Грешки, които често допускаме като туристи в планината

Грешки, които често допускаме като туристи в планината

Планината има сурова сила. Можем да се възхищаваме на нейната красота, но с висока доза уважение и дори страхопочитание. Планината не се покорява. Тя отваря сърцето си и показва знаци, които трябва да се познават или разгадават. 

Със съвременните информационни технологии, Пирин изглежда измамно достъпна. Зад зашеметяващите фотографии от Джангала, предизвикателното седло на Кончето, великаните Вихрен и Кутело, самотния Газей, залеза от Полежан, мечтаната звездна нощ на Тевно езеро, стоят опитни планинари, които знаят кога, къде и как да пристъпят в царството на Перун.

Правилата в планината, които трябва да следваме

Правилата са, за да се спазват. Най-честите грешките са плод на тяхното нарушаване. Няколко са аспектите, които трябва да се имат предвид в планината, така че останете с нас, за да може да се запознаете цялостно с тях.

Планиране и подготовка на желания маршрут

Грешки, които често допускаме като туристи в планината

Преценете правилно нивото на своята физическа подготовка. Задайте си въпроса кога за последно сте катерили баир. В Пирин има маршрути с различна степен на трудност. 

Леките пътеки са в ниската гориста част, в близост до населените места Банско и Добринище, местността Бетеловото. Естествено, те са доста отъпкани и често по край тях има места за пикници и отдих.

Пирин не е градския парк. Популярните маршрути, категоризирани като леки - „Окото“, „Бъндеришките езера“, „Попово езеро“, „Муратово езеро“, „Василашкото езеро е възможно да бъдат трудни за градския турист, защото денивелацията е сериозна, пътеките са на места много стръмни, някои и с големи морени.

Добре е опознаването на Пирин да бъде постепенно и целенасочено, за постигане на истинска наслада, без претоварване на мускулите и здравословни проблеми. Началото на по-амбициозна програма може да започне с изкачването на върховете Безбог и Полежан от посока Добринище, а на следващ етап- първенецът Вихрен от посока Банско. 

Сериозните предизвикателства идват с тежките целодневни преходи, продължаващи шест и повече часа в едната посока. Такива са маршрутите от хижа Вихрен към Тевно езеро, към хижите Синаница и Беговица, към Яворов и др. 

Съвет : Преди да тръгнете по маршрут в Пирин, информирайте някого за начинанието, времето, предвидено за прехода, часа на прибирането, както и за евентуално настъпили промени. Качете на телефона си мобилното приложение на Планинска спасителна служба!

Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете как да го направите. 

Грешки, които често допускаме като туристи в планината

Най-честите грешки при планиране на маршрутите са свързани с : 

 • обърквания по отношение на продължителността на движението 
 • късно тръгване или не слагане в сметката на необходимото време за връщане 
 • продължителността на деня спрямо сезона 
 • Не спазване на туристическата маркировка 

Аклиматизацията към надморската височина също се подценява. При тръгване към високи върхове или дълги маршрути най-добре е преспиването на хижа- на другия ден катеренето ще бъде доста по-лесно.

Много важно - Препоръчително е да избягвате да бъдете сам в планината. Винаги ходете с другар. „Вълкът- единак“ често попада в капана на своята самонадеяност. 

Облекло и обувки

За планина са необходими специфични планински обувки с твърда подметка, за да се справяте с преминаването по морени и сипеи, с грайфер, за да не се хлъзгате, с обхванат глезен, за предпазване от изкълчване. Грешка е разработването на нови обувки по стръмен терен.

Част от облеклото е дългият и проветрив панталон /предпазва от жужащи насекоми и неочаквана среща със смок или пепелянка/. Споменаваме простото правило за трите ката дрехи, имащо отношение към темперирането на тялото. Освен това за Пирин винаги си трябва топло, непромокаемо яке, а от края на септември- и ръкавици.

Констатация - Измръзването по планинското било на Пирин през лятото е често срещано. Например пътеката по скалния ръб на Кончето не рядко се покрива със студена мъгла, а ветровете донасят ледени дъждове. По маршрута от хижа Вихрен към Тевно езеро може да се сблъскате за кратко с всички сезони в годината.

Прогноза за времето

Грешки, които често допускаме като туристи в планината

Не трябва да се подценяват климатичните прогнози особено през зимата. На никому не е необходим героизъм в мирно време.

Храна и течности

Енергийна, протеинова, хидратираща, освежаваща, качествена храна. Напитки, богати на минерали.

Когато сте във високите части на планината има опасност от обезводняване и то в голяма степен. При изкачването чрез потта човек губи доста телесни течности, слънцето също помага за това. Симптомите на дехидратация се познават по пресъхване на устата, гъста слюнка, заплитане на езика, забавяне на реакциите, неуслужливост на паметта, дезориентация. 

Екипировка 

Задължителни елементи във всяка планинска раница, независимо от природните условия са: 

 • карта и компас
 • подходящ часовник (с GPS, барометър и висотомер) 
 • свирка 
 • челник (фенерче) 
 • резервни батерии 
 • изолиращо фолио 

Помощ в планината

При нужда Планинската спасителна служба е на линия за бърза реакция - на телефон 029632000 или на кратък номер 1470 (за всички мобилни оператори). В парковите райони Безбог, Вихрен, Байови дупки действат отделни отряди на планинските спасители. Техните постове са на съответните хижи.

Мобилни телефони

Не се предоверявайте на мобилния си телефон. Покрай снимки и постоянно взиране в социалните мрежи може да останете без батерия. Ниските температури също влияят негативно на устройствата, пък и не навсякъде имат покритие мобилните оператори. 

Опасности, които могат да се избегнат :

 • Пропасти и стръмни склонове
 • Снежни или заледени преспи, особено през пролетта и лятото
 • Много стръмни тревни склонове, особено ако са влажни, мокри или заледени
 • Нестабилни каменни блокове
 • Дерета, проломи или речни корита
 • Потоци и реки при големи валежи
 • Снежни козирки по ръбовете и билата
 • Надценяване на Вашите възможности или опит
 • Загуба на концентрация, особено в края на дълъг ден

Опасности, за които е необходимо да следим постоянно :

 • Промяна на времето – може да се случи изведнъж и да е много по-екстремна от предвиденото в метеорологичната прогноза.
 • Заледени участъци, снежни преспи по пътеката – носете котки и пикел, които знаете как да използвате.
 • Прекомерни студ или горещина (подходящо облекло).
 • Признаци на преумора (разпознавайте сигналите, които Ви дава тялото, спрете за почивка и запазете топлината си).
 • Инцидент/заболяване (не изпадайте в паника – ако изпратите някого за помощ, останете на място, за да сте сигурни, че планинските спасители знаят точно къде да Ви намерят).
 • В стресова ситуация и под напрежение времето тече различно.

Очакваме Ви в Катарино СПА Хотел за вълнуваща ваканция на планина!

https://www.livechatalternative.com/