Рафтинг в Банско - вълнуващо изживяване с много адреналин

Рафтинг в Банско - вълнуващо изживяване с много адреналин

Какво представлява рафтингът?

Водата е безумна стихия за живеещите на сушата. В комбинация с буйно течение, остри скали, водовъртежи и препятствия, наистина изглежда опасна.  Рафтингът е екстремен воден спорт, който впуска човека в различна и неестествена среда - река, изискваща истинска смелост, сила и съсредоточаване в колективната работа, т.е. гребането.

Опасностите в рафтинга са много, затова се изисква опитен водач. Но изправяйки се срещу естествените си страхове и преодолявайки ги, човек придобива смелост и увереност. Ударната доза адреналин, зарежда с енергия за дълго време.

Въодушевлението за появата на рафтинга като спорт идва от старата практика за спускане с дървени салове по реките с цел превозване на различни неща и бързо придвижване. Зародишът на човешката цивилизация е край реките, защото водата е изключително ценен природен ресурс.

Тя е самия живот. Рафтингът връща към началата, където за да се справиш с предизвикателствата ти е необходима физическа сила, уравновесеност и сливане с природата. Начинанието е щуро и запомнящо се.

Началото на рафтинга като международен спорт се поставя през 70-те години на миналия век. България не изостава от повея на времето. Хрониките посочват, че първото спускане се осъществява по река Струма на 1 и 2 май 1972г. от група запалени пещерняци, калени в търсене на неизвестното.

Перипетите на първите рафтинг ентусиасти са на границите на безумното. Но всичко тръгва в правилната посока с първата заявка от французи за рафтинг по български реки.

Днес България има своя Федерация по рафтинг. Наред с туристическата дейност, клубовете развиват сериозен спортен календар и участват в международни състезания. В този предимно мъжки спорт, забележително е участието на женския рафтинг отбор на клуб „Адвенчър Нет“, който има много призови места в стартовете от Европейската купа.

Рафтинг по река Струма

Рафтинг в Банско - вълнуващо изживяване с много адреналин

Рафтингът по река Струма в Кресненското дефиле е популярен и с достатъчно дълга история, за да не попаднете на подводни камъни. Туровете са с различни трудност и се осъществяват с професионален инструктор, който застава на задната част на лодката и направлява нейното движение.

В зависимост от „характера“ на речното течение, състезателно-развлекателният рафтинг е разделен в шест степени по трудност. Туристическите организации предлагат турове от първа степен – спокойни реки с бавно течение, втора – реки с повече бързеи или скални участъци и трета степен – реки с бързеи и малки водопади, но без опасни зони.

Спускането по река Струма с гумена лодка е с продължителност 2 часа. Започва от завоя на реката при Кресненското ханче, където са изградени необходимите съоръжения. Участниците получават предварителен инструктаж за безопасност със строго придържане към правилата.

Всички обличат неопренови костюми срещу студената вода, обезопасителни жилетки, слагат каски и специални обувки, сключват задължителна застраховка. Лодката за рафтинг е издръжлива на удари, не потъва и не се напълва с вода.

След тура всички участниците се връщат с автомобил до базата, където има съблекални и душове, в подготовка за нормалния живот, но с приповдигнато настроение и увереност. Цената за рафтинг тур е 100лв. на човек, като транспортът и организацията до Кресна се осъществява от хотела.

Физическо натоварване

По отношение на физическото натоварване е важно да знаете, че :

 • Рафтингът натоварва горната част на тялото. Хората, които редовно практикуват плуване и имат добре развити мускули на ръцете и гърба се справят много по-добре в начинанието.
 • Спортът гори много калории и ускорява метаболитните процеси. Мъжете имат предимство в това изпитание, поради значителните физически усилия, но все пак всичко зависи от степента на трудност на спускането, така че в приключението да могат да се включат и по-широк кръг от хора.
 • По време на рафтинг, координация и чувство за равновесие се подобрява. Всички тези процеси се случват несъзнателно, докато човек се опитва да запази сала на повърхността на водата.
 • Рафтингът е подходящ както за тиймбилдинг, така и за семейно изживяване, стига да се осъществява в спокойни води.

Природа

Рафтингът по река Струма отваря очите за красиви природни картини и за живота край реката.

Интересни факти относно природата са :

 • Кресненското дефиле попада в защитената зона по програмата „Натура 2000“;
 • В близкото село Ракитна в Южен Пирин е изграден център за възстановяване на популацията на лешоядите в България.
 • Долината на река Струма е част от Via Aristotelis- пътят на прелетните птици от север на юг.
 • Турът по реката минава покрай резерват Тисата - единственото находище на дървовидна хвойна в България.

Катарино СПА Хотел организира редица спортни активности през лятото

Едни от тях са следните няколко :

 • Планински преходи с различни трудности
 • Опознаване на близките еко пътеки в Пирин и Рила
 • Конна езда
 • Планинско колоездене
 • ATV
 • Летене с делта планер над Разложката котловина
 • Екскурзии до забележителни места в дестинацията
 • Тенис на корт
 • Боулинг

Очакваме Ви в най-хубавия СПА хотел на планината - Катарино СПА Хотел!

https://www.livechatalternative.com/