Махалите в Разлог

Махалите в Разлог

Разлог е административен център и нова туристическа дестинация. Градът се простори край бреговете на три реки: Бела река, Църна река и Язо, които се вливат в река Места. Със старото си име Мехомия за първи път се среща в османските данъчни регистри през 16 век. 

От тях става ясно, че населението е от животновъди. Съществуват различни хипотези за произхода на името Мехомия. Според някои специалисти то е с тракийски произход и означава „моя победа“, което звучи доста вдъхновяващо.

Градът се състоял от няколко махали, които във времето с разрастването на населението се обединили в едно

Махалите в Разлог

От край време най-важната част е „Пазаре“

Сегашният градски площад, който както в миналото, така и сега е център на административната власт и на всички празнични събития. Високи сгради от началото на 20 век, старият съд и военният клуб са архитектурни акценти към в тази част на града. Към тях се добавя новата сграда на общината с красив фонтан и търговската улица с кафенетата и магазините.

Пазарният ден е понеделник, когато може да се види цялата пъстрота на региона. Денят е важен за живеещите в малките планински селца в Западните Родопи, които с теснолинейката идват, за да си накупят необходимите стоки и да предложат своята фермерска продукция.

Вароша

Махалите в Разлог

По време на Османската власт Мехомия е смесено българо-мохамеданско селище. Махалата Вароша е била българска твърдина. Къщите са гъсто застроени едни до други, за да се пазят от външни нападения.

Хората се занимавали със занаятчийство и най-вече с грънчарство. В квартала е запазена възрожденската къща на Кипре Максев, която се оформя като етнографски комплекс.

Мястото е изключително важно за българската история, защото през 1869г. тук апостолът Васил Левски създава таен революционен комитет. Този факт показва, че Разлога не остава изолиран от общобългарските процеси за свобода и независимост.

Въпреки, че Априлското въстание не избухва в тази част, то по-късното Кресненско- разложко въстание през 1878г., доказва сериозната организационна работа на комитета в котловината.

Карапата махала

Махалите в Разлог

Ориентир към нея е църквата „Св. Благовещение“ и старата чешма в нейния двор, кокетния парк и Историческия музей. Къщите са разположение край бреговете на малката река Язо. Буйната зеленина край водата, зеленчуковите градинки, дори патиците, които спокойно се цамбуркат в коритото на реката, създават приятно усещане за махалата, в която всички добре се познават и хубаво си живеят.

Жените от Крапата махала са ненадминати в ръкоделията. Известни са техните редовни изложби на везба и плетиво в Историческия музей. Ако Ви трябва бродирана риза и разложка носия, трябва да се обърнете именно към тях.

Историческият музей се помещава в две съседни къщи: Парапуновата и Астиновата. Музеят активно работи за запазване на българската история и култура. Експозициите са разнообразни и включват история на Разлог, етнография, грънчарство, тъкачество, археология. Често гостуват изложби от други места.

Дългата махала

Махалите в Разлог

Дългата махала възниква покрай стария път за прохода Предел, по който вървели керваните и излизали стадата на паша в подножието на Пирин и Рила. Днес това е най-многолюдния квартал и главен вход на Разлог.

С голямо самочувствие хората от Дъгата махала застават в центъра на кукерския фестивал „Старчевата“. Именно бай Благо Татарски от Дъгата махала за първи път показва на фолклорния фестивал „Пирин пее“ страшните чауше от Разлог и така предизвиква етнографския интерес към старата традиция.

На първи януари Дъгата махала празнува. Всички- малки и големи се събират. Изваждат се от сандъците народни носии, мъжете натъкват старите оръжия в поясите, а момите грейват като слънце в зимния ден с червените си сукмани и с асприте на престилките си.

Зурните призовават за голямото събитие. Чаушите имат своя старейшина, а хорото се води от първия ергенин и първата мома. Съревнованието между чаушите за най-хубавите и дълги кожи е сериозно, като костюмите на най-запалените мъже струват немалко състояние.

Още махали в Разлог

Махалите в Разлог

Махала Сръбо е разположена е по двата бряга на Бела река. Поройната река била опасна, затова в старо време там нямало къщи. Двете махали Вароша и Сръбо са отделени от Църна река. Кошоювата махала се простира от казармите до Дългата махала на запад. Илицката махала се простира от Пазаре в южна посока до Дългата махала.

СТАРЧЕВАТА

Махалите в Разлог

Кукерският фестивал Старчевата се провежда всяка година на 1 януари на площада в Разлог. В нея участват всички махали, след старателна и дълга подготовка.

Празникът е шумен и весел без изкуствена театралност. Привлича посетители от целия свят и е истинска туристическа атракция. Чаушите са облечени в кози кожи мъже с високи сурати и дървени мечове.

Страховити са и тяхната мисия е да изгонят злото и лошотията от старата година, за да се встъпи в новата на чисто. В миналото Старчевата е бил ден, в който маскиран можеш сплашиш хората, на които в реалния живот нищо не би могъл да им кажеш, което е своеборазно оттърсване от стари тегоби и влизане на чисто в идните дни.

https://www.livechatalternative.com/