Архитектурата в Банско - с какво ще ни спечели?

Архитектурата в Банско - с какво ще ни спечели?

Възрожденската архитектура

Банската каменна къща- крепост се отличава със специфична архитектура и стил. Тя е монолитна, със строга фасада, двуетажна. Силно впечатление прави невероятната каменна зидария, забележете – от трудния за подреждане кръгъл речен камък, хармоничните пропорции и покрив с прецизно „закопчаване“ на вековните мурови греди. 

От към улицата къщата е непристъпна. Големите порти към двора се охраняват от бойници, а и всяка врата в дома е добре подсигурена срещу взлом. В общи линии къщите са се строели, с югоизточно изложение, като няколко съседски къщи образували квадрант, в центъра на който са градините и стопанските постройки. 

Различните парцели се отделяли със зидове, но и с вътрешни врати, така наречените „комшулуци“, през които при заплаха хората бързо се изнизвали в безопасна посока. Идеята за взаимопомощ и охрана е в основата на тази строителна практика.

Известни образци на банската архитектура са къщите:

 • музеи на Неофит Рилски
 • на Велян Огнев
 • Сирлещовата къща
 • Радоновата къща /Етнографски музей/
 • Бенината къща и много други частни домове и популярни механи, притежаващи достолепна възраст, надвишаваща двеста и петдесет години. 

Дори и днес вътрешното разпределение на банската къща се определя като доста удобно и подходящо за суровия планински климат. Тя е предназначена за задружен живот на многолюдно семейство от няколко поколения. Жилищните помещения са на втория етаж. 

До тях се стига по дървена стълба и през широк чардак. Оградата на чардака е от така наречените дървени пармаци, образуващи ажурна преграда от струговани елементи или красиво изрязани дъсчици. Колекцията от модели на пармаци в Банско е доста голяма, плод на талантливите бански дърводелци.

Архитектурата в Банско - с какво ще ни спечели?

От чардака направо се влезе в отделните стаи. Най голямата стая - е кухнята с огнище, нар, на който могат да легнат 8 човека, софрата с трикраките столчета и съдовете за хранене и готвене. Обикновено в кухнята спят бабата и дядото със своите внучета. Отделна е спалнята за младите, стаята за тъкане и тази за гости. Вътрешно между стаите има преходни коридорчета- таен изход от къщата при опасност. 

Старинният квартал на Банско е истински лабиринт. Малките и тесни улици са с опасни чупки и изненадващи кръстопътища, така че всеки неканен гост може добре да се заблуди. Но всъщност, всички криволичещи линии водят до църквата „Св. Троица“.

„Света Троица“ е най-забележителното дело на банската строителна традиция. Тя е издигната през 1835г. Камбанарията през 1865г., а часовникът през 1895г. Очевидната последователност в осъществяването на народните дела, говори за пословичната любов на местните хора към родното място. Архивите пазят списъка на дарителите за построяването на храма. В него са вписани всички бански фамилии -185 на брой, много от тях пазещи родовото си име и до днес. 

Съвременна архитектура

Макар и с много нови сгради, до преди 30 години в Банско съществувал строг градоустройствен план с ясни правила и Съвет по архитектурата и изкуствата. В съвета членували известни културни дейци. Основната концепция за камък, желязо и дърво, наследена от миналото, се спазвала строго. Така се създава съвременния фестивален площад на града, като околните сгради на общината, механа Момини двори, музея, читалището, сградата на РПК и по-нататък: 

 • пощата
 • мраморната чешма
 • хотел „Пирин“
 • градския парк са в пълна хармония. 

Екипът по изграждането е с ръководител арх. Александър Баров- име, свързващо се с архитектурата на НДК в София и резиденция Бояна. Не трябва да пропускаме уникалната сграда на Автогарата в Банско, Почивния дом на Министерския съвет, Почивния дом на АПК с автор арх. Александър Даутев от Банско.

Архитектурата в Банско - с какво ще ни спечели?

Мащабните промени в центъра на града отварят поглед към светинята „Св. Торица“ - създава се площада „Възраждане“ с паметника на Паисий Хилендарски от скулптора Стою Тодоров, който е отправна точка към старинния квартал.

През 70-те и 80-те години на миналия век, Банско процъфтява. Причината е в успешното развитие на селското стопанство и интензивното производство на тютюн. Замогването се вижда в строителството на нови удобни фамилни къщи. Според статистиката, тогава се издигат по 80 къщи на година. Първоначално те са типови с името на известния бански майстор „Уста Глигор“ /строителят на часовниковата кула/, а после се появява и разчупване на канона. 

Банскалии запазват предпочитанията си към камъка и дървото, към белия цвят на фасадата. Поддържат големи градини със зеленчуци и цветя, които напояват от многобройните вади, които са запомняща се отклика на града. Банско е богат на градски чешми, от които можете да си налеете сладка и чиста планинска вода.

Модерни времена

През 2003г. в Банско се открива новата кабинковия линия, свързваща градчето с новопостроената ски зона на връх Тодорка. Инвестицията не е случайно хрумване, а логичен резултат от десетилетия наред развитие на ски спорта и високия туристически потенциал на мястото. Градчето е връхлетяно от небивал инвестиционен интерес. Най-големите архитектурни бюра и строители се конкурират в изграждането на забележителни сгради.

Начало на новата мода в архитектурата поставя първия чуждестранен хотел - „Танне“ /от немски се превежда като „Бор“/, открит през 2002г. на гола поляна с невероятен поглед към планинската верига на Пирин. С ниска етажност, с уважение към банския стил и с новост-разчупване на подпокривното пространство „Танне“ става истински хит. Сградата е определяна като алпийско бижу, отваряйки широко пространство за изкуство и култура.

Архитектурата в Банско - с какво ще ни спечели?

Две години по-късно се появяват и първите сгради с номинации и награди в престижния национален конкурс „Сграда на годината“. 

Това са хотелите с много звезди: 

 • „Перун“
 • „Кемпински Гранд Хотел Арена“
 • „Тамплиер
 •  „Лион”
 •  „Перун Лодж“
 • „Белведере Холидей Клуб“ и др. 

В идеен аспект малко и провинциално Банско се нарежда до мегакурортите като Слънчев бряг, Златни пясъци, Варна, Бургас и разбира се – София. 

В този ред на мисли трябва да споменем, че архитектурата и цялостната концепция на хотел „Катарино“ в дестинацията Банско и Разлог е най-високо оценена. През 2005г. хотел „Катарино“ получава приза „Сграда на годината“ на Съюза на архитектите в България.

Архитектурата в Банско - с какво ще ни спечели?

Разбира се Банско не може да избяга от бурите на времето. В последствие се допуска промяна на градоустройствените планове на града и презастрояване. Така се скриват от гостите на града новите архитектурни достижения. Въпреки всичко, Банско има всички основания да се смята за най-важния туристически център в Разложката котловина, даващ жизненост на целият регион на Югозападна България.

https://www.livechatalternative.com/