Здравословно хранене в Катарино СПА

Здравословно хранене в Катарино СПА

Какво означава здравословно хранене?

Здравословното хранене е тясно свързано с начина ни на живот- с околната среда, семейството, работата, физическите активности, с емоционалния ни свят. Холистичният подход все по-често се налага при създаването на режими за здравословно хранене, което ще рече индивидуален поглед най-общо казано върху човешкия свят.

Идеята за това идва от Изтока, където балансът между физическите и психическите сили, синхронизирането на външната и вътрешната енергия се разглежда като условие за здраве, успех и младост. Всъщност това е мъдростта за живота, която се предава от поколение на поколение в традиционните общества. Мъдрост, твърде често, намираща се далеч от модерните хора.

Здравословното хранене е балансирано хранене

Нутриционистите са нова гилдия сред медиците. Те изследват сложните биохимични процеси в човешкия организъм и храната - необходимата енергия за живот. Основният въпрос, който те поставят кои са незаменимите хранителни вещества, които трябва да присъстват в менюто ни, как да определяме дневния си хранителен режим и порции.

В Катарино СПА Хотел гостите могат да спазват индивидуалния си хранителен режим, тъй като се поддържа богата блок маса за закуска и вечеря. Освен това, алакарт ресторанта разполага с предложения, които ще удовлетворят взискателните желания на клиентите.

Нутриционистите разделят хранителните вещества на два големи раздела - макронутриенти и микронутриенти.

Макронутриентите са хранителни вещества, от които човек се нуждае в по-големи количества. Те имат свои специфични роли и функции в тялото, снабдявайки го с калории или енергия. Макронутриентите включват четири от основните хранителни вещества - протеини, въглехидрати, мазнини и вода.

Микронутриентите( Витамините и минералите) работят заедно с макронутриенти и са от решаващо значение за поддържане на енергийните нива, метаболизма, клетъчната функция и физическото и психическото равновесие и други, които изброих по-горе.

Протеини

Здравословно хранене в Катарино СПА

Протеините /белтъчини/ са градивен елемент на клетките и тъканите в човешкото тяло. Те съдържат незаменими аминокиселини, отговорни за функционирането на организма.

Според вида им те биват :

 • структурни, изграждащи тъканите /колаген, еластин, кератин/.
 • транспортни, пренасящи важни елементи до клетките и тъканите. Тук става въпрос за хемоглобина, който пренася кислорода и въглеродния диоксид до всички органи и тъкани. Този белтък се намира във вътрешността на червените кръвни телца (еритроцитите) в кръвната плазма.
 • ензимните протеини пък имат отношение към метаболитните процеси и усвояването на храната.

Протеините се съдържат най-общо казано в месото, яйцата, рибата, млякото.

Въглехидрати

Въглехидрати дават енергията на човешкото тяло. Ще ги разпознаем в плодовете, зеленчуците, ядките и семената, бобови храни и сладките изкушения.

Здравословно хранене в Катарино СПА

Въглехидратите биват прости и сложни. Простите въглехидрати се разграждат бързо и довеждат до пик на енергия, но последван от бърз спад. Те са чисти захари. С тях се свързва ненаситното желание за сладкиши.

Препоръчително е въглехидратите да се набавят в организма от природни продукти като например плодове, където са в съчетание с витамини, минерали и фибри. Все , сладкишите носят своя щастлив емоционален заряд. Когато та са домашно приготвени и нямат скрити добавки, оцветители и хидрогенни мазнини, са допустимо изкушение!

Сложните въглехидрати са бавно разградими, даващи ситост дълго време.

Фибрите и нишестето са двата типа сложни въглехидрати. Фибрите са особено важни, защото спомагат за контрола на нивата холестерол и за доброто храносмилане. Сложните въглехидрати в непреработените храни като пълнозърнестите брашна са много хранителни.

Мазнини

Здравословно хранене в Катарино СПА

Без мазнини не може.

Те имат своята важна роля за организма като :

 • зареждат с енергия (1 грам мазнини съдържа 9 kcal, докато 1 грам въглехидрати съдържа само 4 kcal)
 • осигуряват усвояването на мастноразтворими витамини A, D, E и K 
 • защитават органите, нервите и тъканите 
 • помагат за регулиране на телесната температура
 • всяка клетъчна мембрана в тялото се нуждае от мазнини за защита, както и за растеж на нови здрави клетки
 • мазнините участват всекрецията на основни хормони в организма
 • поддържат здравето на косата, кожата и ноктите

За това не се отказваме от пълномасленото мляко, но домашно, от сирената и зехтина, от маслото. Това, за което трябва да светва червената ни лампичка са така наречените трансмазнини - хидрогенерираните мазнини, които са необходима за стабилизацията на мазнините и дават дълъг срок на годност на продуктите в магазина. 

Хранителните пирамиди

Храненето е важна част, за да не се кандилка човешкото здраве. Без да се фиксира върху диети и хранителни модели науката представя хранителни пирамиди, които да подпомогнат съвременния човек /отбелязваме, живеещ в градска среда/ в лесното спазване на прости хранителни правила.

Стандартната хранителна пирамида препоръчва започването на деня с бавно разграждащите се въглехидрати за храна и енергия, от протеини по обяд и лека вечеря, с пълно ограничаване на захарите и умерено ползване на мазнини.

Здравословно хранене в Катарино СПА

И все пак важна е с каква интензивност е ежедневието ни. Спортуваме ли, работим ли физически труд или сме съвременно приковани към офисен стол. Връщаме се към холистичния подход и интелигентния избор. Така първият въпрос в здравословното хранене е не с какво се храним, а как се храним и как живеем.

Как можем да се придържаме към здравословно хранене по време на почивка?

Изборът на Катарино СПА Хотел е истинската храна, близостта с природата, собствено производство и ферми.

Все пак тук ще разполагате със следните преимущества :

 1. Катарино СПА Хотел притежва собствено стопанство.

Животновъдната ферма се намира в екологичночистия район на град Кресна от южната страна на Пирин. В нея се отглеждат елитни стада от нормандско говедо, кози и овце. За каузата производство на чиста храна са привлечени зоолози и ветеринари с дълъг опит, а също така и специалисти в хранително-вкусовата промишленост.

Фермата разполага с минилаборатория за постоянно изследване, контрол и анализ на произведените продукти, както и със собствена мандра.

От фермата на Катарино на сутрешната блок маса гостите на комплекса могат да вкусят различни млечни продукти - прясно мляко, кисело мляко, извара, прясно масло, сирена и кашкавали. Към изобилието се добавят колбаси и сушени мезета собствено производство с марката „Katarino Food“.

Почитателите на високопротеиновия хранителен режим ще бъдат напълно удовлетворени. Менюто на ресторантите включва качествени месни продукти и филета.

 1. Собственото производство на месни и млечни продукти е в най-топлия български юг- край долината на река Струма, в благодатния район на Петрич и Сандански.

Здравословно хранене в Катарино СПА

 1. Средиземноморска диета, акцентираща на риба, паста, зехтин и зеленчуци е осъществима при нас. Нека не забравяме близостта си до Бялото море и рибните пазари на Северна Гърция, от където винаги има пресни доставки на морски продукти. Освен това бистрите планински води на Рила са ценен източник на балканска пъстърва.

Здравословно хранене в Катарино СПА

 1. Комплексът разполага със собствена пекарна за хляб, а домашно приготвените сладкиши са без опасни трансмазнини.
 2. В комплекса се произвежда занаятчийска бира „Калугерица“.
 3. Вино от лозовите масиви на Мелник- емблемата на Югозапада!

Здравословно хранене в Катарино СПА

Ресторантите в Катарино СПА- вкусно, уютно и незабравимо!

Комплексът е отличен избор за кратък престой, за възстановяващ уикенд и за дълга семейна ваканция през всички сезони. Комбинацията е от природни богатства, умерен климат, минерална вода и СПА, комфортно четиризвездно настаняване и вежливо отношение не е за пропускане.

На разположение на гостите са класически ресторант и традиционна механа, както и тераса-BBQ. Предлаганите пакети са за настаняване са изгодни със съвместното предложение за закуска и вечеря. Качествената и вкусна храна е силна атестация за избора на гостите.

Очакваме Ви за прекрасна ваканция на планина!

https://www.livechatalternative.com/