Забележителности край Катарино

Забележителности край Катарино

Ще започнем с името „Катарино“. 

Забележителности край Катарино

Малкият храм на Света Екатерина, не далеч от комплекса, дава името на цялата местност. Светостта на мястото идва от дълбока древност, като преминава в християнството с утвърждаването на култа към известната мъченица и дева. 

Света Екатерина живее в края на трети и началото на четвърти век преди Христа в люлката на античното знание Александрия. Тя била благородна, високо образована и красива девойка.

Тайното християнство в ранните векове на разпространение на новата религия било характерно за издигнатите слоеве на обществото, за хората които търсят духовна чистота и в нейно име жертват богатия си и престижен материален свят. Екатерина приема тайно християнството, обрича се на своя духовен жених Иисус и така достойно посреща своята мъченическа участ едва 18-годишна.

Самата дума „Екатерина“ езиковедите и теолозите тълкуват по различен начин, превеждайки я от гръцки и латински. Като „чиста“, „непорочна“, като „всеразрушаваща“ в смисъл на непримирима към езичеството, като „верига“ или стълбица, с помощта на която се достигат небесните вселения. Тази верижка/ стълбица се състои от четири елемента или стъпала, символизиращи невинност на постъпките, чистота на сърцето, презрение на суетата и говорене на истината.

Празникът на Св. Екатерина е на 24 ноември. В традиционния народен светоглед, този ден е предвестник на зимата. Светицата се почита и като защитница на девойките и помощница в избора на подходящ жених. Тя е господарка на болестите.

Пролетните обичаи в Разложките села

14 март 2021г. Огнените стрели на Запошка- Сирни заговезни

Забележителности край Катарино

Седмицата преди Великденските пости в разложките села се нарича запошка. Тя е още и неделята за прошки. Времето, в което трябва всеки да мине през семейството си и кумовете по старшинство и да поиска опрощаване на направените грешки през изминалата година. Народната мъдрост е изумителна в тази традиция. 

Прошките сдобряват и утвърждават заедността в семейството и обществото. Те освобождават от тежести сърцето, за да може човек да бъде активен и полезен занапред. Думите, които се изричат са прости: „Прости ми, ако с нещо съм прегрешил“- „Просто да ти е от мен и от Бога, прощавай и ти“ „Господ да ни прости и синца ни“

На запошка се осъществяват стари традиции за заглеждане на младите. Младите мъже през деня подготвят висока стрелечка - камара от натрупани клони хвойна, които ще лумнат със силен пламък, когато се свечери. 

Мястото на стрелечката и самия ритуал се наричат гаро. Около огъня се завъртва голямо хоро с шумна музика. Това е единствения момент, при който под сянката на нощта младите хора могат да се приближават и да се опознават.Момците запалват пръчки от борова сърцевина с катран на върха и ги изстрелват към дворовете на желаното момиче.

След като намали пламъка момчетата, а и всички на гарото, започват да прескачат купчината с огъня за здраве. Традицията и до днес се практикува.

Тодоров ден

Забележителности край Катарино

Животът препуска като бяг на коне. Конете са част от мъжката сила. С тях юнакът може да придобие фантастична сила- „ветри да надиграва“, „ясното слънце да надбяга“, „море да преплува“…Ергенът с помощта на своя кон успешно преминава изпитанията за любовта и женитбата за своята любима.

Тодоровден е винаги в първата събота от Великите пости. Отбелязва се християнски водосвет и почит към светеца – войн Св. Тодор. Народната традиция повелява организирането на конски надбягвания- кушии, защото на този ден Св. Тодор, захвърля зимния си кожух и качен на своя кон бяга към слънцето, за да го помоли да прати лятото на земята

20 март 2021г. Тодоровден в Бачево

Забележителности край Катарино

Бачево, което е само на 7 км. от комплекс „Катарино“. Тук ревностно и със страст се пази традицията на кушията. В съботната утрин всички мъже, имащи свое стопанство с коне се обличат в народни носии и след литургията в църквата „Св. Димитър“ се отправят към площада на селото. 

Подреждат се, яхнали седлата, а конските поводи се държат от младите им невести. В същото време свекървите замесват и изпичат ритуален хляб във формата на подкова. Младите жени, които са сключили брак през предходната година се покланят три пъти на своите свекърви в знак на уважение. После конете се захранват с хляба и всички се отправят към покрайнините за да участват или наблюдават надбягванията. 

Тодоровден е празник на завладяващия и побеждаващия юнак.

Постете уникалната църква „Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско

Забележителности край Катарино

Базиликата е полувкопана в земята и се крие зад високите си оградни стени. Забележителна е с многобройните си стенописи от началото на 17 век и силно изразеното народностни чувства чрез християнските образи

Интересно е, че църквата съдържа и богата галерия с жени светици. Легендите за основаването на добърската църква разкриват реални исторически събития

Една от тях е, че след битката при село Ключ през 1014г. ослепените от византийския император войници на цар Самуил на път за Рилския манастир спират в Добърско. Тук те откриват лечебно изворче, което облекчава болките им. Остават на това благословено място, а после се появява и църквата с патрон светци- воини. Изворът и до днес съществува в двора на църквата.

Храмът е официално върнат на Българската патриаршия, но запазва музейния си статут. 

Работното време е всеки ден от 9:00ч. до 17:00ч., с обедна почивка между 12:00ч. и 13:00ч. Входът е свободен. Има каса за дарения на посетителите.

За организираните групи се изисква предварителна резервация на час за посещение. Тел. за контакти: 0892234615 ; 0899396955

Срещу старата църква се извисява базилика от периода на Българското възраждане „Сретение Господне“. Можете да влезете и в този действащ духовен храм. От край време тук четенията за здраве и упокой се правят и от жени, което е традиция отвеждаща към ранното християнство и дори към богомилските братства.

В контекста на началото, брака и добруването ще отбележим празника Благовещение

Забележителности край Катарино

На 25 март е храмовия празник на „благата вест“ и „благото начало“ на забележителния храм „Благовещение“ в град Разлог. На Благовец на Дева Мария се открива тайната на майчинството. 

Тя ще бъде Богородица- единствената, чието дете ще отвори небесното царство за всички хора. Това е началото на спасението за човешките души. И наистина, библейската притча не е ли изначална история за трепет, радост и терзание от майчинството, не е ли гордост, мъка и надежда за всички?! Благовещението носи оптимизъм и неслучайно църквата вРазлог е любимо място от дестинацията за празнични ритуали като сватби и кръщенки, за молитва за успешни начинания. 

На Благовец пролетта разпуква. Любовта озарява живота.Традиционната кухняизисква поднасянето на пресни зелени растения като лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото „нова кръв“.

https://www.livechatalternative.com/