На почивка през лятото в планината - какво можем да правим през този период?

На почивка през лятото в планината - какво можем да правим през този период?

Бъди силен като гранитна планина!

Чували сме това окуражаващо пожелание. Планината носи независим и непокорен характер. Към нея трябва да се подхожда с уважение към стихийната `и същност и с добро познание. 

Излетите във високите Рила и Пирин не са като разходка в парка. Предварителната подготовка за това трябва да бъде не само от гледна точка подходяща екипировка, но и от гледна точка физическа активност. 

Как да възвърнете или да запазите добрата си физическа форма?

Съчетайте луксозна СПА почивка със спорт в Катарино СПА Хотел в котловината между трите планини Рила, Пирин и Родопите!

Ако пандемичната ситуация Ви е задържала повече вкъщи, препоръчителни за Вас са леките турове до границата с алпийската част през уикендите на юни и средата на юли, когато няма все още екстремни горещини, а свежестта на гората ободрява. 

Така ще можете да подготвите мускулите си към натоварването на суровия планински терен, а тялото към въздействието на атмосферното налягане. В този смисъл ще ви хареса горският път от Бетоловото до хижа Яворов, от местността Кариерата до хижа Демяница или изгревът на Попово езеро по популярният маршрут от хижа Безбог. 

През юли можете да планирате изкачване на по-достъпни върхове като Безбог и Полежан, до Василашките езера или Муратов връх, и така постепенно да достигнете своята максимална подготовка в края на лятото с цел покоряването на исполините - Вихрен, Кутело, Кончето, Тодорка, Джано, Джангал или Даутев връх.

На почивка през лятото в планината - какво можем да правим през този период?

Маршрутите в Пирин са добре маркирани от Дирекцията на националния парк. От Googleplay запленените от царството на бог Перун могат да си свалят напълно безплатно мобилно приложение / НП Пирин/ с обозначени всички пътеки, пикници, места за почивка, еко пътеки и хижи. 

Доста е удобно и сигурно, защото приложението работи със JPS координати. Бихме препоръчали на всички планинари да се отбият в Посетителския център на Национален парк Пирин в Банско, където могат да се запознаят с карти, маршрути и забележителности, както и да се снабдят с полезни информационни материали.

Активности на открито 

На почивка през лятото в планината - какво можем да правим през този период?

По време на своята почивка в Катарино СПА Хотел гостите имат възможност за много разходки в близката околност- до храма „Св. Екатерина“, за конна езда и планинско колоездене. В региона се предлагат екстремни спортове - скалното катерене, скайрънинг - планинско бягане, планинско колоездене, ендуро мотори, парапланеризъм, делта планеризъм, рафтинг и каякинг. 

За всяко едно начинание можете да се обърнете към рецепцията на хотела за повече информация или да прочетете в интересните статии от нашия блог

Предимствата на Катарино са в неговото удобно разположение в Разложката котловина. Дестинацията за конна езда Бачево е на 6км. разстояние. Пистата за делтапланеризъм е в Разлог, също толкоз близко. 

Банско е на 10км., а от там до хижа Вихрен е 18км. Добринище е на 18км. , от където е подходът към парков район Безбог. От долината на река Струма при популярното Кресненско ханче е центъра за рафтинг.

Активности за деца

На почивка през лятото в планината - какво можем да правим през този период?

Лятната ваканция е време за игри и забавления за децата. В дестинацията Разлог и Банско има много спортни възможности. В Катарино има игрища за тенис на корт и боулинг, колела под наем. 

Детската конна езда вече има собствена професионална школа в Конна база Периволас село Бачево. Заниманията са различни - от разходка с кон, до сериозни тренировки и терапевтична езда. Обръщаме специално внимание на хиппоптерапията за деца и възрастни, която е превантивна мярка срещу изкривяванията на гръбначния стълб. 

Малчуганите особено се впечатляват от посещение на Парка за танцуващи мечки в склоновете на Рила над град Белица /на 35мин. с кола от комплекса/. Изживяването тук допълнително се обогатява от новоизграден забавен парк с екстремно планинско влакче, спускащо се през гората. 

Около Парка са изградени места за пикник, за което бъдете подготвени. Пейзажът е много красив- вижда се цялата планинска верига на Пирин с емблематичния връх Тодорка по средата.

Изпитание за деца и възрастни е скалното катерене. Спортът може да се практикува в местността Пещерите над Банско. Пешеходният маршрут е много приятен като можете да вземете със себе си и домашните си любимци. 

Върви се по познатия ски път от начална станция на кабинковия лифт до средновековната крепост Ситан Кале за около 20-25 минути. Скалният траверс е изграден от ветераните алпинисти на Банско. В Баня и Добринище са изградени атракционни паркове с изкуствени стени за катерене, а в Добринище и въженият парк „Не се отказвай“. 

Какво ще кажете за риболов?

Малко познат сред гостите в дестинацията Банско е язовирът Белизмата, познат като място за риболов. Калдъръменият път от бели мраморни камъни е подходящ за пешеходна разходка и колоездене. Минава се покрай градините със зеленчуци на банскалии, което е интересна гледка. 

В близост се намира местността Шипотско с остатъци от антично селище с некропол и старото поселение Карагонско. Разклонение на маршрута води до параклиса „Успение Богородично“ в местността Палигоден. Така наречените „бели патишча“ /на бански диалект/ стигат до крепостта Калята в местността Бетеловото. Линията е позната сред почитателите на планинското колоездене с името „Перфектен ден“.

Разложката котловина е райски кът

Многобройните селца са живи и колоритни. Около Разлог са Бачево, Годлево, Драглище и Добърско - все места с туристически маршрути и възможности за каране на АТV и мотоциклети. В Добринище се намира писта Русковица отново за ендуро мотори. 

Село Добърско освен с известните си църкви е и изходна точка за маршрути в Рила до хижа Добърско и хижа Македония. През Добърско минава стар път за светинята Рилски манастир.

В община Банско влизат малко познатите - Места, Филипово, Осеново, Гостун, Кремен, Обидим- интересни за селски туризъм и свързани с веломаршрути през планината. 

Планинско колоездене

Интересуващите се от планинско колоездене могат да се свържат с местните ентусиасти /Велоклуб Добринище, Велоклуб Банско, Велоклуб Разлог/ и така да опознаят над 200 километра маршрути в Пирин, Рила и Родопите. 

Всяка година велоклубовете организират веломаршрут до Бялото море и участват в обиколката на остров Тасос. През втората половина на юли е традиционното състезание по планинско колоездене Пирин Ултра 120, което събира международно участие.

СПА релакс- задължително!

На почивка през лятото в планината - какво можем да правим през този период?
Най-добрият завършек на всяко планинско изпитание е топлият минерален басейн и любимите масажи и терапии. Не ги пропускайте! Катарино СПА Хотел е Вашето място на планина!

https://www.livechatalternative.com/