Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

Ваканция в Катарино СПА Хотел - много повече, отколкото очаквате

Катарино СПА Хотел е създаден по правилния начин:

 • с предварително изследване на климатичните и природни дадености на мястото
 • с проект за балнео и климатичен център
 • с търсена хармония с околната среда и все пак- в близост до Ски център Банско, който е на 10км.

Архитектурното и ландшафтното решение на комплекса се подчинява на:

 • желанието да се запази близостта с природата
 • свободата в пространството
 • спокойствието и насладата от променящите се сезонни картини

Вътрешните пространства на хотела - фоайета, лоби, рецепция са просторни, с меки кресла, в които да се отпуснете с удоволствие. Дизайнерските камини с игрите на огъня в тях, привличат и приканват към сгряващо питие в зимните дни. 

Символът на Катарино е лястовицата. Свързваме я с пролетта, с всичко хубаво, светло и щастливо, което ни очаква след студената зима или просто след труден период. Лястовицата на прозореца носи със себе си радостта от живота.

Лястовицата за нас е символ на надежда и възраждане, на грижа и щастливо семейство. Така се и отнасяме към нашите гости - с внимание и желание за създаване на уют, топлина, спокойствие и безгрижие - едно добро начало за пълноценна почивка.

КАТАРИНО- живей здравословно!

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

Когато се грижим за тялото си, то ни се отблагодарява- кожата е с по-младежки вид, осанката- с грациозен силует, жизненият тонус - подобрен. При нормираните седмични графици понякога забравяме за себе си. Оставяме разглезването за почивката. Тук е нашата сила!

Пълноценната почивка е съчетание от удобство в хотелската стая, вкусна, разнообразна и качествена храна, активности, тонизиращи тялото и разбира се- СПА процедури за експресно освежаване, красота и младост.

Спазвайте своя хранителен режим по време на ваканционното си бягство!

Катарино СПА Хотел разполага със собствено фермерско стопанство. На сутрешната блок маса, на вечеря и в гурме менюто гостите на комплекса могат да опитат над 60 различни млечни и месни продукти със запазената марка Katarino Food;

Възползвайте се от възможностите за спорт

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

През зимата актуално е да се говори за ски, сноуборд и шейни. Катарино разполага със ски гардероб и ски инструктори за възрастни и деца. До Ски център Банско се организира всекидневен безплатен трансфер. Така спестявате не само време, но и таксите за паркиране в ски зоната.

Освен това можете да практикувате тенис на корт на открито, да направите пешеходен тур в близката околност, а при добра подготовка дори да се качите в сърцето на планината - хижа Яворов. В Катарино има боулинг, фитнес и Xbody;

КАТАРИНО СПА ЦЕНТЪР - ЗДРАВОСЛОВНИ СЪВЕТИ

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

Вътрешен и външен басейн

Отворени са целогодишно.Температурата на водата е между 34-37 градуса, което не действа изтощително на тялото. Външният басейн през по-студените месеци може да бъде елемент от закаляващи тялото процедури, а през лятото - чудесно място за слънчеви бани.

Парна баня

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

При парната баня, както и при сауната важен фактор е изпотяването.

Знаете ли, че в човешката кожа се отварят около два милиона и половина потни жлези. Тази мрежа от канали, завършваща в порите на кожата, представлява голяма и важна отделителна система на организма.

С потта се отделят отпадъчни продукти от обмяната на веществата. Освен това тя е ефективно средство за борба с инфекциозни заболявания и съдейства за терморегулацията на организма.

Парната баня представлява затворено помещение с висока влажност и температура на въздуха около 45 градуса. При това положение естественото отделяне на пот от тялото е възпрепятствано. Влажната топлина на парата предизвиква особено силно кръвоснабдяване на кожата. Престоят в помещението може да бъде от 5 до 25 минути.

Следва охлаждане на тялото с душ, който не трябва да бъде контрастен, а постепенно регулиран в посока от полутопъл - хладен-студен или пък във вана, в която температурата постепенно спада.

Тя се препоръчва при болни от ревматизъм и смущения на обмяната.

Сауна

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

Това е своеобразна баня, облицована с дърво и с дървени лежанки / пейки. Температурата на въздуха от 70 до 100°C се постига от гореща топлина, излъчвана от печка.

Влажността на въздуха се регулира от парата, която периодично се получава след изливане на студена вода върху нагорещените камъни, разположени върху печката. Високата температура, в съчетание с парите, предизвиква изпотяване.

Важен момент при ползването на сауната е периодичното сменяне на средата - излизане от горещото помещение, обливане със студена вода или обтриване на тялото със сняг (в СПА центъра за целта има така наречените ледени фонтани), престой навън. Всяка сауна има пясъчен часовник за проследяване на времето на престой и контрастно охлаждане.

Неподготвените могат да започнат терапията в сауна с престой от 5 минути на най-долната пейка. Следва освежаване със студена вода.

В северните страни практиката продължава с излагане на тялото на студен въздух на открито за още 5-7 минути и повторно връщане в сауната за още един цикъл.

Сауната е място за отдих, релаксация и усамотяване, познато от векове при много северни народи.

Как въздейства върху организма:

 • Активира се обмяната на веществата, която при заседналия и с еднотипни действия градски живот е доста нарушена. Засиленото отделяне на пот провокира детоксикация на организма.
  По този начин сауната допринася за предотвратяването или за редуцирането на натрупването на нежелани тлъстини и произлизащите от това смущения. В същото време се осъществява и хидратация на кожата без козметична намеса;
 • Недостатъчно работещите жлези с вътрешна секреция се активизират, а хормоналните смущения през пубертета и климакса се отстраняват или намаляват;
 • Намаляват се пристъпите на така нареченатавегетативна свръхвъзбудимост- сърцебиене, горещи или студени вълни, пресъхване на устата и др., плод на стреса в ежедневието и отдалечеността от естествената човешка природна среда. Подобрява се физическата работоспособност, повишава се имунитета;
 • Сауната благоприятства лечението на ревматизъм. Нарушената съдова реакция се нормализира. Продуктите от обмяната на веществата се отделят ускорено.
  Чрез топлината мускулатурата и връзковият апарат се отпускат и се подготвят за масаж. Не е маловажно и това, че чрез вдишването на горещ и студен въздух се отстраняват ревматичните огнища и хроничните катари в областта на носоглъдката;
 • Всички лигавици на дихателните пътища укрепват;
 • Сауната не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане.

Лакониум

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

От древен Рим идва идеята за топлите терми, в които обществото се събира и събеседва. При някои римски владетели тези съоръжения се превръщат в истински лукс.
Техен наследник в СПА центровете е лакониумът- помещение с топли керамични пейки и температура на въздуха от 35 градуса. Мястото може да бъде начало на СПА деня, подготвяйки организма към въздействието на термални съоръжения с по-високи температури и влажност.

Лечебна вана

Мога ли да се грижа за тялото си по време на почивка?

Ваната с добавка на билки, а в по-ново време – на етерични масла във водата, е прекрасен подарък, който можете да направите на своето тяло. Баните с розмарин имат тонизиращо въздействие върху къпещия се. Те се препоръчват при нервни и лесно уморяващи се хора.

Чрез своите ароматни съставки лайката стимулира лигавицата и дихателните органи. Лайката, употребена чиста или в смес с полски цветя, действа успокояващо и противоспазматично.

При безсъние се препоръчват бани с липов цвят.

Таниновите бани с отвара от дъбови кори или разтвор от 200-300г. танин имат специално приложение при подагра, ревматизъм и различни кожни страдания. Освежаващо и ароматно въздействие на тялото пък имат баните с мащерка, хвойна и цитруси.

Специално внимание заслужава ваната с аромат от борови иглички. Полезните съставки на бора- смоли, дъбилна киселина и минерални вещества имат благоприятно въздействие при борбата с ревматизма и нервната слабост. Банята с екстракт от борови иглички повлиява добре върху мазната кожа и освен това отнема присъщата за тялото миризма.

Серайл баня – детоксикация на тялото чрез глина

Индивидуалната серайл баня в Катарино е с цветове, аромати и релаксираща музика. Нанасяте върху тялото си темперирана глина - червена, зелена и бяла, която избирате според типа кожа.

Много ефективна терапия за извличане на токсините през повърхностния слой на кожата, с ексфолиращ и подхранващ ефект. Кожата става стегната и жизнена благодарение на богатото съдържание на минерали и микроелементи, съдържащи се в глинат.

В Катарино СПА Център гостите могат да се насладят на невероятния ориенталски ритуал в два варианта:

СПА ритуал „Ориенталска приказка“- вълшебно екзотично изживяване с пилинг с копринена ръкавица „кесе“, последвано от релаксиращ ароматен пенен масаж с натурален сапун и завършваща маска от глина върху цялото тяло, богата на минерали

Ориенталски пилинг с пенен масаж - Много полезна терапия, която започва с индивидуална парна баня за отваряне порите на кожата, следва ексфолиация на мъртвите клетки с копринена ръкавица и класически масаж с ароматна пяна от натурален сапун, който подобрява кръвообращението и отпуска мускулите.

Продължителността на ориенталските ритуали е 90 мин. След тях почивка в топлото помещение или в хотелската стая само за 30 минути, тонизира тялото и се отразява чудесно на интелектуалната дейност.

След хидротерапии подходящи са масажите на тялото с подхранващи кожата масла

Изберете подходящия за вас СПА ритуал:

 • „Антистрес“- приятно съчетание на арома вана с лечебна минерална вода от извора на Катарино, подхранващ масаж на цяло тяло и хидратираща маска за лице;
 • „Тайните на Клеопатра“- потапяне в топла вана с мед и мляко. Нежно премахване на мъртвите клетки с ексфолиант от кафява захар и завършваща маска с подхранващи кожата етерични масла;
 • „Екзотична наслада“с кокосов пилинг и подхранващ масаж на цяло тяло с кокосово масло;
 • „Шоколадово изкушение“- био пилинг с шоколад и подхранващ масаж на цяло тяло с какао;
 • „Подхранващ ритуал“- пилинг с мед и кафе, подхранваща маска с етерични масла и подхранващ масаж на цяло тяло;

Очакваме Ви в СПА центъра на Катарино!

https://www.livechatalternative.com/