Разложката кухня

Разложката кухня

Традиционната кухня на град Разлог носи типичните черти на планинските скотовъдни градчета със силно влияние на християнския календар и празничната обредност. Сезонността е ясно изразена. Местните хора през цялата земеделска година усърдно се подготвят за тежката и продължителна зима. 

Млякото и млечните продукти са важни за ежедневното хранене на семейството.

Освежаващата мътеница, прясно избитото или претопеното масло , киселото мляко, сиренето са в основата на всяка закуска. Любимата сутрешна рецепта е за шупла. Тя се забърква простичко само с вода, сол и брашно, но много важно- препича се с прясно масло във фурната и се наръсва със ситно натрошено сирене. Сервира се както е в голямата тава с чаша мътеница.

Днес в модерните био магазини се среща маслото ГХИ. Подсмихваме се, когато някои ентусиазиран продавач се опитва да продаде идея от Изтока, защото в Разлог всяко семейство само си приготвя това вкусно блаженство- претопено масълце- идеално за филийка прясно изпечен пухкав хляб с домашно сладко.

Разложката кухня

Фудулата също е подходяща за закуска, но може да бъде и вкусно празнично ястие. Това е пухкава пита на пещ с мая и най-качествено брашно. След като тестото втаса, то се разделя на две части.

Разточва се дебела кора, намазва се с топло масло, поръсва се със сирене и отгоре се слага останалата част. Най-накрая фудулата се намазва обилно с масло и сирене, като се пече в пещ.

Разложката кухня

Голяма „стръвотия“ е баркадата с царевично брашно. Едно време, по специален начин се е мелела царевицата за тази рецепта. Брашното с малко сол и гореща вода се бърка в дълбок съд на огъня до еднородност, след което се разстила в намазнена тава на тънък пласт.

Най-важни в баркадата са „украшенията“- резенчета сланинка, кървавица, суджук и за финал- сирене. Високоенергийната храна е била предназначена за сериозно работещи на полето хора.

Популярни ястия от Разлог също са пъленената питка- бохча, пълненото чорбаджийско пиле, керамичният сач с ароматни късове месо и зеленчуци.

Разложката кухня

Отваряйки темата за хляба, трябва да изтъкнем, че жените от Разлог са най-добрите майсторки на празнични пити и хлябове в котловината. От тук идва оригиналната рецепта за питата „Слънце“, за питата на бурми, за сватбената плетеница с пиленца и други.

Разложката кухня

Без да влизаме в спор с Банско, в Разлог също се приготвят известните ястия чомлек с телешки джолан и богатата капама. Празничните ястия за голяма „тайфа“- семейство са приготвят най-вече за Коледа.

Продуктите се слагат в глинени съдове и се пекат във фурна за няколко часа. Подходящи са за сервиране през зимата, защото се отлично съчетават със сгряващо червено вино.

Характерните летни ястия са:

  • пърженица с праз,
  • зеленчуци, урда /извара/ и яйце
  • пърженица със зелени перца от кромид лук и яйце
  • много вкусният зелен боб
  • сармите с листа от цвекло и други.

Доста е популярен така нареченият „кулест“ боб- кафяв сорт боб, пускащ гъста чорба в добавка на любимата за региона препечена сланина.

От месните специалитети трябва да споменем саздърмата с телешко, пастърмата от овче месо, суджуците с характерни подправки, сланинката и други. Поради спецификата на пастирската традиция, агнешкото месо заема сериозно място в разложката кухня

Тук се приготвят различни рецепти за гювечи и пълнено агне с булгур, вместо с ориз. Интересни са курбаните за здраве и в чест на светци.

От десерти ще споменем за яловата баница. Тя се забърква с брашно, мая и мляко. Разточва се на много тънка кора, навива се в широка тава и след изпичане се залива със захарен сироп с аромат на индрише. Яловата баница е много представителна и се приготвя за сватби.

Разложката кухня

Тиквеникът се прави по най-простия и вкусен начин. Отново с ръчно точени малко подебели кори и само с настъргана тиква и захар. Така става хрупкав и неустоим.

Механата на хотел Катарино

Разложката кухня

Просторна и задушевна, тук ще намерите най-добрите ястия от Разлог и региона. Интериорът носи топлината на дървото, пъстротата на тъканите и любовта към българските шевици.

За да се изпълнят традиционните рецепти като:

  • капама,
  • чомлек
  • фудула,
  • печено агне и други,

в механата е изградена истинска пещ. Богата винена листа ще удовлетвори вкусовете на всички посетители.

Очакваме Ви!

https://www.livechatalternative.com/