Спортни състезания в Банско

Спортни състезания в Банско

Тази година върховете на Пирин от рано се покриха със сняг и бързо развълнуваха почитателите на зимните спортове. Банско е ски център от световна величина и всяка година доказва своята класа като домакин на състезания по ски от различен ранг. 

Факти за Ски зона Банско

Едни от най-популярните са следните няколко :

 • Най- ниска точка - 1000м.н.в., начална станция на кабинковия лифт, гр.Банско 
 • Бъндеришка поляна 1635м.н.в.
 • Най висока точка - 2600м.н.в., връх Тодорка 
 • Уникално трасе от 16км. свързва най-високата с най-ниската точка центъра 
 • Дължината на всички ски писти, включително със ски пътищата е 75км. Те се обслужват от 13 лифтови съоръжения
 • 35% от пистите са предназначени за начинаещи скиори, 40% са със средна степен на трудност, а 25% са подходящи за експерти / напреднали скиори. 
 • 260 оръдия за изкуствен сняг гарантират дълъг ски сезон от началото на декември до средата на месец април. Те осъществяват 90% покритие на всички трасета.
 • Ски сезонът се открива в средата на месец декември и продължава до средата на месец април

От 2003г. посланици на Банско по света са редица ски легенди като : 

 • Алберто Томба
 • Франц Кламер 
 • Яница Костелич 
 • Марк Жирардели 
 • Андреас и Хани Венцел 
 • Кетил Андре Аамот 
 • Рози Митермайер 
 • Херман Майер и много други звезди, идоли на поколения скиори

Резултатите от този пиар не закъсняват. Банско бързо влиза в календара на FIS, като дори в коронавирусните 2020 и 2021г. успява да получи доверие и да организира стартове за световната купа по ски алпийски дисциплини. 

Банско се превръща в крайъгълен камък в кариерата на най-големите съвременни звезди в алпийските дисциплиникато - Линдзи Вон, Анна Фенингер и Марсел Хиршер, след като вдигат трофея на организираните тук световни състезания.

<Очаква се стартове за световната купа да се организират и за сезон 2022/2023г. Всъщност най-старите ски състезания в Банско са Ски рали Пирин и Ски купа Пирин.

Спортни състезания в Банско

Банско - успехът има минало

Много ентусиазъм, себеотдаденост и любов са в основата на ски спорта в планинското градче. Началото на организационната дейност се поставя през 1959г. с таланта и добрата природна закалка на банските младежи и учителя по физкултура в Горския техникум Димитър Сугарев, който има необходимата подготовка и изключителни качества. 

Ски клуб Банско носи дълги години името Ел тепе, старото име на Вихрен. Първата писта е в местността Чалин Валог. Днес изглежда невероятен фактът, че първият влек е приспособена въжена линия за изтегляне на дървен материал, а на пистата на Шилигарникавъжето на лифта се задвижвало от стар трактор, поставен върху дървени трупи. 

Мераклиите имали дървени ски, направени на струг от местните майстори на мебели, а щеките - „бодове“ представлявали дървени пръти с пирон, забит от единия край.

Труден и дълъг е пътя на Банско към утвърждаването му на ски център редом до фаворитите за онова времеБоровец, Пампорово и Витоша. Този път е трасиран от много шампиони в националните състезания по ски алпийски дисциплини, ски бягане и ориентиране, биатлон.  В Банско ските се превръщат в масов спорт за децата.

<Голямата крачка напред се случва десетилетия по-късно, когато е създадена здрава основа от две поколения ски ентусиасти. През 1986г. Банско става домакин на първото международно ски състезание - Балканиада. 

За да бъде посрещнато предизвикателството жителите на целия град се включват в изграждането на новите писти, инфраструктура и седалков лифт на склоновете на връх Тодорка. Успехът е забележителен и очертава бъдещите перспективи.

Спомен от онези времена на младостта и безкористните стремежи остава най-старото състезание в Банско- Купа „Пирин“. Тя е част от Държавното първенство по ски и се осъществява в края на март. Купа „Капи“ е състезание за деца и юноши, което също е част от националния календар. 

Тя е основана от ветераните на Ски клуб Банско в чест на техния приятел Димитър Думанов- Капи, трагично загинал по склоновете на Тодорка. Още една личност от града ветераните не забравят. 

Това е Никола Проев, човекът, който след години на дълбока криза в ски спорта, изиграва голяма роля във възраждането на Ски - ралито „Пирин“, което по традиция се провежда през април. 

Ски-рали Пирин за купа „Пройката“ е приятелска среща и изключително мероприятие, което привлича многобройни участници и се превръща в символ на силата, издръжливостта и преклонението към могъществото на планината.

Началото на ски сезона в Банско

Спортни състезания в Банско

По традиция ски център Банско отваря още на първи декември при подходящи условия за това. Пистите са оборудвани със съоръжения за изкуствен сняг и това е голямото предимство. 

Еуфорията на Студентския празник минава като силна първа вълна за сезона и е своеобразен тест за предстоящата зима. Официалното откриване със съпътстващи събития, награди и емоции обикновено е в последната събота от годината преди Коледа. Тази година се очаква това да бъде 18 декември.

През декември стартират ранните продажби на сезонни ски карти с отстъпка.

Хотел Катарино СПА предоставя за новия ски сезон закупуване на ски карти на рецепцията на хотела, което е голямо предимство.  Освен това по традиция гостите на хотела могат да ползват безплатен двупосочен трансфер до кабинковия лифт в Банско.

Ранните резервации за Ски и СПА ваканция в Катарино СПА Хотел за периода от 3 януари до 21 април 2022г. включват 10% отстъпка. Изгодните оферти включват богата закуска и вечеря на блок маса.

Катарино СПА Хотел - незабравима ваканция на планина!

https://www.livechatalternative.com/