Топ маршрути в Пирин

Топ маршрути в Пирин

Обожествявана и възпявана планина, Пирин е любов от пръв поглед и предизвикателство. Територията на националния парк е разделена на няколко района, които представляват добре обособени територии за туризъм с  подходи, места за пикник, маркирани маршрути и еко пътеки.

Десет са основните изходни точки към Пирин

Погледнато от северната страна и Разложката котловина, порти към Пирин се отварят от местностите Предел, Бетеловото, Банско и Добринище. Подходът към южните дялове на планината е град Гоце Делчев и село Парил.  От долината на Струма, изходните са село Пирин, Мелник, Сандански и Кресна.

 Топ маршрути в Пирин

Маршрути

Маршрути от местността Предел

Проходът Предел разделя Рила и Пирин. Идвайки от Симитли, важната за дестинацията пътна артерия се вие стръмно нагоре в сянката на красиви широколистни гори. 

Проходът е известен с различни исторически събития от времето на борбите за свобода на Пиринския край от османска власт. С гранитни каменни блокове се отбелязва мястото, където се случва знаменитата афера Мис Стоун, организирана от Яне Сандански.

Влизането в Разложката котловина символично се пази от старите войводи.  След каменната фигура на войвода е поставена табела за ХИЖА ПРЕДЕЛА.  Мястото е интересно за планинско колоездене и с малко позната пътека до хижа Яворов. Маршрутът е маркиран и е за подготвени туристи, защото продължава 5-6 часа.

 Топ маршрути в Пирин

В най-високата си точка седловината Предела  преминава в обширни поляни, от които се вижда силуетът на Даутов връх. Едва ли ще изненада някои фактът, че една от средоточните точки в района, е така наречената пределска чешма. Чистата, сладка и студена планинска вода отбива от пътя мнозина. Тя, както и гранитният паметник, са посветени на Илинденско-преображенското въстание. Изграденият параклис е с патрон Св. Иван Рилски Чудотворец.

На 3,5 км. от тук е местността КУЛИНОТО, разпознаваема с просеката на своята ски писта. Маркиран с червен цвят маршрут води до хижа Яворов за около 5 часа. Неговата най-голяма забележителност е невероятната многовековна гора на резервата Баюви дупки- Джинджерица.

Маршутът от Кулиното може да бъде разделен на отделни отсечки, в зависимост от подготвеността на туристите, които тръгват по него:

 • Местността Кулиното- седловината Ушиците /2,40ч./. Той се слива с пътеката в същата посока, идваща от хижа Предел
 • Югоизточна посока: седловината Ушиците- Бела река- Хижа Яворов /2ч./
 • Югозападна посока: седловината Ушиците- Даутово езеро- Суходолски превал /3,55ч./
 • Внимание! Маршрутът не е маркиран.
 • Северна посока: Суходолски превал- хижа Яворов /1,35ч./

Маршрути от местността Бетеловото

До Бетеловото се стига по 7-километрово шосе, разклонение от главния път на слизане от Предела. Чакълестият път до хижата е сенчест и много приятен. През есента е незабравим с килима си от жълти листа.

Изкачването отнема около 1,30 мин. Маршрутът до хижата е подходящ за деца и възрастни туристи. Изградени са няколко опознавателни еко пътеки: до Бърлогата на мечката, до гнездото на орела и до Хайдушката поляна.

Преден пост на Дирекция национален парк Пирин, парков район Байови дупки, отбелязва началото на един от топ маршрутите в Пирин:

 • ХИЖА ЯВОРОВ- СУХОДОЛСКИ ПРЕВАЛ- ЗАСЛОН КОНЧЕТО- ПРЕМКАТА- ХИЖА ВИХРЕН- ХИЖА БЪНДЕРИЦА- БАНСКО. Маршрутът е екстремен и не за всеки. Мраморното седло на Кончето е преграда за ветрове и бури, което определя честата смяна на времето. Стигането до хижа Вихрен е за около 6 часа

 Топ маршрути в Пирин

Маршрути от Банско

Не пропускайте Посетителския информационен център на Национален парк Пирин, изграден в предверието на планината. Богата експозиция на парка дава цялостна информация за релефа и природното богатство на планината, за маршрутите, за местата за пикник и разходка.

Децата ще се забавляват. На място можете да си вземете карта на планинските маршрути в Пирин и да получите информация за дигиталното приложение за всички маршрути и забележителности.

Маршрути покрай бреговете на реките Бъндерица и Демяница

 • Банско-начална станция на кабинковия лифт- местността Пещерите- Бъндеришка поляна- хижа Бъндерица- Байкушева мура- хижа Вихрен. Изграденият ски път е перфектен летен пешеходен маршрут.  Сутрин той е заслонен от високи борови дървета. Покрай него има малки ресторантчета и места за пикник. След местността Пещерите /на около 35 минути от началната станция/ стръмната пътеката следва бреговете на река Бъндерица и минава през девствени гори. 
 • Любим пешеходен маршрут за мнозина е от Банско- Кариерата-хижа Демяница.

Кристалночист, наситен с аромат на смола въздух, със ситни пръски от буйно бягащата към ниското река Демяница, този маршрут е истинска лечебна терапия.  Горският път е широк и от Тодорова орница до хижата се стига за около час и половина- два. След кратка почивка възможните близки посоки са до закътаните Василашки езера /около 1ч./ или по долината на реката към Мозговишка порта.

 Топ маршрути в Пирин

ТОП МАРШРУТИ ОТ БАНСКО посока ХИЖА ДЕМЯНИЦА

 • ХИЖА ДЕМЯНИЦА- ЦИРКУС ВАСИЛАК-езерата ТОДОРИНИ ОЧИ-ПРЕМКАТА-ХИЖА ВИХРЕН /4ч./;
 • ХИЖА ДЕМЯНИЦА- МОЗГОВИШКА ПОРТА- ХИЖА БЕГОВИЦА- ПОПИНА ЛЪКА /8,40ч./;
 • ХИЖА ДЕМЯНИЦА-ДЖАНГАЛСКА ПОРТА-ХИЖА БЕЗБОГ /4ч./;

ТОП МАРШРУТИ ОТ БАНСКО посока ХИЖА ВИХРЕН

Хижа Вихрен е на 17км. от Банско. Асфалтовия път е хубав. През лятото работи маршрутна автобусна линия, която тръгва по разписание от гарата на Банско. В най-натоварените летни дни, автомобилният трафик се ограничава до паркинга в местността Шилигарника.

Великаните на Пирин

В тази част на планината са най-високите и предизвикателни планински върхове: първенецът Вихрен, Кутело, Тодорка, Кончето.  Старите търговски пътища през планината са осеяни с легенди и митове.

 • ХИЖА ВИХРЕН- КОНЧЕТО- ХИЖА ЯВОРОВ /5,50Ч./
 • ХИЖА ВИХРЕН- БЪНДЕРИШКА ПОРТА- ХИЖА СИНАНИЦА /3,30Ч./; Забележителности: Рибните езера, Гергийските езера, Синаница
 • ХИЖА ВИХРЕН- БЪНДЕРИШКА ПОРТА- СПАНО ПОЛЕ- ПОПИНА ЛЪКА /5,15Ч./ И СЛИЗАНЕ В ГРАД САНДАНСКИ; Забележителности: Муратово езеро
 • ХИЖА ВИХРЕН- БАШЛИЙСКА ПОРТА-ТИПИЦИТЕ- ПРЕВАЛА-ТЕВНО ЕЗЕРО- ХИЖА ПИРИН /7,55ч./ Един от най-трудните маршрути в Пирин, който възнаграждава с великолепни гледки. След първоначалното стръмно изкачване, продължаващо почти 3 часа, се стига до главното планинско било. Гледките от висините си заслужават. Вижда се Тевно василашко езеро, Превалските и Башлийски езера. От Башлийска порта до Тевно езеро разстоянието е 3ч. Крайната точка- хижа Пирин е на 2,30 ч. от Тевно езеро

Маршрути от Добринище

Благодарение на работещия през лятото седалков лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог, туристите имат възможност за кратко време да се озоват в сърцето на Пирин. Хижа Гоце Делчев е на 12 км. от градчето, а лифтът изкачва за 25мин. желаещите до хижа Безбог. 

Хижа Безбог е разположена край бреговете на едноименното езеро. В капризното планинско лято тя е сигурен пристан. От тук със средна продължителност на маршрутите до 3 часа може да се покорят върховете БЕЗБОГ и ПОЛЕЖАН, да се достигне до ПОПОВО ЕЗЕРО, ДЖАНО И ДЖАНГАЛ.

Защо сърцето на Пирин?

Защото в този район се намират красивите и уединени Самодивски езера, най-голямото от които е с формата на сърце.  Защото Безбог е средоточие на основни маршрути от двете страни на планината.

 • ХИЖА БЕЗБОГ- ТЕВНО ЕЗЕРО /ОКОЛО 4ч./
 • ХИЖА БЕЗБОГ- ДЖАНГАЛСКА ПОРТА-ХИЖА ДЕМЯНИЦА /4ч./
 • ХИЖА БЕЗБОГ- СЕДЛОВИНАТА ДЕМИРКАПИЯ-ХИЖА ПИРИН /5Ч./

Маршрути от Гоце Делчев

Градът, с главна буква, както го наричат местните, е сред най-приветливите места на Югозапада. Намира се на 50км. от Разлог. От Попови ливади, от селата Делчево и Брезница тръгват маркирани маршрути.

Попови ливади е климатичен курорт от местно значение. Зоната е урбанизирана. Отличителен знак е паметника на Гоце Делчев.  Гоце Делчев

 • ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ- С. ДЕЛЧЕВО-ВРЪХ СВ. КОСТАДИН- ПОПОВИ ЛИВАДИ /3Ч./
 • ПОПОВИ ЛИВАДИ- СЕЛО ПАРИЛ /5Ч./
 • ПОПОВИ ЛИВАДИ- ХИЖА МАЛИНА- ХИЖА ПИРИН /7,15/
 • СЕЛО БРЕЗНИЦА- КАДИЕВА ЛИВАДА- ХАРАМИ БУНАР- ХИЖА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ /6Ч./
 • СЕЛО ПАРИЛ – ПАРИЛСКА СЕДЛОВИНА-БЕГЛИКА-ПОПОВИ ЛИВАДИ /6Ч./

 Топ маршрути в Пирин

 

https://www.livechatalternative.com/