Активности в Банско, Разлог и околността

Активности в Банско, Разлог и околността

Активности, организирани от Катарино СПА Хотел.

Еднодневни планински преходи при минимум трима участника за начинаещи:

За информация, цени и организация се обръщайте към рецепцията на хотел „Катарино СПА“

 • До параклиса Св. Екатерина (който е на разстояние 1,5 км. от хотела) - Разходката е с продължителност 30 минути в едната посока. Църквата е кръстница на цялата местност и на самият комплекс. Съществуват археологически находки, които отбелязват мястото като свещено и в предхристиянския период. 
 • Планински преход до езерото Окото (2200 м.) или Муратово езеро с посещение на най-старото дърво в България – Байкушева мура (1300 години) - Окото е най-близкото езеро до хижа Вихрен. Организацията на маршрута включва планински водач, транспорт и сух пакет за обяд. Задължителна спирка е посещението на Байкушевата мура - най-старото дърво в България. 
 • Планински преход от хижа Демяница до Василашко езеро и обратно - Пешеходният маршрут започва от местността Кариерата в Банско и е изключително приятен, защото движението е сред стара гора и покрай буйна планинска река. Следва се маркировката и информационните табла на известната еко пътека „Демянишка река разказва“. 
 • Планински преход до хижа Безбог с изкачване на връх Безбог или Попово езеро - Със седалков лифт от хижа Гоце Делчев се стига до хижа Безбог. 

Маршрутът е доста натоварен през лятото, тъй като хижа Безбог е изходна точка за много преходи в Пирин. Цената не включва - Билет за седалков лифт (в случай на необходимост според маршрута).

Маршрути от средна към висока трудност

Те включват :

 • Планински преход ПЕТТЕ ЕЗЕРА – най-красивите езера в Бъндеришката долина - Окото, Рибното, Муратово, Дългото и Жабешкото езеро
 • Планински преход от хижа Вихрен до хижа Демяница
 • Планински преход от хижа Безбог (2235 м.) до хижа Демяница (1895 м.)

ATV приключенски тур

Подходящ е за всички, които търсят различен начин да опознаят и почувстват природата на Пирин и Рила планина

Фестивален календар през лятото

Активности в Банско, Разлог и околността

За подробна информация и посещения можете да се свържете с Туристическия информационен център в Банско на телефон: 088 825 1095 и имейл: infocenter@bansko.bg

Фестивалната програма е безплатна и се осъществява на централния площад в курорта.

Събитията, които ще можете да посетите са следните :

 • 30 юли- 5 август: Седмица на ръчното и традиционното изкуство. Фестивал на площада в Банско.
 • 31 юли: Концерт- спектакъл на самодейните състави на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско.
 • 1 август: Традиционен събор Илинден на хижа Бъндерица. Организира се от дружина „Перински хайдути“. Безплатен транспорт с автобуси до хижата.
 • 7-14 август: Международен джаз фестивал Банско.
 • 20-21 август: Пирински рок вечери.
 • 27-28 август: Оперен фестивал на открито в два дни с представяне на „Вълшебната флейта“ и „Човекът от Ламанша“.
 • 4-6 септември: „Уникално Банско“- кулинарен празник.
 • 11-12 септември: Пирин Ултра- старт от състезанията по планинско бягане за световната купа.
 • 22-26 септември: Банско филм фест- международен фестивал на планинското кино. 

Инфотур в музеен комплекс Банско

Активности в Банско, Разлог и околността

Банско носи следи от далечни времена. Интересно е посещението на местностите Свети Никола и Ситан кале, където сред непристъпни гори, скални образувания и водни прегради са открити руините на най-старите поселения в околността.

Естествено защитени тези местности предлагат различен поглед към котловината и Пирин. С предварителна заявка от понеделник до петък се организират еднодневни излети с микробус и екскурзоводско обслужване. Началният час на тръгване е 10:00ч. Цената на тура е 15лв. на човек.

Панорама на филми за Банско- всеки четвъртък от 18:00ч.

Домакинът е Посетителския информационен център, който е известен и като старото кино. 

Вход свободен.

Лятна програма „Традиции и изкуство“ в Банско

Старите занаяти могат да бъдат добър повод за посещение на Банско. За седма поредна година в града се провеждат демонстрации по предене, пресукване, бродиране, плетене на шушони /чорапи/ и други позабравени домашни дейности. 

Събитията се случват предТуристическия информационен център на курорта, който е срещу църквата „Света Троица“ от 17:00ч. до 19:00ч. Паралелно на инициативата всяка седмица се откриват различни изложби. 

Програмата се осъществява всеки ден без неделя по време на Международния джаз фестивал от до 14 август и в петък и събота извън това време. Особено интересно е съботното ръкоделие, когато в периода от 18:00ч. до 18:30ч. се организират концерти, представяща автентична банска музика, песни и танци. 

Вход свободен.

Активности в Банско, Разлог и околността

Активности в Банско, Разлог и околността

Конна езда в Бачево

Интересното е как едно семейство с потомствена любов към конете превръща малкото селце Бачево в развита дестинация за конна езда. Периволас е конна база, малко ресторантче и къща за гости в покрайнините преди населеното място. От тук се открива впечатляващ пейзаж към високите върхове на Пирин. 

Мястото е проветриво и с пространства за игра на децата. Началото на Периволас тръгва от малката падина в Рила с идентичното име, където сред боровите гори се организират любителски разходки с коне и свободна езда, пикници със свежа пъстърва от реката и тиймбилдинги на широката поляна. 

Предлаганите услуги включват: 

 • разходка с кон 
 • свободна езда 
 • спортна езда 
 • школа по езда за деца 
 • хипоптерапия 

Записването на час за посещение може да се осъществи на рецепцията на хотел „Катарино СПА“.

Въжен парк и стена за катерене в Добринище

Мястото е лесно достъпно и атрактивно покрай главния път на Добринище в посока град Гоце Делчев. Инвестицията е направена сред горски масив и включва - най-голямата стена за катерене в дестинацията, въжен тролей, въжени препятствия в гората, които се развиват в два кръга за малки и големи, удобен паркинг.

Скално катерене в местността Пещерите в Банско

Местността Пещерите е вНационален парк Пирин на 25 минути пеш по ски пътя от начална станция на кабинковия лифт в Банско. Скалният траверс е създаден от сдружението на алпинистите- ветерани в Банско. 

Поставени са информационни табели. Скалата е висока 15 метра на 1170м.н.в., с източно изложение. Разработени са 13 маршрута с различна степен на трудност. При запитване на рецепцията на хотела може да се подсигури инструктор по скално катерене.

Риболов на язовир Белизмата и язовир Кринец в Банско

Малко популярните язовири са изключително красиви местенца. Белизмата е в западната част на банското землище в посока старата казарма. Името идва от белите мраморни камъни, донесени от реката, с които са застлани полските пътища. 

Пътят е популярен и като пешеходен маршрут, заради сенчестата и прохладна рекичка, която следва. Водоемът е предизвикателен за риболовците, но много от тях се хвалят с уловени трофейни шарани. 

На разположение е семеен ресторант и слънчеви шезлонги с поглед към Разложката котловина. В близост е известното манастирче „Палигоден“ – „Успение Богородично“, което е част от кръга на светците-закрилници на Банско.

Планинско колоездене

Ако сте запален по планинското колоездене и имате собствено колело, можете да се впуснете по многобройните добре очертани маршрути в Пирин и Рила. Възможностите са както за кроскантри така и за даунхил.

Карта на маршрутите е достъпна за всеки желаещ. Колело за планинско колоездене може да бъде наето и от рецепцията на хотел „Катарино СПА“.

Пътуване с теснолинейката от Разлог из Родопите до Аврамови колиби

За любителите на бавните пътувания и красивите панорами Родопската теснолинейка е приятно изживяване. В рамките на деня минават с точно разписание четири мотриси приблизително през четири часа. От гара Разлог възможностите са с посока Банско и Добринище или в посока Белица, Якоруда, Аврамови колиби, Велинград. 

Популярен сред колоездачите е маршрутът „Надбягай теснолинейката“, който започва с извозване с теснолинейката до Аврамови колиби и после спускане надолу до Разложката котловина. Аврамови колиби е най-високата гара на Балканите. 

Мястото е живописно и подходящо за пикник.Подробно разписание за пътуваниятаот всички гари можете да откриете лесно и бързо.

Парк за танцуващи мечки в Белица

Активности в Банско, Разлог и околността

Хуманният проект на френската актриса Бриджит Бърдо привлича голям туристически интерес. Създаден е през 2000 година. Паркът е на 12 километра от град Белица. Обхваща площ от 120 000 m² на надморска височина между 1200 и 1345м. Телефон за информация: 088 244 1377.

Белица е интересно място със свободолюбив и борчески дух на местните хора. Препоръчваме Ви посещение на Историческия музей, където ще се научите интересни неща за миналото на България и драматичния живот на Георги Андрейчин.

Посещението на Белица може да се съчетае с посещение на емблематичната църква в село Добърско.

За подробности и организация на Вашето свободно време, можете да се обръщате към рецепцията на хотел „Катарино СПА“.

Очакваме Ви за незабравима СПА ваканция на планина!

https://www.livechatalternative.com/