Каякинг в Банско

Каякинг в Банско

Каякингът е вид воден екстремен спорт

Каяк в превод означава мъжка ловна лодка. Така се подразбира и първопроизходът на спорта- от традицията за риболов сред открити водни пространства и реки. Разпространен е сред ескимосите в арктическите географски ширини. 

В най-стария си вариант каякът представлява опъната кожа /най-често от тюлен/, импрегнирана с животинска мазнина върху дървена или костна рамка /от скелета на кит/. Други стар вариант на каяка е използването на дънери на дървета, довлечени от морските течения. 

В тях се издълбавало мястото за ловеца и се затваряло като се използвал пикочния мехур на тюлен. Ескимоският каяк е практически непотопяем. В каяка гребецът е в седнало положение, обърнат напред, като използва двойно гребло за придвижване в различните посоки. 

Съвременните каяци се изработват от силно устойчиви материали и имат често затворени палуби, като така се осъществява абсолютно сливане на човека със своеобразния плавателен съд. Първата международна спортна изява на каяка е по време на Олимпиадата в Берлин през 1936г.

Каякингът се радва на растящ интерес. Той предлага невероятни изживявания и възможности за опознаване на собствената човешка същност. Каякът връща човека сред природата с всички изпитания и наслади от това.

Каякинг

Съществуват различни видове каякинг:

  • Каяк за отдих - Идеята е да се плъзнете по повърхността на спокойни води и да се забавлявате без опасности. Водещо е усещането за природата, съзерцанието и свежестта, забавлението и релакс.
  • Каяк в бързи води - реки и потоци. Скалата на трудност при това спускане започва от клас I до клас VI.
  • Родео – каяк с акробатични каскади.
  • Слалом с каяк - спортна дисциплина на определено разстояние по бързи води за постигане на най-добро време.

Каякът се различава от кануто, макар и да звучат сходно. Кануто е вид дървена лодка, облечена в кожа или опушена със смола, използвана от индианците. Във формата му няма разлика между носа и кърмата. Задвижва се с едно гребло като положението на гребецът може да бъде различно.

Макар каякът да е вид индивидуална лодка, каякингът е групов спорт. Спускането с каяк винаги трябва да бъде с другар. 

Каякинг на река Струма

Долината на река Струма се очертава като важен център за развитието на каякинга и рафтинга в България. Дейностите се осъществяват професионално с необходимото условие за пълна безопасност. 

За да влезете във водната стихия, преди всичко трябва да сте в добра физическа форма и разбира се - да можете да плувате. Центърът се намира на завоя на реката при Кресненското ханче. Предлагат се курсове по каякинг за начинаещи и напреднали. 

Отделете си поне три дни, ако никога не сте пробвали този спорт, за да се запознаете с правилата, с лодките и за да придобиете първоначални умения в гребането в речните води. 

За бързите речни води се използва така наречения твърд каяк, който се отличава с твърд корпус от фибростъкло и дължина от 2,5м. до 5м. , издръжлив е и удароустойчив. 

За начинаещите каякъри се предлага спускане по Струма с надуваеми каяци. Продължителността на тура е около 2 часа. Спускането е от категория I и II. За напредналите каякъри се предлагат курсове за каяк в бързи води, спускане в така наречения бързей Казана и трениране на ескимоско преобръщане. 

На рецепцията на хотел „Катарино СПА“ можете да направите своята резервация за каякинг. Цената е 100лв. на човек, като в нея се включва и двупосочния транспорт до Кресна.

https://www.livechatalternative.com/