Забележителности край Разлог

Забележителности край Разлог

Чудно място е Разлог. Разположен в Разложката котловина и заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопите, градът съчетава в себе си следи от отминали времена, запазени и умело вплетени в съвремието. Разложката котловина е пъстра мозайка от етноси и обичаи, а всяка от трите планини, които я обграждат, крие безброй привлекателни за туристите места.

През последните няколко години, освен като административен център за населените места в котловината, Разлог се разви и като курорт, който привлича гости през всички сезони на годината. Чистият планински въздух, минералните извори, близостта до най-известните ски писти в България и прекрасната природа наоколо са основните предимства, които водят туристите тук.

В отговор на интереса от страна на гостите, в и около градчето работят хотели от различна категория. Безспорно, според оценката на посетителите, първото място като топ хотел в региона вече няколко години държи Катарино СПА Хотел. За несравнимата като качество услуга, която предлага на своите гости Катарино СПА Хотел, допринасят обслужването, модерните и в същото време изключително комфортни стаи, превъзходният СПА център, басейните с минерална вода и храната, която е без аналог в региона.

Възможностите за спорт и забавления в самия комплекс също са големи – тенис на корт, фитнес, разходки по зелените алеи, весели игри на откритите площадки или в атрактивния вътрешен детски кът, боулинг, библиотека… безброй неща, които да направят всеки ден от престоя Ви интересен и пълноценен.

Днес обаче ще Ви предложим още нещо – разходка наоколо, по време на която можете да видите някои от забележителностите край Разлог

Природни, исторически и културни, забележителностите в този район наистина са много и си заслужава да бъдат посетени. Самото разположение на град Разлог го прави изключително подходящ като отправна точка за посещение на различни места наоколо.

И не говорим само за безбройните планински пътеки и маршрути и извисяващите се гордо накъдето и да се обърнем върхове на Рила и Пирин. Не, тук ще Ви предложим и едни други места – някои познати, други не толкова, но всички уникални по своята същност.

И тъй като Катарино СПА Хотел е наистина най-доброто място за отсядане в района на Разлог, ще започнем разходката си именно от тук. Само на няколко минути от комплекса се намира една от трите църкви в България, носещи името на Света Екатерина.

Има сведения, че църквата е строена в началото на XIV век, а мястото е било свещено още по времето на траките. Църквата "Света Екатерина" е призната за паметник на културата. Местните хора разказват, че църквата „Света Екатерина“ помага на девойките да открият бъдещия си съпруг.

В сърцето на самия град Разлог и на 6 км от хотел Катарино е разположен централният градски парк, който впечатлява със зеленината си, вековните борове и прохладата на водната алея и езерото. Паркът е основна спирка за туристите в града. В него можете да видите пресъздаден Древен слънчев календар - 12 мраморни морени с издялани фигури на животни, подредени в кръг.

Забележителности край Разлог

Оригиналът на Календара е намерен в землището на Разлог, а археологическата находката е датирана към VIII век сл. Хр. и представлява единственото пълно и запазено изображения на Древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България. Според местните, Календарът по точност може да се сравни единствено с този на маите е и своеобразен принос на българите към световната култура.

В парка на Разлог можете да видите и старата турска баня на града, която е построена вероятно през XVIII век. Банята е реставрирана и представлява сграда с три помещения с куполни покриви. В голямото помещение са изложени фотографии на животни и растения от района, както и на народни обичаи. В пристройка към банята работи туристически информационен център.

Забележителности край Разлог

Съвсем близо до центъра на града е Историческият музей

Музеят е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е модел на Разложко–Чепинска къща от края на ХIХ век. В музея се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи. Сред най-ценните са колекциите от старопечатни книги и оръжие, традиционни местни носии и произведения на разложки майстори.

В историческия музей на Разлог може да бъде видяна и една от плочите, открити в местността Столоватец. Според научната интерпретация, плочите са открити в светилище, вероятно посветено на слънцето, датирани от края на бронзовата и началото на желязната епоха. Останалите каменни плочи от светилището се съхраняват в Националния археологически музей.

И докато още сме в Разлог няма как да подминем църквата "Свето Благовещение", която впечатлява с красивия си иконостас и внушителна архитектура. Това е един от най-големите и красиви църковни храмове в Неврокопската епархия. Заслужава си да се видят стенописите по църковните стени и високата 26 м камбанария (колкото Хрельовата кула в Рилския манастир), както и да чуете трите камбани с общо тегло 493кг.

Църквата “Свети Георги”

Старата църква „Свети Георги“ пък е построена през 1834 година и е интересна за туристите не толкова заради архитектурата си, колкото заради фреските и покритите с дърворезби и икони иконостаси, които имат голяма художествена стойност. Това е първият, но и най-малкият възрожденски храм в Разлог. В двора на църквата се намира и старото килийно училище на град Разлог. За да го разгледате обаче трябва предварително да се свържете с историческия музей в града, от където ще осигурят достъпа Ви до него.

Едно от най-посещаваните от туристите места в Разлог е хълмът Голак

До хълма с гледка към три планини води екопътека Стъпалата. Именно по тази пътека през октомври 1912 година българската армия е влязла в града, за да го освободи от Османското владичество. По продължение на пътеката са разположени интерактивни табла и фотоси, които представят историята на Разлог, флората и фауната в района. Обособени са и интересни места за отдих и наблюдение, от където Разложката котловина се разстила пред Вас като на длан. А на върха на хълма е изградена атрактивна панорамна тераса и 12-метрова кула, от където гледката към Рила, Пирин и Родопите наистина е зашеметяваща.

Ако изберете Катарино СПА Хотел за посрещане на Нова година, то ще можете да видите нещо наистина забележително – кукерският фестивал „Старчевата“. „Старчевата” превръща първия ден от новата година в истински празник на традициите, обичаите, самобитния и уникален дух и култура на Разлог и със сигурност е неговият най-атрактивен празник.

Забележителности край Разлог

А сега се качваме на колите и се отправяме към село Бачево

То се намира само на 6 км от Разлог и на 8 от хотел Катарино, така че пътят е подходящ както за велосипед, така и пеша. Селото е известно с традициите в конния спорт и туризъм. Истинска атракция за туристите в село Бачево е отбелязването на Тодоровден – Конският Великден. Всяка година на този ден тук се организират традиционните кушии и различни състезания с коне.

Няколко са конните бази в селото. Тук можете да пояздите, да се включите в различни преходи с кон или просто да се запознаете с породи коне от цял свят. Една от конните бази предлага преход до местността Перивол, където се намира едноименният водопад на река Периволска. Освен да посетите водопада, може да разгледате и исторически забележителности като стар римски път и основи на сгради от римско време.

От село Бачево тръгва и Самодивската пътека

Тя преминава през някои от най-живописните местности в Капатнишкия дял на Рила, навлиза в царството на благородния елен и следва стъпките на самодивите чак до местността Русалиите (2 300 м). За нея обаче ще Ви е необходимо повече време - дължината ѝ е 15 км, а преминаването ѝ отнема около 5 часа.

Хайдушката екопътека пък започва от село Годлево и ще Ви заведе до лобното място на един от най-видните местни войводи - Радон Тодев. Скалните феномени Лястовичина скала и Трионска скала, параклисът "Света Богородица", историческите местности Самуилова градина и Радонов гроб са само част от това, което си заслужава да се види по маршрута. Имайте предвид обаче, че преминаването му изисква добра физическа подготовка.

Може би едно от най-известните разложки села е село Баня. Както подсказва и името му, тук има горещи минерални извори – 75 на брой. Именно с минералната вода са свързани и голяма част от забележителностите в селото.

Символ на село Баня е запазената от римски времена минерална баня, известна като Стара Българска (Римска) баня. Римската баня има характерен градеж – редуване на каменен ред с три-четири реда плоски печени тухли. Банята има изградена хипокаустна система за отопление, в стените има вградени канали, по които минавала топлата вода и така затопляла допълнително банята.

Забележителности край Разлог

Турската баняв с. Баня, известна още като "Муртина баня", е построена през XVII век. Както е типично за тях, турската баня е изградена с два входа, защото турците имат поверие да влизат с левия крак през лявата врата, а след като се изкъпят излизали през дясната.

В непосредствена близост до Турската баня е изграден воден атракцион с всички съоръжения, които следват пътя на водата. И Римската и Турската бани са реставрирани и са отворени за туристи.

В центъра на село Баня пък се намира Етнографско-историческият музей. Той се помещава на втория етаж в сградата на Клуба на пенсионера. Тук посетителите могат да се запознаят с бита, традициите, културата и богатото историческо минало на село Баня.


На двайсетина километра от СПА хотел Катарино е разположено село Добърско

До тук ще трябва да дойдете с автомобилен транспорт. В селото се намира уникалната църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, построена през 1614 година. Наричаме я уникална заради архитектурата и стеннописите ѝ, изографисани по нетрадиционен начин.

Нетипичното тук е изобразяването на канонични християнски символи, множеството женски образи по стенописите, свастиката на една от външните стени, както и многото легенди, които превръщат храма в обект на разнообразни хипотези. Хората вярват, че аязмото в двора на храма е лечебно.

Близо до селото е водопад Щрокалото

Височината на водния пад е приблизително 30 м. Водопадът е разположен до река Клинеца и гледката към него е прекрасна. Леснодостъпен е както от горната, така и от долната си страна.

Много близо до Разлог се намира и късноантичната крепост Ситан кале. Крепостта се намира върху стръмен склон в местността Калята. Според историците, тя е била “забележителен град” и е представлявала многобройно военно селище.

Крепостта е охранявала Разложката котловина и пътя, който е минавал по долината на река Места през Пирин за долината на река Струма. По стратегическото си значение крепостта Ситан кале е била една от най-големите и най-важните по течението на река Места.

За да улеснят достъпа на туристите до местността, са монтирани дървени парапети, а неравностите по терена са коригирани с гранитни стъпала.

В местността Бетоловото, само на 5 км от Катарино СПА Хотел, се намира още една от забележителностите на района – Писаната църква

Тя е частично запазена средновековна българска църква. Наречена е „писана“ най-вероятно заради стенописите, които е имала. Писаната църква е обявена за паметник на културата.

Всъщност, това е археологически обект с две вписани една в друга църкви от различни епохи - раннохристиянска базилика от V-VІ век с манастирска сграда и типичната за същинското българско Средновековие триконхална църква от ХІІІ век.

От местността Бетоловото тръгва и Пътеката на еделвайса

Тя е маркирана и пеша ще Ви отнеме три-четири часа, за да я минете. А ако тези дълги разходки не са по вкуса Ви, можете да стигнете с кола или велосипед до хижа „Яворов“ и от там да тръгнете по пътеката.

Накъдето и да се отправите, районът около Разлог няма да Ви разочарова. И тъй като обиколката на забележителностите край Разлог започна от СПА хотел Катарино, тя и ще завърши там. Можете ли да си представите нещо по-хубаво от това, след дългата разходка, да се отпуснете в топлия басейн, да опитате храна, изобилстваща от натуралните вкусове и аромати на природата и да изпиете чаша хубаво вино? Няма нужда да си го представяте. Всичко това Ви очаква в Катарино.

https://www.livechatalternative.com/