Балнеолечение в Катарино

Балнеолечение в Катарино

Природните богатства на Катарино – въздух с отрицателна йонизация и минерална вода

Природата е била щедра към Катарино и освен красота, тук ще изключителни природни богатства - чист боров въздух с отрицателна йонизация и лековита минерална вода.

 • Обогатеният с кислород въздух е резултат на природен феномен, а минералната вода идва от естествен извор на около 2 км. от комплекса. Това са двете безценни богатства - ключ към физическото Ви здраве и душевна хармония, ако сте гост на хотела.
 • Да не забравяме натуралната храна в хотела, произведена с продукти от собствени ферми, която освен че е изключително вкусна, допринася за укрепване на здравето Ви с естествения си състав.
 • Уникалният микроклимат и минерална вода превръщат Катарино СПА Хотел в балнеохотел за профилактика и превенция на редица заболявания и болестни състояния, като такива на дихателните пътища, сърдечно-съдовата система, неврогенни заболявания, метаболитни смущения и кожни проблеми.
 • Геохимичните показатели на минералният извор, захранващ басейните и СПА центъра на Катарино, са повишеното съдържание на флуорид, силиций, волфрам и германий. Отрицателната йонизация на въздуха доказано спомага за по-бързото възстановяване на организма и е особено актуално в днешно време, защото е мощен природен фактор за по-бързо оздравяване след Ковид заразяване и боледуване.

Хидротерапия с минерална вода

Балнеолечение в Катарино

При хидротерапията с минерална вода се използват различни подходи и терапевтични методи за постигане на максимална полза от физичните свойства на водата. Така чрез температурата и налягането на водата се стимулира кръвообращението на човека, обмяната на веществата и лечение на симптомите на някои заболявания, а минералите, съдържащи се във водата, проникват през кожата и въздействат на организма. 

При избор на различни лечебни бани и водни терапии, важно е здравословното състояние на човека и съответните лекарски препоръки. Защото дори и само различната температура на водата, независимо от това, което ще се добави към нея, може да предизвика различни реакции в човешкото тяло.

СПА центърът на Катарино предлага перлени и вихрови вани с минерална вода, с добавяне на различни етерични масла.

● Хидромасажна ароматна вана с чиста минерална вода от извора

Ваната се пълни в момента на ползване с температура на водата, близка до тази на човешкото тяло от 35 до 38 градуса. Потапянето става постепенно- първо се стъпва с краката, после се прикляква и след минута- две се облива цялото тяло, естествено без главата.

Това своеобразно темпериране е важно за вътрешното състояние на организма. Дъното на ваната следва естествените извивки на тялото. Автоматичната програма със силни струи вода на определени точки от тялото, действа масажиращо. Така се активира кръвообращението и метаболитните процеси в организма.

Към ваната могат да се добавят етерични масла- лечебно средство, старо колкото света.

Балнеолечение в Катарино

В СПА центъра на хотел Катарино се използватнад 20 натурални етерични масла:

 • бергамот
 • мента
 • здравец
 • лавандула
 • портокал
 • мандарина
 • лимон
 • лимонена трева
 • бял бор
 • хвойна
 • мащерка.

В природата етеричните масла осигуряват защита на растенията срещу патогени и вредители. Те играят съществена роля в размножителния им процес, като привличат полезните насекоми и птици или отблъскват врагове.

Етеричните масла се извличат от растенията най-често чрез парна дестилация или студено пресоване и са около 50-70 пъти по-концентрирани от билките.

Молекулите на етеричните масла са с размери, позволяващи проникването им през клетъчната стена и постигането на бърз терапевтичен ефект. Освен това, ароматите на етеричните масла директно въздействат върху мозъка чрез обонянието като така те са способни да активират определени психо-физиологични процеси в тялото.

Почти всички етерични масла имат антибактериално, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Те са важна съставка в масажните и хидратиращи олиа. Обтриването на кожата след хидротерапия с подходящ продукт спрямо типа `и, я прави мека, здрава и красива.

Изберете подходящото за Вас етерично масло

Балнеолечение в Катарино

Първоначално етеричните масла се разреждат в растително масло и се затоплят, след което се нанасят върху кожата, капват се върху дланите или китките, за да се поеме ароматът им от цялото тяло, поставят се в хидротерапевтичната вана или се разпръскват чрез парата в парната баня.

Розмаринът е в близко родство с ментата и мащерката

При локално приложение билката тонизира кожата и активизира процесите на клетъчното обновление. Бори се с акнето, мазната кожа, пърхота и различните дерматити. Намалява секрецията на потните и мастните жлези.

Включва се в състава на продукти срещу ставни и мускулни болки. Съвременната козметология особено цени антицелулитната активност на розмарина. Способността му да разрушава мастните натрупвания, които затрудняват кръвообращението и движението на лимфните потоци, го прави предпочитана съставка на модерните продукти за борба с „портокаловата“ кожа.  Ароматът на розмарина при вдишване намалява кортизолът- хормонът на стреса в кръвта, така че това масло е добре винги да го имаме под ръка.

В ароматерапията се прилагат при простудни заболявания, бронхиална астма и кашлица.

Лавандулата е подходяща за всеки тип кожа

Балнеолечение в Катарино

Тонизира и подобрява тена. В ароматерапията лавандула се използва за облекчаване на тревожност и стимулиране на доброто настроение. Действа успокояващо при кожни раздразнения и ухапвания от насекоми.

Маслото от лавандула се смесва добре с други етерични масла, като тези от кедър, бор, индийско орехче, градински чай и здравец.  Извън терапиите с етерични масла, интерес буди използването във Франция на цветовете от лавандулата в кулинарията- като вид лимонада и в смес от подправки, характерна за Прованс.

Ментата - свежест, сладост и мек аромат, разпознаваем от всички.

Маслото е подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа. Спомага за облекчаване на умствената умора, като действа тонизиращо. Ментата е популярно средство за успокояване на болките. Според някои научни изследвания маслото от мента намалява главоболието след като се втрие на определени точки на главата само след 15 минути.

В ароматерапията ментата се използва при дихателни проблеми. Ментата съдържа витамини А и С, омега три-мастни киселини и минерали като фосфор, магнезий, калций и калий. Ментолът е съставката, която прави маслото от мента толкова полезно за дихателни проблеми. 

С етеричното масло от мента трябва да се борави внимателно, защото само капка от него се равнява на 20 чаши ментов чай. То се комбинира добре с етерични масла от лавандула, чаено дърво, иланг-иланг, лимон, розмарин, кедър, портокал, грейпфрут, бергамот. 

Мащерката се отличава с мощни антивирусни, антисептични, антибактериални, противогъбични, отхрачващи и имуностимулиращи свойства.

Балнеолечение в Катарино

Благодарение на силния противовъзпалителен, спазмолитичен и обезболяващ ефект маслото от мащерка намалява мускулното напрежение, болките и спазмите, облекчава болките в ставите и симптомите на ревматизъм. Билковият чай от цветове на мащерка лекува проблеми със стомашно-чревния тракт и пикочните пътища.

В планината Пирин растете разновидност на мащерката, която не се среща никъде другаде по света,т.е. – пирински ендемит. Тя е с тъмнолилави цветове и особено силен аромат.

Планинският здравец е един от символите на България

Като ароматно цвете, то расте в сянката на всеки български двор. Не е случайно неговото име. Здравословните ползи на растението и извлеченото от него етерично масло са многобройни.

Само няколко капки масло, поставени в ароматна лампа, освежават и дезинфектират въздуха в дома. Добавени към вана, капките масло от здравец, действат отпускащо и успокояващо на нервната система.

Балнеолечение в Катарино

Маслото от здравец се комбинира добре с масло от лайка, иланг-иланг и бергамот, а подходящата база за разтваряне на тези етерични масла е бадемовото масло. Лекият масаж с така полученото масло подобрява кръвообращението, съдейства за релаксация на организма и намаляване на нервното напрежение и породеното от него безсъние, а кожата запазва своя хидро баланс.

Балнеолечение в Катарино

Разновидност на хидротерапията в Катарино СПА комплекс е уникалната Флотационна вана с магнезиев сулфат.

Флотационна вана - удоволствието от безтегловно плаване, съчетано с лечебен ефект за мускулите и душевен комфорт.

Балнеолечение в Катарино

Ваната е с телесна температура на водата и 30% концентрация на солта магнезиев сулфат. Това не позволява потъване на тялото. Терапията продължава 40 минути.

Чрез въздействие на топла светлина и подходяща музика посетителят постепенно притваря очи за пълно блаженство и релакс. А когато светлините изгасват и музиката спира, човекът остава сам със себе си, отърсвайки се от ежедневната физическа и психическа умора.

Магнезиевата вана е с изключително въздействие върху мускулите и опорно-двигателния апарат. Препоръчва се при сериозно физическо натоварване, след активна спортна дейност и първи ден на ски пистите. 

Терапията намалява главоболието, пристъпите на мигрена и безсъние. Отразява се добре на паметта. Спомага за преодоляване на дискомфорта от дълго пътуване с голяма часова разлика.

Други терапии с оздравяващ ефект или още за ползите от солта…

Балнеолечение в Катарино

● Солна стая в Катарино (халотерапия) - отлично решение срещу грипа и вирусите през зимата както за възрастни, така и за деца

Първообраз на солните стаи са естествените солни пещери, които в миналото са използвани като лечебни центрове за хора с белодробни проблеми. В солната стая въздухът е необичайно чист- не съдържа прах, микроби и гъбични спори. Той е йонизиран и богат на калиеви, магнезиеви и натриеви соли. С тези показатели солната стая е подходяща за хора, които живеят в нездравословна градска среда, страдащи от възпаления на горните дихателни пътища и белите дробове, борещи се с различни алергии. 

Ефектът от солната стая се постига след поредица от посещения. Престоят в нея може да бъде 40 минути за възрастни и 20 минути за деца.  Децата могат да се забавляват и да играят със солата. Специалистите препоръчват хората да бъдат с подходящи леки и от естествена материя дрехи /халат/.

По време на солната терапия човек вдишва фините сухи солни аерозоли. Те навлизат в организма също и чрез кожата. Естествените оздравителни сили на солта редуцират възпалението, елиминират патогените в тялото и водят до цялостно подобрение на състоянието. В натуралната природна сол се съдържат 84 минерали, елементи и електролити, които се съдържат и в човешкия организъм. 

Модерният СПА център на Катарино предлага още модерни съоръжения, които освен удоволствие, имат и оздравяващ ефект:

 • сауна
 • парна баня
 • серайл баня
 • лакониум
 • леден фонтан
 • приключенски душове.

Те допълват лечебния ефект от водата и въздуха и способстват за извеждането на токсините през порите на кожата.

Ежедневните преходи в планината, организирани от хотела, спортните активности в минералните басейни, йога сесиите и игрите на открито ще ви накарат да забравите за времето, да презаредите и да се почувствате щастливи.

Ако желаете да имате една вълшебна, но и оздравяваща пълноценна почивка, изберете Катарино СПА Хотел!

https://www.livechatalternative.com/