Празници в Разлог от първия до последния ден на годината

Празници в Разлог от първия до последния ден на годината

Всеки от дестинацията Банско и Разлог знае, че чуе ли се тъпан, извие ли глас гайда, писнат ли зурни, първите които ще рипнат и ще се хванат на хоро, това са хората от Разлог. Игривото сърце и любовта към старите български обичаи е характерна, отличителна черта на местната култура. Празниците започват от първия ден на годината и следват традиционния календар.

Пазители на родовата памет

Естествено в града, всичко се случва с голям мерак и в оспорвано съревнование. Така че, на 1 януари, на Бабин ден, Тодоровден, Великден, Гергьовден и на Света Богородица се вадят безценни съкровища от старите сандъци. Площадът на града се превръща във весел мегдан. Жените обличат бродирани кошули, алени фустани, блестящите с пайети престилки и шамии с дълги ресни. Мъжете не остават по - назад. Така, на Нова година могат да се видят автентични български костюми, накити и оръжия с висока колекционерска стойност. Това привлича гости в Разлог от близо и далеч и дава основание за организирането на последващи фестивали: „1000 носии на едно място“ – по време на втория ден на Великден и „На армане с тапане“ - фестивал на танцовите клубове в България през юни месец.

1 януари

Но може би фестивалът на фестивалите си остава посрещането на Новата година и Сурва на 1 януари. Тогава страшни чауши, облечени в кози кожи и с високи сурати, обикалят града и плашат злото с оглушителния звън на чановете, закачени на кръста им. Чаушите проправят пътя на новия период на годината, който трябва да започне на чисто и без сенките от миналото. Интересното е, че стойността на един костюм на чауш може да достигне до 4000 лева.

Старчевата - международен фестивал на маскарадните игри

Разлог е член на международната организация на фестивалните градове в Европа. На всеки две години /и на четна година/ в почивните дни около датата на старата нова година /16 януари/ се случва невероятно по своята пъстрота и емоция събитие.

21 януари - Бабинден

Празник с главно действащо лице бабите и бабинчетата- внучетата, родени през последната година. Отново на площада се завъртва хоро, но този път само от бабите, които са задянали в цедилка внуците си. Хорото се води от най-малкото бабинче, което е всъщност последното родено бебе в годината. Много е весело и разбира се, всички дечица са облечени в нови и специално приготвени носии.

Празникът изразява уважение към акушерките и подчертава важността на семейството и голямата свързаност и подкрепа между поколенията в него.

Тодоровден

Дестинацията за конен туризъм в Разлог е Бачево- селце, съвсем близо до Катарино СПА Хотел.

Бачевци като никои други обичат конете си като членове на семейството.

Интересни са традициите в този ден. След празничната литургия в църквата „Св. Димитър“, шествието на школите по езда се спират на площада. Ритуал, утвърждаващ социалния ред и семейните порядки се случва по начин, който се пази от векове. Погледът е към свекървите и младите невести от предходната година. Невестите придържат юздите на коня на своя мъж и извършват ритуално прекланяне пред свекървите. Следва захранване на конете с приготвена за случая погача и всички присъстващи се отправят към мястото, където ще бъде кушията- състезанието с коне.

Следване на традицията в региона

Ако наистина се вълнувате от старите обичаи, в Разложко можете много да научите за тях. На 25 март е Благовещение - храмовият празник на красивата църква в Разлог. Йордановден или Водици е празник на село Добърско /6 януари/. В първия ден на Великден излизат бабугерите в Елешница. На Гергьовден се топят китки за здраве в село Бачево и се прави родова трапеза при светилището Джерджева скала в Рила. На Голяма Богородица /15 август/ са тържествата в село Годлево. На Димитровден е курбанът в двора на село Бачево.

Почивайки в Катарино СПА Хотел, гостите могат да почерпя много от извора на традициите, да облекат автентични носии, да се потопят в един забравен, славен свят и да изживеят незабравими моменти!

 

https://www.livechatalternative.com/