3 идеи за еднодневна разходка около Банско

3 идеи за еднодневна разходка около Банско

Ако сте избрали да почивате в Банско, винаги има какво да правите тук, независимо от сезона. И все пак, ако обичате да посещавате нови места, Банско е удобна, отправна точка за различни маршрути – планинки, исторически, забележителности. Направихме мини селекция с 5 курортни дестинации, всяка от която ще ви завладее със собствено очарование! Всяка от тях е страхотна идея за екскурзия, която може да посетите в рамките на един ден.

банско-лещен

Маршрут I

Банско – Лещен – Делчево – Ковачевица - Долен

Разстояние: Банско – Лещен:  56 км ; Банско - Ковачевица – 64 км – Банско – Долен – 75 км

Искате ли да се разходите по калдъръмени улички и да усетите славния дух на миналото? Отидете в село Лещен и Ковачевица, защото те са успяли да запазят и до днес своята автентична архитектура на българските къщи от едно време.

Макар и за малко ще можете да се потопите в една различна действителност, от реалната. Тези места сякаш са застинали във времето и сякаш ежедневния забързан ритъм там няма значение. Остава ви само да се отдадете на тишината и спокойствието,което са обвзели региона. Оставете се да ви водят тесните калдъръмени улички покрай старинните къщи и се насладете на гледките, които ще се разкрият пред очите ви. Сякаш Лещен и Ковачевица има странна мистична

Освен страхотната архитектура, на която може да се полюбувате чудесна идея  е да посетите и Делчевският водопад, до който може да стигнете по лека като маршрут екопътека. 

Ако разполагате с още време и искате да се полюбувате на още старинни къщи, препоръчваме ви да се разходите и до с. Долен, което се намира само на 10 км от Ковачевица.

Освен тесните калдъръмени улички, други забележителности, които си заслужават вниманието са кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.

Hotel Katarino 

белица-банско

Маршрут II

Банско – Добринище – 8 км, Местност  “Свети Никола” – 2 км от Добринище

 

Това е един от известните балнеолечебни курорти с лечебна минерална вода, който има 17 минерални извора с температура на водата от 30-43°.   

Може да разгледате църквата "Св. Св. Петър Павел" и манастир Свети Пантелеймон (който се намира на 3 км от Добринище). В града се намира и единствената по рода си в България градина за еделвайси.

На отстояние от 11 км се намира хижа "Гоце Делчев", от която има седалков лифт до хижа "Безбог" . Ако обичате времето, прекарано сред природата, непременно посетете туристическите пътеки, които водят до Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог.  

Добра идея е да съчетаете своята разходка до Добринище с посещение на местността  “Свети Никола”. Тази красива, но по- малко позната местност се намира между Банско и Добринище, в полите на Пирин, на около 2км от Добринище. Там ще попаднете на археологични разкопки от тракийско селище, познато още като Безименния град. Освен това, разхождайки се по екопътеката ще се насладите на уникална панорама към Доринище и Разложката котловина. И ще стигнете до параклис  „Свети Никола “. Цялата разходка е с продължителност около 70 минути в двете посоки и си заслужава да я направите! А, като за един страхотен финал на разходката ще може да се насладите на красива каскада от водопади. GPS координатите на водопада са: 41,8131093 / 23,5346092.

банско-белица

Маршрут III

Банско – Белица – 20 км , Белица – Добърско – 16 км

Чували ли сте за парка за танцуващите мечки? Ако поклащате глава в знак на отрицание, тези редове са за вас. Той е разположен в местността Андрианов чарк и е открит през 2000 г. Паркът за реадаптация на танцуващи крафяви мечки е изграден с помощта на световни експерти, които изучават поведението и навиците на кафявата мечка. На площ от 120 000 кв.м., разделена на 7 сектора, свързани по между си чрез 11 прохода ще се срещнете с 26 мечки. На територията има изградени два информационни центъра.

Другата дестинация, която също не е за пропускане е село Добърско. Цялостната атмосфера ще ви плени – ще почувствате магията на малките, сгушени къщи, сякаш са накацали по склоновете на планината. Именно в това село се намира необикновената църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Необикновена, защото е известна с двете си икони, които наподобяват космически кораби. Със своите уникални по рода си стенописи и архитектура, запазили се с годините, църквата е музей и паметник на културата, включена в 100-те национални туристически обекта и е под защитата на ЮНЕСКО. 

 

Който и маршрут да изберете, няма да да съжалявате, защото регионът е магнетичен!

Ако сте привърженици на планинските маршрути и искате да презаредите сетивата си сред природата, но сте начинаещи планинари ще имате нужда от екипировка, допълнителни напътствия и планински водач. Планината винаги е гостоприемна, но крие своите предизвикателства!

И все пак, чудесна идея за планински преход в района на Банско е: връх Вихрен – първенецът сред върховете в региона, връх Безбог, хижа Добърско, хижа Яворов и Типицките езера. Качите ли се там, горе на върха, ще осъзнаете, че гледката, която се разпростира пред погледа ви заслужава всяко усилие и трудност, защото е зашеметяваща и ще ви остави без дъх!

банско-безбог

https://www.livechatalternative.com/