Ски сезон в Катарино СПА Хотел

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

Планината Ви зове!

Ски спортът превръща зимната планина в достижимо удоволствие. Ските в различните им варианти: 

 • ски за бягане
 • ски алпийски дисциплини
 • фрирайд, сноуборд и снегоходки
 • съчетават по незабравим начин емоции
 • адреналин
 • физическо натоварване
 • здравословна терапия

Гостите на комплекс Катарино могат да практикуват белите спортове в Ски зона Банско. За тази цел на разположение са ски гардероб и ски учители. Всеки ден се осъществява безплатен трансфер до първата станция на лифта Гондолата в Банско.

За щастие тази година има много сняг

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

В ски зоната са изградени писти с различна степен на трудност. Ако никога не сте се качвали на ски, лекият наклон на ски пътя край начална станция на кабинковия лифт ще бъде подходящ за начало. 

Любимо място за първопрохождащите е и зоната Чалин валог. Тук са най-старите писти и най-близко разположените до Банско. Изградени са още в през 60-те години на миналия век. 

До Чалин валог се стига с кабинковия лифт като се слиза на междинната станция на лифта или пък с кола. Зоната е слънчева и заветна. Обслужва се от два лифта: една паничка на детската писта и седалков лифт, който изкачва до върха.

Детски съоръжения и писти има изградени на Бъндеришка поляна.

Особено удобство тук представляват ски пътечката- влек, който без усилие изкачва начинаещите в горната част на детската писта.

Бъндеришка поляна е основната точка в ски зоната

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

По обяд тя се огрява от слънцето, привличайки пъстро множество от туристи. Откриват се впечатляващи гледки към пита Умберто Томба и склона Палашица. Зад него наднича Вихрен.

Два супер бързи лифта изкачват скиорите почти до върха на Тодорка. Феноменалните гледки към пиринските великани Вихрен и Кутело приковава погледа. 

От върха на Тодорка скиорите имат възможност да изберат няколко трасета за спускане. Експертите могат да се докажат на стръмния склон на Томба. За ветераните са любими пистите Тодорка и Балканиада, които за първи път през 1986г. приемат международни стартове по ски алпийски дисциплини. 

Те завършват в зоната Шилигарника, където също има много приятни места за топли напитки и импровизирани срещи. По принцип на Шилигарника се карат ски сутрин, когато трасетата са пефектни.

Рано сутрин познаващите Тодорка карат ски на Платото. 

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

Платото е на източния склон на върха, който се впуска в долината на река Демяница. Удивително красивата панорама показва билото на Стражите и Джангал, от другата страна на които е район Безбог на Национален парк Пирин и ски зона Добринище

Платото е подходящо за средно напреднали скиори. Пистите са няколко и се обслужват от два бързи лифта. Те продължават до Шилигарника или до не толкова популярния лифт Коларски.

Още възможности за ски

На Бъндеришка поляна е изградено трасе за ски бягане и стадион за биатлон. Докато практикуването на ски алпийските дисциплини натоварва значително ставите и колената, то ски бягането е препоръчителен спорт за всички възрасти. Плавното приплъзване на ските по снега е неинвазивно за ставите и нещо повече - подобрява циркулацията на кръвта и синтезирането на синовиална течност.

Тренирайте своята физическа издръжливост

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

Все по-популярно е изкачването от Банско до Бъндеришка поляна със снегоходки или със ски с панти. Движението е сред борови гори. Препоръчителната дихателна терапия прочиства белите дробове и е особено ефикасна след болести на горните дихателни пътища, пневмонии и закаляване след прекаран корона вирус.

Хижа Яворов

Или „домашната“ ни хижа. Тя се стопанисва от туристическото дружество Разлог. Достъпна е през зимата, като за два часа и половина пеш от местността Бетеловото се стига до нея. Гостоприемните хижари очакват планинарите с ароматен билков чай и вкусна храна. 

Ски зона Добринище

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

Мястото се налага като популярно сред фрийрайдърите. Макар да няма инвестиции в изграждане на модерни лифтове, хижа Безбог е изключително привлекателна през зимата с възможностите за изкачване на върховете Безбог и Полежан и невероятната панорама към недостъпното зимно царство на Перун. През март и април, когато денят е по-голям и по-топъл Безбог е подходя за зимни разходки и за семейства с деца, които не са скиори и имат снегоходки.

СПА програми в Катарино след натоварващ ски ден

Неоспорим хит е флотационната вана. 

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

Това е топла вана с 30% разтвор на магнезиев сулфат. Благодарение на високата солна концентрация, тялото се задържа на повърхността на водата и постига пълно отпускане, близко до безтегловността. Терапията е с продължителност 40 минути, като с постепенното намаляване на светлинните и шумови дразнения, се постига пълен релакс на тялото и ума.

Ваната подпомага попълването на запасите от магнезий в човешкото тяло. Магнезият прониква през цялата повърхност на кожата и повлиява за премахването на крампи, болки в мускулите, безсъние, хронична умора и главоболие, прави кожата и косата меки и нежни.

Ползи от флотационната терапия:

 • Намалява стреса, напрежението, чувството на безпокойство
 • Намалява симптомите на депресия и бърн-аут (прегаряне)
 • Помага при хронични мигрени и безсъние
 • Повишава нивата на допамин и ендорфин в тялото
 • Подпомага възстановяването на мускулите и намалява риска от спортни травми
 • Подобрява когнитивните функции на мозъка като памет, фокус, концентрация и креативност
 • Укрепва имунитета и насища тялото с магнезий
 • Помага за по-бързо справяне с часовата разлика след пътуване
 • Облекчава тежестта и напрежението при бременни жени (ако сте в третото тримесечие, консултирайте се с вашия лекар).

Масажи на тялото

След първи ден на ски пистите е задължително възстановяването на мускулния тонус с осъществяването на масаж. Когато не сме във форма или след натоварващо физическо усилие се получава кислородна недостатъчност, в мускулите се натрупват отпадъчни продукти, а това причинява болка и умора. Масажът помага мускулите да възвърнат бързо силата си, чрез стимулиране на кръвообращението и ускореното отделяне на отпадъчните продукти от обмяната на веществата. 

Преди масажа е препоръчително вземането на топла вана или потапянето в минералния басейн на Катарино. Масажите се осъществяват в затоплено помещение с приятна фонова музика и аромати на етерични масла.

Скиорите ще почувстват истинско облекчение след класическия масаж на цяло тяло, който продължава 50 мин. Той започва с гърба, който е основна опорна структура на тялото- една област с голяма подвижност и сила

Масажът въздейства върху нервите, които се разклоняват от гърба и стигат до всички части на тялото, а резултатът от това е дълбоко облекчение, чувство на вътрешен комфорт, което по-късно след аклиматизиращата почивка, довежда до ободряване и жизненост. Следва отпускащ масаж на задната страна на долните крайници. Тялото се затопля и неговата температура се запазва с покриване с топли хавлиени кърпи.

Класическият масаж продължава с обработване на раменете, врата и скалпа и завършва с отпускащ масаж на лицето.

Рефлексотерапия

Ски сезон в Катарино СПА Хотел

Рефлексотерапията се основава на принципа, че всички органи, жлези и системи в тялото са проектирани върху зони или рефлекторни точки по ходилата и ръцете. Чрез масаж на тези точки се постига намаляване на напрежението в целия организъм. Този вид терапия е изключително древна. 

Със сигурност тя е била практикувана още в Древния Египет, засвидетелствано от надгробна фреска от 2330г.пр. Хр. Съвременното развитие на рефлексологията се поставя в началото на 20 век от американския лекар д-р Фицджералд и неговата „зонова терапия“. Научните изследвания върху въздействието на рефлексотерапията довеждат до основаването през 1973г. на Международен институт по рефлексотерапия.

Как действа рефлексотерапията? Институтът застъпва гледището, че през човешкото тяло тече поток от енергия, който преминава през различни канали или зони, завършващи в съответни рефлекторни точки по ходилата и ръцете. 

Когато тази енергия протича безпрепятствено, хората са здрави, но когато енергийният поток е блокиран или са запушени неговите пътища, хората се разболяват. В този смисъл, обработката на рефлексните точки премахва блокажите и възстановява хармонията във всички телесни системи.

Рефлексотерапията на ходилата в СПА центъра на Катарино е с продължителност 25 мин

Още масажи подходящи след ски спорт:

 • Локален масаж на краката с продължителност 25 минути
 • Йога стречинг масаж
 • Аюрведа масаж „Абянгам“. Релаксиращ масаж с топло сусамово олио в комбинация с индивидуална парна баня. Съдейства за намаляване на умората и подобряване на мускулния тонус
 • Аюрведа масаж „Паудер“. Детоксикиращ масаж с топло сусамово олио или билков пилинг. Подобрява кръвообращението и е полезен при костни и ставни проблеми.
 • Релаксиращ масаж с бамбукови пръчки. 

Очакваме Ви в Катарино СПА Хотел за Вашата незабравима зимна ваканция!

https://www.livechatalternative.com/