Връзката между светите места от Пиринския край

Връзката между светите места от Пиринския край

Екскурзии до Рилски манастир, Добърско, Роженски манастир и Мелник

 Връзката между светите места от Пиринския край

 „От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и църкви имало по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават чрез Рилският манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български народ.“

Преподобний Писий Хилендарски „История Славянобългарска“, 1762г.

Св. Иван Рилски- духовният покровител на България

Основател на Рилската обител е Св. Йоан Рилски. Биографията на светеца е път към духовно възвисяване. Роден е около 876г. в село Скрино , недалеч от Дупница. От ранна възраст обикнал уединението и съзерцателния живот, той приема монашеството в близкия Руенски манастир.

По-късно, воден от безграничната Божия любов, Йоан се заселва в Рилската пустиня. Пещерата, в която се подвизавал днес е известна като „Старата постница“.

В съградена към нея каменна църква е бил и гробът на преподобний Йоан. Създаването на първата монашеска общност датира около 930-931г. Йоан умира на 18 август 946г., оставяйки своя Завет- един истински морален кодекс.

В тежки и преломни времена мощите на светеца закрилят българския народ. Те странстват из цялата родна земя, като дълго време са в Средец, Велико Търново и отново в Рилския манастир.

 Връзката между светите места от Пиринския край

        I. Рилският манастир – какво задължително да посетите

Вгледайте се в силуета и градежа

Манастирът напомня на непристъпна средновековна крепост, която може да издържа обсада, благодарение на собствените си източници на вода и запаси. Общата му площ е 8800кв.м.

Каменните стени са със средна дебелина от 2м., като на височина достигат до 24м. Манастирските сгради заобикалят плътно обширния вътрешен калдаръмен двор.

Ритмичната линия от арки на чардаците, изографисаните стени, струговани парапети и дървените стрехи, студената вода от чешмите и разбира се- църквата в центъра, напомнят за уюта на българската възрожденска къща и град. Архитектурата и градежът на манастира са доказателство за таланта и майсторството на българските строители.

В двора се влиза през две железни порти

Дупнишката, извеждащи на запад, Самоковската- на изток. През опасните година на робството, портите са охранявани от добре въоръжена стража. В близост до Самоковската порта са разположени воденицата и фурната. Специално внимание заслужава магерницата- манастирската готварница.

Тя е уникална архитектурна творба, с височина 22м. на майстора Алекси Рилец. Коминът преминава от партера през всички манастирски етажи и завършва на покрива с купол. Изградена е върху четири масивни арки на квадратна основа, които преминават в осмоъгълници.

През 1833г. пожар унищожава голяма част от манастира. Неговото възстановяване се превръща във велико общобългарско дело.

Хрельовата кула

 Връзката между светите места от Пиринския край

Емблематичната кула е изградена през 14 век и е сериозно отбранително съоръжение. Висока е 24м., като в основите си има непресъхващ кладенец. Носи името на Струмишкия протосеваст Стефан Хрельо Драговол, който е бил щедър дарител.

На последния етаж на кулата се намира параклисът „Преображение Господне“. През 1844г от западната страна е пристроена камбанария.

Църквата „Рождество Богородично“

 Връзката между светите места от Пиринския край

Главната манастирска църква е построена в периода 1834-1837 година върху основите на по-стара църква, която самите братя разрушават, за да изградят по-голям и величествен храм. Редно е да се възхвалят майсторите-строители, начело с Павел Йоанович от с.Кримин, Костурско

Храмът впечатлява със своята архитектура. Основите са вкопани два човешки боя в земята. Той е петкуполен, трикорабен и двуконхиален, с два симетрично разположени параклиса от северната и от южната страна, които са свързани с галерия от арки. Тук е разположен каменен водосветен шадраван.

В Зографисването участват двете най-изявени школи на Възраждането- Банската и Самоковската. Балансът се постига между тях, след като игуменът на манастира по това време е родом от Банско, както и самият Неофит Рилски, но с отметката, че все пак Неофит Рилски учителства в Самоков, а Захари Зограф е негов любим ученик и приятел. И така, в богатото живописване на църквата участват:

 • Димитър Зограф
 • Йоан Образописов
 • Коста Вальов
 • Захарий Зограф
 • Станислав Доспевски от Самоков
 • Димитър и Симеон Молерови от Банско

Позлатеният иконостас

Монументалната конструкция от орехово дърво оживява с ажуна и изящна плетеница от растителни и животински мотиви, символизираща райската градина. 16кг. злато отиват за благородния блясък на иконостаса. Вградените икони са дело на Димитър Молеров, Йоан Образописов и Захарий монах.

Светини

Три са големите светини пазени в манастирската църква:

 • Мощите на Св. Йоан Рилски, които се завръщат в манастира през 1469г. с духовната сила на Мара Бранкович, съпруга на султан Мурад II и от тогава не са го напускали;
 • Иконата „Св. Богородица Осеновица“ (Закрилница, Укриваща в сянката си), която идва от Константинопол, вероятно през 12 век и съдържа части от мощи на 32-ма светии;
 • Чудотворната икона на Рилския светец от края на 18 век, която е вградена в иконостаса на параклиса „Св. Николай Чудотоврец“.

Съкровища в църковния музей

 • Входната врата на Хрельовата кула от 14 век;
 • Надгробната плоча на Хрельо;
 • Царствената грамота на цар Иван Шишман /1378г./;
 • Икони от старата църква от 14 век; сбирка икони от 17-19век;
 • Красивата икона на Рилската Св. Богородица от 18в.;
 • Рафаиловият кръст;
 • Ръкописи;
 • Книжовното дело на Неофит Рилски;

Етнографски музей

Експозицията представя традиционни тъкани, накити и дрехи, дарявани от поклонниците на манастира. Интересна част по тази тема са стаите за отсядане на поклонниците от различните части на българската земя, които са обзаведени в съответния стил.

Между тях изпъкват:

 • Копривщенската
 • Тетевенската
 • Чирпаската
 • Габровската
 • Кюстендилската стая.

Поклоннически тур в Рилския манастир

Разстоянието от хотел „Катарино“ до Рилския манастир е 89км. Пътят е бърз с новата магистрала по долината на Струма и отнема 1час и 20мин.

 1. Хотел „Катарино“ - метохът „Орлица“ град Рила - Рилски манастир – Метохът „Пчелино“- Старта постница и Пещерата на Св. Иван Рилски;
 2. Хотел „Катарино“ – манастир „Св. Иван Рилски“ в с. Скрино – Рилски манастир;
 3. Хотел „Катарино“ – село Добърско – хижа Македония - Рилски манастир- двудневен пешеходен маршрут за планинари.

Добърско

 Връзката между светите места от Пиринския край

Славата на това планинско селце се носи от знаменитата църква на Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат и песните на Добърските баби.

Добърско е на 12км. от град Разлог.

Как възниква и какви са хората, населявали Добърско?

Проф. Божидар Димитров изказва хипотеза, че селището, намирайки се на стратегическа военна линия по долината на Места, възниква като военен пограничен пост още в периода на Първата българска държава. Войнишките семейства вероятно запазват своя статут на освободени от данъци,  а мъжете с право да носят оръжие дори и през първите векове на турското робство.

Цялата тази идея се свързва и търси тълкуване с издълбаната свастика на камък от градежа на старата църква, с легендите за ослепените Самуилови войници, с покровителството на светците воини и с успешни добърски търговци.

Добърско вероятно съществува още от началото на 9 век като населението му е от прабългарски произход. За това говори камъкът със свастика- символ на слънцето и благоденствието, който може би е вграден в църковната стена от по-стар езически храм.

Що се отнася до легендата за ослепените Самуилови войници през 1014г., които на път за Рилския манастир, намират успокоени в целебен извор в селището и се заселват тук- вероятно и в това има зрънце истина. В Разложката котловина дълго време /до средата на 20 век/ се знаели слепите певци- гуслари от Добърско, които заставали край църковните стени по празници, пеели песни от юнашкия епос и просели милостиня. Техният таен език спасявал от турска агресия, а някои специалисти определят музиката им като самобитна школа.

Църквата Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат

 • Първият известен документ, в който се споменава за Гнидобрадско /старото име на Добърско до 1912г./ е Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378г.;
 • Строежът на църквата е осъществен през 1614г., като вероятно се издига върху стари основи на храм от Първото българско царство;
 • Вградена мраморна плоча с двуглав орел на Вселенската патриаршия в пода пред олтара вметва още една година- 1112;
 • Предвид специалният статут на селището като част от общността на Рилския манастир, до 18 век Добърско е водещ икономически център в Разлога, след което тази първенствуваща роля се поема от Банско. Отново със стара легенда се обяснява връзката между двете селища.

  В нея като в приказка се разказва за двамата братя Добри и Банко. Банко- по-големият се отделил и се заселил на друго място, в землището на днешно Банско, но те се разбрали всяка вечер Банко да пали огън, който се виждал в родното му място като знак, че е добре. От тези времена е и името „бащенин“, с което с уважение само хората от Разлога наричат банскалии.

Уникалните стенописи на добърската църква

 • На площ о т 160кв.м. са създадени 460 образа;
 • Църквата притежава най-богатия пантеон от жени –светици /30 на брой/;
 • Популярна е с образа на Исус Христос в ракета в сцената Преображение Господне;

Богато изрисувана добърската църква разказва интересна история за българското народностно самосъзнание и патриотизъм, за общуването с католическия свят и войната на християнството с исляма. Разгръщащите се по стените библейски сцени са в съответствие с православния канон. Патриотичните чувства намират израз в преобладаващо българските надписи и в образите на Константин Кирил- Философ и на мъченика Георги Нови Софийски.

Художниците откликват на своята съвременна епоха, въоръжавайки войниците в редица сцени със западно въоръжение, а корабите са венециански галери. Нов момент в стенописите са изображенията на католически светци, между които и римският папа Силвестър.

Появата на западни светци в Добърско е отглас на идеята за Свещената лига на всички европейски християни в борбата срещу Османската империя, която вълнува народите през целия 17 век, за да се реализира през 1683г.

Авторите на стенописите остават неизвестни. Вероятно са от Дебърската школа. Нейн стилов детайл са декоративните живописни фризове, разделящи отделните иконографски пояси, подчертаващи линията на сводовете, конструктивната роля на гредите и малките ниши на въздуховодите. Същият орнамент се среща и в църквата на Роженския манастир.

Маршрут

Хотел Катарино- град Разлог- село Добърско – 24км.и 28мин. с кола.

Туристическият интерес към църквата, която е паметник на културата от световно значение, е много голям. Това налага ограничаване на потока хора, които я посещават. За целта е необходимо предварително запазване на час.

    II. Роженският манастир- славата на Рождеството Богородично

 Връзката между светите места от Пиринския край

Богородица е наричана по многобройни начини: милееща, пътеводителница, животворен източник, по-широка от небесата, вратарица, осеновица и др. Тя е безкористната майчината любов, покровителство и застъпничество. Богородица е дълбоко почитана и дарявана от българския народ, защото стои най-близо до своя син- бог  Исус Христос.

Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името му се споменава в преписка към гръцки ръкопис от 13в. Тогава Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие и власт манастирът е бил многократно подлаган на разрушения, но винаги възстановяван.

Роженският манастир се споменава отново през 1551г. в ръкопис на тогавашния игумен Козма. От тогава датира главната църква, трапезарията и някои жилищни сгради. От първата половина на 18в. е обновяването и вътрешното оформяне на главната църква, което завършва през 1732г.

Известен е с чудотвораната икона на Богородица и ажурия дърворезбен иконостас, дело на майстори от Дебърско. Вътрешните стенописи на църквата показват стилово сходство със стенописите от църквата в село Добърско.

Манастирът достига своя апогей през 19в. и по-късно се превръща в убежище на революционните дейци  и войводи на ВМРО. Близо до него е погребан видният революционер Яне Сандански.

Акценти

 Връзката между светите места от Пиринския край

 • Входната арка с желязната врата и стенописът на Рождеството Богородично;
 • Каменният манастирски двор със старата асма и чешма;
 • Манастирската църква с нейните стенописи и олтар. Откритите живописни слоеве са два: от началото на 16в. и от началото на 18в.;
 • Чудотворната икона на Св. Богородица Вратарница от 1790г.;
 • Костница с параклис „Св. Йоан Предтеча;
 • Манастирската трапезария;

Маршрут

 Връзката между светите места от Пиринския край

Хотел Катарино- Роженски манастир – 106км., 1,40ч. с кола

Наоколо:

 • Мелник;
 • църквата „Св. Георги“ в село Златолист;
 • църквата „Св. Петка“ в Рупите;
 • античен град Хераклея Синтика.

Едно е неоспоримо за манастирите- винаги се изграждат на специално място, дарено с природна красота от Твореца, подходящо за съзерцание, молитва и уединение. Така е и с Роженския манастир. Изграден на широко и издигнато място, той е в южните склонове на Пирин.

В далечината се открояват високи върхове. Наблизо са мелнишките пясъчни пирамиди, които могат да се изкачат, за да се открие още по-прелестна панорама към сгушения в речната долина Мелник.

Асфалтовият път от едноименното село Рожен до манастира е тесен и завит, често прекъснат от дъждовни пясъчни наноси. Не се допускат автобуси. Почитателите на пешеходния туризъм могат да стигнат до святото място по пътека през гора.

Роженският манастир е включен в един от най-интересните планински маршрути в Пирин- Пътят на виното от Банско към Мелник през хижа Пирин.

Ако желаете да посетите тези невероятни исторически места, моля, обърнете се към Главна рецепция на Катарино СПА Хотел за повече информация!

https://www.livechatalternative.com/