Климатолечение в Катарино СПА Хотел

Климатолечение в Катарино СПА Хотел

Ние сме в природата и природата е в нас!

Голямата вирусна пандемия, обхванала целия свят, е поучителна. Разумно се връщане към началата, изчиствайки се от материалния и духовен баласт, покрил същността ни. 

След корона вируса повече от всякога се замисляме къде, какво, кога и с кого да пътуваме. Как да бъдем в безопасност за собственото си здраве и това на близките ни хора. Как да се възстановим след болестни състояния и да закалим по естествен път своето здраве.

Отрицателната йонизация и въздействието върху здравето

Комплекс Катарино СПА се намира в регион с висока естествена йонизация на въздуха, който е изключително благоприятен за почивка и възстановяване от стрес или различни болестни състояния.

Но какво представлява процесът на естествена йонизация на въздуха?

Климатолечение в Катарино СПА Хотел

Йонизацията на въздуха е процес, подобряващ неговите качества и свойства и подобряващ здравето и доброто самочувствие на хората обитаващи помещения с йонизиран въздух.Йоните биват положително и отрицателно заредени.

Доказано е, че отрицателно заредените имат благотворно влияние върху човешкият организъм. Това е особено вярно, що се отнася за централната нервна система, както и за нашият мозък.

Отрицателните йони подобряват концентрацията, улесняват отпочиването на мозъка, подобряват съня. Докато положителните йони, допринасят за умората на тялото – както физическа, така и психическа. Концентрацията на положителните йони се повишава в затворените пространства, особено когато не се проветрява.

Йонизираният въздух и преди всичко отрицателните йони, са в състояние да допринесат за възстановяването на жизнените сили на човека.

Вдишването на естествено формирани отрицателни йони е в основата на преодоляването на хроничния стрес, умората, депресията и безсънието, на безпокойството и нервното напрежение чрез нормализиране на нивата на серотонин в организма. Йонизираната среда е препоръчителна за хора със сърдечносъдови и дихателни проблеми.

Обяснението е в това, че под въздействието на електричеството във въздуха протича преразпределение на електроните около атомите на кислорода. Атом, който загубва един или два електрона е положителен йон.

А атом, който присъединява един или няколко електрона, е отрицателен. Отрицателните йони са невидим скафандър, който осигурява безопасна зона за дишане. Така се премахват вирусите и бактериите, които причиняват алергиите.

Високо йонизирани зони са районите на водопадите и планините, следвани от изворите и дори фонтаните.

Планинските територии с фуниевидна форма на релефа са особено йонизирани, поради движението на въздушните маси. Проходът Предела между Рила и Пирин е специфично място с пронизване на силни ветрове, които аеройонизират въздуха.

Аеройоните участват в газообмена, влизат в кръвта и влияят на клетъчния метаболизъм. Човек се чувства по-бодър и с увеличени способности за интелектуална дейност.

Климатолечение в Катарино СПА Хотел

Освен природните ландшафтни дадености, в състояние да увеличат по естествен път отрицателните йони във въздуха са и иглолистните дървета:

 • ела
 • бор
 • смърч
 • туя

От градинските растения здравецът произвежда най-голямо количество отрицателни йони. Още един плюс за това да изберете „Катарино“ за своята ваканция- комплексът е сред борови гори, на надморска височина, която е подходяща за всички възрасти.

Разходка около Катарино с въздушни бани

Постоянният престой в равномерната „субтропична“ температурна среда, която съществува между кожата и дневното облекло или между кожата и завивките през нощта, се отразява върху функционалното състояние на кожата. За запазване на способността на кожата да регулира топлината, както и за много други нейни функции, е необходимо при подходящи климатични условия кожата да се излага на непосредствено въздействие на въздуха.

Въздушната баня не се изразява в припичането на слънце в продължение на часове или пък стоенето на сянка в горещо време, а в привикването на тялото към стимулиращото въздействие на чистия въздух върху кръвообращението. В този процес на закаляване е важно движението.

Спортът и играта се грижат за естественото затопляне на тялото и това позволява отхвърлянето на повечето дрешки, които поставяме върху него. Разбира се екстремните температури не са подходящи за въздушни бани, но при всяко удобно време човек трябва да излиза сред парка и гората.

Редовно спортуващите в градските фитнеси могат да се замислят върху информацията, че ходенето по наклонен терен сред гора за определено време, води до много повече изгорени калории в сравнение с бягащата пътечка. Планинският въздух подобрява качеството на кръвта, като увеличава нивото на хемоглобина и подобрява способностите за пренасяне на кислород до всяка клетка. Приливът на енергия е забележителен, а резултатите от природния фитнес най-добри.

Спортни активности в Катарино и зимна климатотерапия

Климатолечение в Катарино СПА Хотел

 • Радвайте се на незабравима ски ваканция! Ски курорта Банско предлага отлични условия за ски и сноуборд за малки и големи. Безплатният трансфер до ски зоната от комплекса е изключително удобство. Освен това на място можете да изберете своята ски екипировка и ски учител;
 • Кънки на лед на ледената пързалка в Банско;
 • Шейни за децата и снежни игри на в зоната на начална станция на кабинковия лифт;
 • Планинско ходене от начална станция на кабинковия лифт в Банско до местността Пещерите. Отнема около 20 минути в посока, наклонът е лек, а дихателната терапия- безплатна ☺
 • Зимна разходка до хижа Яворов - напълно е възможно. От пътя в местността Бетеловото до хижата разстоянието се взима за два часа. Разбира се, необходима е отлична зимна екипировка и най-вече планински обувки, който няма да се хлъзгат на заледените участъци в горната част на пътя. Горе гостоприемно ще Ви очакват хижарите с винаги топъл чай;
 • Зимна езда в конните бази на село Бачево;
 • Изкачване до хижа Безбог със седалков лифт от хижа Гоце Делчев.

Климатолечение в Катарино СПА Хотел

Заповядайте в Катарино СПА Хотел! Тук освен удоволствие от престоя, ще откриете ползите за Вашето здраве от здравословния климат и лечебните свойства на минералната вода!

https://www.livechatalternative.com/