Рилският манастир - световно културно наследство

Рилският манастир - световно културно наследство

Рилският манастир е духовно съкровище за България и целия свят. Основан през 9 век от Преподобния Йоан, той е опора и закрила за българщината. Св. Йоан Рилски е единствения български светец почитан от всички балкански народи и от Русия. Той е богато даряван от балканските велможи, а българските царе са го освобождавали от данъци и са му дарявали земи, простиращи се до Мелник и Разлога.

От историята на манастира се знае, че дори турците се отнасяли уважително към тленните му останки. Турските султани и управители изпращали големи свещи като подарък на Св. Иван. В запазения архив на манастира могат да се видят много писмени документи за онези времена.

Св. Йоан Рилски

Рилският манастир - световно културно наследство

Раждането на светеца се отнася към 876г. в село Скрино. Благочестив, скромен и смирен той приема монашеството в манастир в Руенската планина, а по-късно се оттегля за отшелнически живот в дивната планина Рила. Благодатната светлина, носител на която бил Св. Иван, скоро се разпръснала из цялата земя. Чудодейната му сила и боголюбие довела при монаха самия български цар Петър с богати дарове.

Скоро около пустинника се създала общност от хора - начало на Рилския манастир. Построена била малка църквица. При все това Йоан продължавал да обича своя уединен молитвен живот, населявайки близка пещера, която и днес е място за поклонение. В близост е така наречената „Стара постница“, където първоначално е бил гроба на Преподобний Йоан.

Йоан умира на 18 август 946г., оставяйки своя монашески Завет- един истински морален кодекс. Този ден се почита в негова памет.

Св. Йоан е молитвеник и застъпник пред престола Божий на българския народ

В тежки и преломни времена мощите на светеца закрилят българския народ. Те странстват из цялата родина, носейки надежда и спасение.

 • През 980г. мощите са пренесени в Средец и поставени в църквата „Св. Лука“. Драматичният сблъсък между България и Византия не вещае нищо добро. Владетелят на. Средецката област комит Никола /баща на цар Самуил/ поема тежко бреме на плещите си да брани българската независимост и духовната молитва на Рилският светец е необходима. По това време става канонизирането на Йоан Рилски за светец.
 • През 1166г. унгарският крал Белла III, в съюз със сърбите завладява българските градове: Белград, Браничево, Ниш и Средец. Напускайки Средец, той взима със себе си мощите на светеца, като изключително ценен трофей. Отнася ги в Естергом- столицата на Унгария по това време. След последвали злощастни и чудодейни дела, Белла III връща мощите на българския светец в Средец в богато украсен със злато и сребро ковчег.
 • През 1185г.е въстанието на Асеневци срещу Византия и възстановяването на българската държава. През 1195г. по заповед на цар Асен I мощите на светеца са тържествено отнесени в новия престолен град Търново, защото Втората българска държава се нуждае от своя духовен покровител.
 • На 17 юни 1393г. пада Велико Търново под османска власт. Царският град е разрушен, но мощите на Св. Иван Рилски са спасени, скрити в крайградска църква, за да продължат да дават закрила на българския народ. Благодарение на Мария Бранкович, една от жените на турския султан Мурад II мощите отново се връщат в Рилския манастир на 30 юни 1469г. От тогава до днес, те се намират в главната манастирска църква „Рождество Богородично“, под царската икона на Христос Спасител. Рилският манастир получава автономия още през първите години на Османското владичество и запазва този си статут до края на Османската империя по българските земи.

Рилският манастир

Рилският манастир - световно културно наследство

Сегашното си местоположение Рилски манастир придобива през 14 век. Необходимостта от пространство и нови сгради била обусловена от значително нарасналото монашеско братство. Строителството в естествено защитената и заветна долина между две планински реки, се осъществило с помощта на войводата Хрельо Драговал , феодал на обширна област между Вардар и Струма.

Наследство от този ранен период е величествената Хрельова кула. Тя е висока 23,60м., на пет етажа с бойници. На най-високото ниво се помещава храмът „Преображение Господне“. Входът е издигнат с тераса, часовник и камбанария. В основите му има непресъхващ кладенец. Днес в музея на манастира се пази надгробнатат плоча на Хрельо.

Метохът „Орлица“

Рилският манастир - световно културно наследство

На път за Рилския манастир, след град Рила се намира рилският метох Орлица. Мястото е красиво и впечатляващо. То е знаменателно с това, че на път за своя последен дом през 1469г. тук за кратко спира процесията с мощите на Св. Ивана Рилски.

Метохът е част от голямото манастирско стопанство. Красивите възрожденски постройки са запазени автентично. Интересен е малкият храм, обречен на светите апостоли Петър и Павел.

На голямата стената в предверието му прави впечатление стенописът на възрожденския художник Иван Образописов с пренасяне на мощите на светеца. Изследователите на живота и митарствата на мощите на Св. Иван Рилски отбелязват, че на стенописа Иван Рилски е изобразен с една ръка.

Факт е, че десницата на светеца липсва в манастира. Възниква мистериозния въпрос, къде е десницата на Рилския светец. През Възраждането метохът „Орлица“ се оформя като преден охранителен пост, където стояли страшни пандури.

Пътеводител из Рилския манастир

Рилският манастир - световно културно наследство

В днешния си величествен вид манастирът е от 1833г., възстановен след огромен пожар. Наподобяващ отвън на непристъпна крепост, в манастира се влиза през две порти: Самоковската и Дупнишката.

В целия манастир има 139 стаи, от които болшинството били предназначение за поклонници. От вътрешния двор сградите са с красиви дървени чардаци и парапети, в стила на най-добрите български архитектурни традиции. Мястото е уютно и защитено гнездо.

Църквата „Рождество Богородично“ е шедьовър на българското възрожденско изкуство

Рилският манастир - световно културно наследство

Куполите, кобиличната форма на стрехите, ритъмът на аркадите на външната галерия, съчетанието на цветове и материали прави църквата незабравима. Тя е сърцето на манастирския комплекс и притегателен център за хиляди поклонници. Строителят е майстор Павел от с. Кримин, Костурско. Духовният почин започва през 1834г. и продължава почти 30 години.

Интериорът блести с богатство от цветове и злато. В тежката работа по живописването се включват майсторите от Самоковската и Банската художествена школа и техните представители: Захарий и Димитър Зограф, Димитър Молеров и Симеон. Забележителният иконостас е на самоковския резбар Атанас.

При главния иконостас под иконата на Спасителя се намира ковчега с мощите на Св. Иван.

В отделен шкаф се пази Чудотворната икона на Пресвета Богородица.

Преданието разказва, че тя е подарена от византийския император Мануил Комнин през 12в. като благодарност за чудодейното му изцеление. Външният сребърен обков е по-нов от самата икона. За старинността на иконата говорят редките мощи, които се намират в нея. Над шкафа с чудотворната икона се намира друга икона на Богородица, около която са изобразени светиите, разположени в същия ред, в какъвто мощите на тези светци се намират в чудотворната икона.

До външната южна стена на храма е гробът на Неофит Рилски, монах, просветител и учител. Интересното е, че паметната му плоча е поставена през 1908г. от признателното учителство. Самата плоча също е произведение на изкуството и по-наблюдателните ще забележат в декоративната плетеница на камъка идейната връзка с дърворезбената врата на старата манастирска църква.

Не пропускайте реликвите от църковния музей

Рилският манастир - световно културно наследство

Посещението на църковния музей наистина си заслужава. Билетите са на скромни цени от 3 и 6лв., като се предоставят и семейни билети. Беседата е 8лв. Музеят е в отделно крило зад манастирската църква.

В него могат да се видят предмети от старата църква: дърворезбената средновековна врата с изкусна плетеница, тронът на войводата Хрельо, средновековни икони, дарствени грамоти, книги, църковни одежди, дарове, ювелирни филигранени съдове за ритуали, портретите на големите зографи на манастира: Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Димитър Образописов, на Неофит Рилски и др.

Рафаиловият кръст

Несъмнено, това което приковава погледа на всеки посетител в музея е несравнимия Рафаилов кръст. Той е с височина 80см. и широчина 42см. Включва дърворезбени библейски миниатюри с невероятна прецизност. Изработен е за 12 години от монаха Рафаил. Работата е завършена през 1802г., когато от взирането, монахът загубва зрението си.

Рилският манастир е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983г.

Какво още да не пропуснете?

Рилският манастир - световно културно наследство

 • Старата магерница или манастирската кухня. В разцвета на своя живот в магерницата се приготвяла храна по време на големите празниците за огромно число поклонници, което достигало до десет хиляди души. Хранителните провизии и животните за курбаните се донасяли на място от самите посетители. Впечетляващо е строителството на големия комин, който е зидан като самостоятелно тяло и минава и се извисява над покрива на манастирската сграда;
 • Етнографският музей и стаите:Коприщенска, Кюстендилска, Самоковска. Билетите за входа се закупуват от Музея на Рилския манастир;
 • Вкусните мекици и пухкави бели хлябове в страноприемницата извън манастирските стени;
 • Постницата „Св. Лука“, която е на 30мин. пеша от манастира. Преданието разказва, че тя е построена в чест на братовия син на Св. Иван Рилски- Лука, който искал да се отдаде на праведен монашески живот против волята на баща си. По пътя към Св. Иван, момчето било ухапано от змия и починало. Баща му го намерил и дълбоко се разкаял;
 • Сегашната църква е подновена с парите на монаха Игнатий през 1799г. Преди да облече расото Игнатий бил лют хайдутин с името Иван Калпачки. После се разкаял и се отдал на молитвен живот. Ликът му е изрисуван в притвора на църквата. До църквата е жилището и училището на Неофит Рилски, където отецът преподавал и извършвал своята научна работа. Сградата е изградена с личните му средства и със спомоществователството на неговите съотечественици от Банско. Посетителите могат да обърнат внимание на стиховете над вратата и балкона, сътворени от Неофит Рилски;
 • Метохът „Пчелино“ е на 3км. от манастира. При него има красива църква „Успение на Св. Богородица“, изписана през 1834г. Пчелино е част от голямото манастирско стопанство. За обема на работа говори описът на добитъка преди неговата национализация през 1945г.: 1254 овце, 326 овни; 819 шилета и агнета, 222 кози, 68 пръчове, 113 ярета, 21 дойни крави, 37 работни волове, 2 бика, 30 телета и още: коне, свине, петли, кокошки и 115 кошери с пчели. В околността на метоха се намират: 10 декара ниви, 2833 дка ливади, 15дка зеленчукови градини;
 • Горско стопанство. Рилската света обител притежава около 9700ха вековни гори.

Рилският манастир е любимо място. Той отворен през всички сезони от годината за духовно пречистване и за наслада от красивите природни картини. Духовните и културни богатства насветата обител са многобройни и те се откриват постепенно пред взора на посетителя.

https://www.livechatalternative.com/