

Края на годината е начало на надеждите. Има вечни тайнства, които по незнайни пътища преминават хилядолетни пространства, продължавайки съществуването си тук и сега. Рождеството на Исус Христос е крайъгълен камък в българската традиция. Зад християнството дълбоките пластове на българската душа са като прастара книга за света.

Късите и студени зимни дни на декември изглеждат страховито, затова и не малко са светиите бдящи над човешката съдба. Ритуалното почитане на земята и плодородието започва със Света Варвара на 4 декември и трапеза само от варива: боб, леща, царевица. Важна е сладката пита с мед срещу баба Шарка, повелителката на болестите. 

Следват Света Сава и Никулден /6 декември/. Свети Никола се свързва с моряците и рибарите, а в християнството е сред първите мъченици за вярата, който раздава богатството си на бедните. 

Пречупено през призмата на времето от тук идва идеята за коледните подаръци на добрите и послушни деца. На 9 декември е Св. Ана, майката на Богородица. На 12 - Св. Спиридон, 18- Св. Модест и така се стига до ключовия Игнажден - Единажден на 20 декември и началото на Коледния цикъл.

Най-краткият ден от годината е посветен на слънчевото божество, влизащо със собствен код в християнството. В миналото в тъмнината проблясвали огньове, а днес техните отблясъци са в светлините на коледната елха. 

На Игнажден според традицията се запалва на ново огъня в огнището и се захваща новият квас за хляба, която ще се подхранва в продължение на седмица. Идеята е с чиста сила да се пристъпи в новия период от земеделския цикъл. 

На Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Известните Добърски баби пазят и изпълняват автентични песни от Рождественския цикъл, които са изключителна рядкост. 

Бъдни вечер е в светостта на дома, семейството и неговата силна връзка с предците. Важни елементи на празника са бъдника в огнището, незагасващ през цялата нощ, прекаждането на трапезата и къщата, молитвата, обредния хляб със сребърна пара, вечерята с пшеница и постни ястия, ошав, вино. 

Единството на фамилията се изразява с негласното правило заедно всички да сядат край масата и въобще да не стават по време на вечерята. Накрая храната остава неразтребена, а вратата на стаята отворена, за да „слязат“ и да се „погостят“ починалите близки, покровители на дома. 

Коледа в Разложко се нарича Божич и ознаменува раждането на младия Бог 

Радостното събитие се оповестява от коледари - млади мъже, които с песни и наричания посещават всяка къща, за да отворят света към здравето, богатия урожай през новата година и пълните кошари на овчарите. 

На Коледа празничната трапеза в котловината включва ястия като капама, баница с късмети, красиви хлябове. Колелото на живота отново се търкулва като медена питка по стръмни хълмове.

На 25 декември в Катарино СПА Хотел се организира празнична програма и трапеза. Добрият Дядо Коледа с верните си помощници отново ще бъде драг гост, за да зарадва с подаръци децата. Детският клуб ще бъде отворен, с многобройни интересни занимания.

Коледната оферта е със закуска и вечеря при минимум три нощувки, като включва 15% отстъпка в цената. 

Отърсете се от натрупаното напрежение и се отдайте на СПА РЕЛАКС !

Виждащият се финал на календарната година пришпорва живота. Отведнъж всичко, което е чакало, било е забравено или отлагано прави опити да бъде осъществено. Магическият водовъртеж завладява цялото общество и слава Богу, че идва Коледа със своето послание към духовното и истински ценните неща, неподвластни на пари. 

През Коледната ваканция можете да се насладите на СКИ и СПА в едно 

Коледа в Катарино

Изключително удобство за скиорите е продажбата на ски карти от рецепцията на хотела. Запазва се безплатния трансфер до кабинковия лифт в Банско по точен график. Работното време на СПА центъра е от 9:00ч. до 21:00ч.

Какви интересни СПА терапии и ритуали можете да ползвате в Катарино Спа Хотел ?

Коледа в Катарино

Едни от най-предпочитаните сред нашите клиенти включват : 

  • С поглед към Ориента, хубавото натриване с копринена ръкавица и пенен масаж с натурален кастилски сапун, ще смъкнат цялото напрежение на делника. Ритуалът завършва с маска с лечебна глина върху цялото тяло. После релакс на шезлонги край камината в СПА центъра за връщане към щастливата реалност - Вие сте в заслужена коледна почивка!
  • Естествено след първи ден на ски и предполагаема мускулна треска, най-добре е да вземете индивидуална вана с минерална вода от извора, а след това класически масаж на цяло тяло.
  • Особено подходяща след спортно натоварване е ваната с флотация, съдържаща наситен разтвор от магнезиев сулфат, който действа благоприятно върху мускулите, ставите и опорно-двигателния апарат.
  • Любима за дамите е Серайл терапията, която съчетава по хармоничен начин детоксикация на тялото с лечебна глина и удоволствието от сауна с умерена температура.
  • Абсолютна класика в разглезващите процедури е ваната на Клеопатра с минерална вода и мляко за релакс и хидратация на кожата.
  • Аюрведа масажите с топло сусамово масло също не са за пропускане. АЮРВЕДА МАСАЖ АБЯНГАМ е релаксиращ масаж с топло сусамово олио в комбинация с парна баня. АЮРВЕДА МАСАЖ ПАУДЕР е детоксикиращ масаж със затоплящо сусамово олио и билков пилинг, целящ почистването на кожата.

Весели Коледни празници!

Очакваме Ви в Катарино СПА Хотел!
https://www.livechatalternative.com/