Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Направете нещо по-различно по време на престоя си в Катарино

През есента не пропускайте Рилския манастир

Големият празник на Успението на Свети Иван Рилски е на 19 октомври. Ако не сте спирали досега, посетете метоха Орлица след град Рила. Големите крайпътни зидове, ограждат пълен със зеленина двор. Надвисналите отвесни орлови скали са като истински стражи на святото място. 

Това е предният пост по пътя към Рилския манастир. Вътре малката църквица пази спомена за пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново в Рилския манастир през 1393г. Можете да обърнете внимание на стенописа от предверието, дело на самоковския художник Никола Образописов. 

Той е интересен с оглед голямата мистерия и въпрос къде днес е десницата на Рилския светец, която не е част от неговите мощи, пазещи се в голямата църква „Рождество Богородично“. От метоха можете да си купите чист планински мед.

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Рилският манастир постепенно открива своята святост пред христолюбивите, затова трябва да се посещава при всяка възможност. Многобройните духовни и материални богатства на обителта не могат да се разгледат и бихме казали и почувстват, за един път.

Забележителностите включват: 

 • Хрельовата кула
 • Църква „Рождество на Св. Богородица“
 • Старата магерница или манастирската кухня
 • Църковният музей
 • Етнографският музей и стаите: Коприщенска, Кюстендилска, Самоковска. Билетите за входа се закупуват от Музея на Рилския манастир
 • Вкусните мекици и пухкави бели хлябове в страноприемницата извън манастирските стени

Други значими забележителности са също :

 • Постницата „Св. Лука“, която е на 30мин. пеша от манастира. Преданието разказва, че тя е построена в чест на братовия син на Св. Иван Рилски- Лука, който искал да се отдаде на праведен монашески живот против волята на баща си. 

По пътя към Св. Иван, момчето било ухапано от змия и починало. Баща му го намерил и дълбоко се разкаял.

 • Сегашната църква е подновена с парите на монаха Игнатий през 1799г. Преди да облече расото Игнатий бил лют хайдутин с името Иван Калпачки. После се разкаял и се отдал на молитвен живот. Ликът му е изрисуван в притвора на църквата. 

До църквата е жилището и училището на Неофит Рилски. Посетителите могат да обърнат внимание на стиховете над вратата и балкона, сътворени от Неофит Рилски.

 • Метохът „Пчелино“ е на 3км. от манастира. Красивата църква „Успение на Св. Богородица“ е изписана през 1834г. Пчелино е част от голямото манастирско стопанство. В околността на метоха се намират: 10 декара ниви, 2833 дка ливади, 15дка зеленчукови градини. Рилската света обител притежава около 9700ха вековни гори.

Разстоянието от хотел „Катарино“ до Рилския манастир е 89км. Пътят е бърз с новата магистрала по долината на Струма и отнема 1час и 20мин. Маршрути:

 1. Хотел „Катарино“ - метохът „Орлица“ град Рила - Рилски манастир – Метохът „Пчелино“- Старта постница и Пещерата на Св. Иван Рилски.
 2. Хотел „Катарино“ – манастир „Св. Иван Рилски“ в с. Скрино – Рилски манастир.
 3. Хотел „Катарино“ – село Добърско – хижа Македония - Рилски манастир- двудневен пешеходен маршрут за планинари.

Организирайте си винен тур в долината на Струма и Мелник

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Долината на Струма през последните години се очертава като забележително място за винен туризъм. Малките бутикови винарни съюзяват усилията си, за да популяризират дейността си и имат успех в това. 

Виненият път образува кръг, който започва от емблематичните Мелник, Рожен и Златолист, спуска се на юг в подножието на Пирин към селата Хърсово /“Вила Мелник“/, Кромидово /Биовинарна Орбелус/, Долно Спанчево /“Рупел“/, Коларово /“Орбелия/, Сандански /“Синтика“/, за да завърши в Илинденци, където се отглежда уникалния бял винен сорт керацуда. 

Винарните работят всеки ден, като предлагат дегустации и запознаване със специфичния си тероар. 

Наоколо има многобройни забележителности

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Самият Мелник е град- музей, разказващ различни епизоди от драматичната история на Балканите. Обърнете внимание на красивия пейзаж, на градежите, посетете уникалната Кордопулова къща, светите места и ако имате възможност, останете до вечерното биене на църковните камбани, за да се уверите в изключителната акустичност на мястото.

После можете да продължите към Роженския манастир и към Златолист и църквата на Преподобна Стойна с патрон Св. Георги. Уморените от пътя могат да спрат в Марикостеново. Мястото е известно с хипертермалните си извори и фина лечебна кал. 

В близкия балнеоцентър, реликва от соц периода /но в добро състояние/, след бърз медицински преглед и символична такса можете да се потопите в горещите кални бани на открито. Посещенията през есента са най-удачни. Възможностите за това са само сутрин като мъжете и жените влизат по отделно в определени часове.

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Ако решите да дегустирате вина в Коларово, близо е паркът-музей Самуилова крепост. Самият Петрич, наричан „градът на милионерите от Югозапада“, е приятен, с малки магазинчета и известните шоурумове за фаянс и дизайн. Популярна е къщата на баба Ванга и Историческия музей.

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Най-посещаваното място в дестинацията е местността Рупите с разноцветните минерални извори, църквата на баба Ванга и останките от античния град Хераклея Синтика. Те се намират в кратера на угасналия преди стотици хиляди години вулкан Кожух.

Илинденци може да бъде спирка по обратния път към Катарино. Препоръката е заради мраморния град на скулптора Иван Русев. Арт творенията предизвикват пристрастените към изкуството да се вгледат в природата, да почувстват душата на камъка и да съзерцават дълго залеза. 

Емблемата в творчеството на Иван Русев са така наречените пеещи мраморни колони, които можете да видите експонирани в парка „Заимов“ в София.

Посетете град Гоце Делчев и околните села

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

Гоце Делчев е на около 55км. от Катарино. Пътят лъкатуши покрай бреговете на река Места. Градът е център на Неврокопската митрополия, чиято помпозна и разточителна с богатата си орнаментика сграда, няма как да не Ви впечатли. 

В сърцето на Гоце Делчев са църквите: 

 • „Успение Богородично“, към което има неделно училище и иконописна школа „Св. Николай Чудотворец“,
 • „Св. Св. Кирил и Методий“
 • „Св. Архангел Михаил“

Екскурзии от Катарино СПА Хотел

В близост са селцата: Делчево, Долен, Лещен и Ковачевица. Те пазят българската възрожденска строителна традиция. Въпреки туристическия и строителен интерес, тези места предизвикват носталгия по безвъзвратно отминалите времена на големите и задружни фамилии, на здравите родови корени, на жизнерадостния бит и хармония с природата.

От Гоце Делчев може да се отиде до Хаджидимовския манастир „Св. Георги“.

Пропуснахме още една спирка по долината на Места- село Баничан. Потърсете читалището, за да си изберете модел от забележителните шарени вълнени чорапи, плетени на пет куки от местните жени. Традицията повелява при сватбените обичаи с такива чорапи да се даряват младоженците. С тази идея чорапи в дар стигат и до Бъкингамския дворец в Лондон. 

Най-близо!

Най-близо до Катарино СПА Хотел са градовете: 

 • Разлог
 • Банско 
 • Добринище 
 • Белица 
 • селата Добърско, Бачево и Годлево

Какво да се прави?!

В Разлог можете да пиете хубаво кафе и да пуснете децата на воля да карат колело на широкия площад и в градския парк. Да посетите Историческия музей, като Ви съветваме да си поръчате обща беседа за Разлога от уредника Илия Тантилов.

В Бачево можете да направите първи стъпки в ездата на кон или, ако вече сте обзети от тази страст, да галопирате на воля из пожълтелите поля. 

Организирайте си в Банско възрожденски тур. В града има седем различни музеи. Началото на обиколката се поставя от площада на града и музея на Никола Вапцаров. Следват: Иконната изложба, паметникът на Отец Паисий, Веляновата къща, църквата „Св. Троица“, къщата на Неофит Рилски, Етнографският музей и Духовно-исторически център „Св. Паисий Хилендарски“.

В Добърско всеки е чувал за църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. През натоварените съботно-неделни дни би било добре предварително да проучите свободните часове за посещение, за да не останете разочаровани.

Преди мечките да са заспали зимния си сън, отделете време за Белица. В интерес на историята можете да посетите къщата на Георги Андрейчин и да научите за неговата забележителна и невероятна съдба. Културната дейност в селището се организира от Читалището.

Очакваме Ви в Катарино СПА Хотел!

https://www.livechatalternative.com/