Лято на планина в Катарино СПА

Лято на планина в Катарино СПА

Три планини, три врати към природата, много ползи

Избери Пирин

Хотел Катарино е всъщност в Рила, но погледът му е към Пирин. Национален парк Пирин е разделен на няколко участъка. Всеки участък има своя подход, специфика, маршрути и забележителности. Всъщност това, което виждат гостите на Катарино от своите тераси са горите и върховете на парков район Байови дупки.

Байови дупки- Джинджирица

Маршрутите започват от местността Бетеловото в посока хижа Яворов. Може да оставите автомобила си на широката поляна при вилата на горското стопанство и от там пеш по хубав горски път да стигнете до хижа Яворов. Децата ще бъдат много развълнувани да видят „Бърлогата  на мечката“ – еко пътека, създадена от Дирекция Нацонален парк Пирин, да се шмугнат в гората от буки и може би да срещнат диви прасета и елени, защото гората кипи от живот.

Хижа Яворов /1740м.н.в./ е спретната и хубава. На 12км. от град Разлог. Отворена е през всички сезони. В столовата винаги има храна. Големият празник на хижата е на Илинден, на 2 август. Можете да запалите свещица в изградения параклис „Вси Светии“, в който е вграден камък от светинята на българите- Зографският манастир в Атон.

Най-близкият маршрут, който е подходящ за деца е Хайдушката поляна. Мястото е красиво и закътано от вековни мури. Известно е още като Яворовата поляна, защото тук поетът Пейо Яворов като пирински комита е писал вълнуващи стихове.

Хижа Яворов се свързва с най - екстремния маршрут в Пирин: връх Кончето- връх Вихрен- хижа Вихрен. С нова маркировка е маршрутът за изкачването на емблематичния за Разлог връх Събиците или Стъпалата. 

Малко познатият северен дял на Пирин

С планински водач може да се изкачите от хижа Яворов до билото на Пирин и да хванете в северна посока, пресичайки изворите на Бела река- реката, която пресича Разлог и продължавайки към Даутов връх, Плешки връх и връх Пирин. От връх Пирин може да се слезе от другата страна на планината до село Сенокос и в долината на река Струма.

Биосферният резерват Байови дупки- Джинджирица

Забележителната многовековна гора от мурови дървета поразява със своята красота. Въздействието и е невероятно. Районът е забранен за свободен достъп, за да се ограничи вредното влияние на хората върху нея. С молба до Дирекция национален парк Пирин и техен експерт бихте имали възможност да попаднете в това свещено горско царство.

Парков район Вихрен

Подходът е от град Банско. На входа на Националния парк Пирин е изграден нов Посетителски информационен център. Експозициите са интересни, децата ще се забавляват.  Можете да получите много полезна информация, както и да си вземете оригинална карта на туристическите маршрути.

Хижа Вихрен е на 18 км. от Банско

Регионът е изключително натоварен по време на национални празници, юли, август и септември. Нашият искрен съвет е да тръгнете по маршурутите за връх Вихрен, Муратово езеро, Окото и др. през седмичните дни и юни. През годините с нарастваща популярност е посрещането на юлското слънце и изгревът на 1 юли на връх Вихрен. 

Ако наистина обичате планината, можете да се качите пеша до хижа Вихрен по маркирана пешеходна пътека. Тя започва от края на ски пътя при начална станция на кабинковия лифт, продължава към историческата местност Калята /Пещерите/, където можете да спрете за напитка в близката чайна, да продължите покрай бреговете на Бъндеришката река и да стигнете до хижа Бъндерица.

Крепостта Калята

Интересна идея, която популяризират клубовете по планинско колоездене в региона, е свързването на крепостта Калята /Калето/ в Банско с Калята в местността Бетеловото в Разлог. Известно е, че в миналото всички търговски пътища са се изграждали в подножието на планината, а пунктовете за наблюдение и подкрепа са били през определено разстояние. Този път и до днес е запазен, като в противоположна посока стига до местността Св. Никола, на границата между Банско и Добринище и продължава към манастира „Св. Панталеймон“ в Добирнище и от там към Неврокоп, сегашният град Гоце Делчев

Хижа Демяница

Асфалтовият път стига до местността Кариерата, след което продължава в хубав горски път чак до хижата. Ценността на маршрута е в неговите лечебни свойства. Движението се извършва край бреговете на буйната река Демяница и сред стара борова гора. Въздухът е свеж, с висока наситеност на кислород и изпълнен с водни пръски. Специалистите определят здравословното въздействие на мястото като природна барокамера.

От хижа Демяница могат да се видят красивите Василашки езера,  Тодорините очи и да се покори връх Тодорка. Покрай потоците на река Демяница върви популярният маршрут за Тевно езеро.

Парков район Безбог

Вратата към него е град Добринище. 

От хижа Гоце Делчев тръгва седалков лифт – ветеран, който за 25 минути изкачва до хижа Безбог. Красивите езера,  дивни панорами и много легенди, отдавна са определили мястото като сърцето на Пирин.

Популярно е митичното посрещане на изгрева в най-дългия ден на годината 22 юни на Попово езеро. Маршрутите от хижа Безбог включват изкачване на върховете Безбог- Полежан- Газей; Попово езеро- Джано; Попово езеро Джангал; Самодивските езера, Кременските езера, Брезнишките езера, Тевно езеро.

https://www.livechatalternative.com/