Кристалните езера на Пирин

Кристалните езера на Пирин

Пирин планина е високопланинска структура, която се издига в средната част на Рило-родопския масив, между реките Струма и Места.  Седловината Предел (1140 м.н.в.) отделя мощните снаги на Рила и Пирин. На юг Парилската седловина (1170 м.н.в.) е граничната зона на Пирин с планината Славянка и Стъргач.

Пирин се разделя на три части: северен, среден и  южен. Релефът на планината е плод на тектонични процеси милиони години назад във времето и е резултат от ледников период през плейстоцена. Така се формират дълбоките циркуси на планината. Геоложките изследвания на Пирин дават интересна информация за това. Човек не би могъл да повярва, че камъкът може да носи толкова интересна история за Земята.

Погледът от комплекс  Катарино СПА е към Северен Пирин

Сверен Пирин се разделя на два дяла в геоложко отношение: гранитен и мраморен.  Циркусите в мраморния дял са дълбоки и безводни, със стръмни склонове, тесни и остри била като тези на върховете Кончето, Бански и Разложки суходол и Стражите, забележителни с високите пирамиди на Вихрен и Кутело.  Районът е особено интересен за пещерняците. В местността Спропадналото в землището на Разлог е входът на една от тези дълбоки пещери. Планинският маршрут, който води в мраморния дял на Пирин е от местността Бетеловото (на 12 км. от Катарино) до хижа Яворов.

Знаете ли че:

  • В Пирин има 180 езера с постоянно водно огледало.
  • Те са обединени условно в 17 езерни групи.
  • Най-големите езерни групи в Пирин са разположени в парковите райони Безбог и Бъндерица.
  • Попово езеро  е най-голямото и най-дълбокото езеро в Пирин с площ 124000куб.м.  и дълбочина 29,5м. То е дълго 480м.  и широко 336м. островът в него е с размери 30 м.
  • Най-високото езеро в Пирин и в България и Горнополежанското езеро, намиращо се на 2710 м.н.в.
  • Водите на Пирин се вливат в реките Струма и Места.

 Кристалните езера на Пирин

16 Маршрути до красиви езера в Пирин

Хотел Катарино СПА -Банско – Беталовото  7км., 11мин. с кола

Местността Бетеловото- хижа Яворов /2часа/- връх Алибутин /30мин./ -  Даутово езеро- Седловината Ушиците- Кулиното . Обща продължителност на маршрута е 6 часа (без почивките). Маршрутът е с висока трудност в участъка от връх Алибутин до Даутово езеро, тъй като предвижването е по стръмното било на планината, по немаркирани и обрасли с клек пътеки. Препоръчва се планински водач!

Маршрути до красиви езера в Пирин от Банско

Хотел Катарино СПА - Банско - хижа Вихрен 26км., 57мин. с кола

Река Бъндерица условно разделя мраморния от гранитния дял на Северен Пирин. В гранитния дял има множество красиви езера. До хижа Вихрен може да се стигне с кола по хубав асфалтов път.  Пътьом можете да спрете в Посетителския инфо център на Национален парк Пирин, където можете да научите повече за планината.

Продължителността на маршрутите е в едната посока, без да се включват почивките.

Хижа Вихрен- Окото е най-краткия маршрут до езеро. Посоката е много популярна и в почви дни маршрутът може да е много натоварен.  За езерото се пресича река Бъндерица по дървен мост зад хижа Вихрен. Следва стръмно изкачване. Окото е дълбоко и безотточно езеро, образувано от зимните снежни лавини. Продължителност 30-40мин.

Хижа Вихрен- Рибните езера- Дългото езеро – езера от долината на река Бъндерица. Те са в така наречената долина Равнако и от западната страна на връх Тодорка. Подходящи са за еднодневен тур с пикник /храната трябва предварително да сте си подготвили.

Изключително е забранено паленето на огън в Пирин, а отпадъците се събират и свалят в контейнери в градската част/. Следва се туристическа маркировка в червено в посока за Тевно езеро. Особеност- разклонението за Рибното езеро е в страни от пътеката и трябва да се внимава да не се пропусне.

Продължителност: 1,30ч. до първото езеро.

Хижа Вихрен- Муратово езеро. Муратово езеро е закътано и много красиво. Забележително е на залез, когато в него се оглеждат обагрените в топли цветове скали на Тодорин връх. Следва се маршрут в синьо в посока хижа Синаница. Започва над паркинга при хижа Вихрен, от така наречения Пукнат камък. Продължителност: 1 час

 

Хижа Вихрен- Влахински превал- Влахински езера

Следва се маршрут в синьо в посока хижа Синаница. Започва над паркинга при хижа Вихрен, от така наречения Пукнат камък. Пътеката се разклонява в посока Влахински превал между Хвойнати и Муратов връх.

 Кристалните езера на Пирин

Хижа Вихрен- Бъндеришки чукар- Синанишко езеро.  Маршрутът е със синя маркировка,  дълъг и предполага нощувка на хижа Синаница. Различни разклонения на пътеката водят до Спанополските,  Гергийските и Влахинските езера. Маршрутът включва стръмни изкачвания по камениста пътека с големи морени

Хижа Вихрен - Башлийска порта – Типиците – Превала- Тевно езеро.  Труден маршрут и не за един ден. Включва сериозни изкачвания, движение по планинското било с всички капризи на планинския климат. Продължителност: 6 часа

Хотел Катарино СПА - Банско - хижа Демяница  23км., 36мин. с кола и 60 мин. пеш по красива и сенчеста горска пътека до хижата

Хижа Демяница – Василашки езера. Следва се маркировка в зелено за хижа Вихрен. Първоначалното стръмно изкачване през  стара гора, е последвано от заветни високопланински поляни. Следва се бистър поток, които изтича от Василашките езера. Мястото е приказно красиво с панорама към Каймакчал, Ушиците, Стражите и Газей. Продължителност: 1час до Долното езеро и още 10 минути до Горното  езеро 

Хижа Демяница – Тодорини очи. Следва се маркировка в зелено за хижа Вихрен. Пътеката е продължение на маршрута за Василашките езера. Двете езера разказват легендата за красивата и непокорна Тодорка, дъщеря на стария бан, от чието име идва името на селището Банско.

Подгонена от турците, тя тръгва да се катери към върха на планината и за да не бъде заловена се хвърля от нейния връх, който започва да се нарича Тодорка, а от красивите и очи се раждат две невероятно бистри езера.

 

Продължителност:  около 2 часа със стръмни изкачвания.

Хижа Демяница –Тевно езеро. Около 4 часа

Маршрути до красиви езера в Пирин от Добринище

Хотел Катарино СПА- Добринище- хижа Гоце Делчев 28 км., 37 мин. с кола

Хижа Гоце Делчев - хижа Безбог- 25 мин. със седалков лифт. Работно време на лифта през лятото от 8:30ч. до 17:00ч.

Хижа Безбог- Попово езеро.  Доста популярен маршрут, особено през почивните дни.  Край Попово езеро е имало светилище на древните траки. По писмени спомени, до средата на 20 век мястото се посещавало всяка година от пастирите власи с ритуална цел. Изгревът на Попово езеро в най-дългия летен ден е забележителен момент на сливането на небето със земята, когато първият слънчев лъч в ранната утрин се провира през теснината, от която изтича езерото. Продължителност около 1,30-2 часа

Хижа Безбог- Самодивски езера. Самодивските езера се наричат още сърцето на Пирин. Те са закътани и красиви, не много популярни. Пътеката за тях  се отклонява в западна посока след Рибните езера. Следва се маркировка за хижа Демяница. Продължителност около 1 час

Хижа Безбог- Тевно езеро.  Тевно езеро е възлова точка на всички маршрути в Пирин.  Край него действа заслон, където всеки турист може да се подкрепи и да се прислони при лошо време. Признато за най-красивото място в Пирин, през високия летен сезон тук става истинско стълпотворение. Препоръчваме посещение през юни, юли и след септемврийските празници, за да почувствате наистина духа на планината. Продължителност 4 часа

  1. Хижа Безбог- Кременски езера. Два са маршрутите за стигане до Кременските езера. Единият върви от хижа Безбог по пътека на изток към подножието на връх Сиврия, а другият в посока Попово езеро и връх Джано. Продължителност около 3 часа.
  2. Село Корница- Корнишки езера
  3. Село Брезница- Брезнишки езера
  4. Хижа Безбог- връх Безбог- връх Полежан- Дамата с кока (Горнополежанско езеро). Продължителност: 3 часа

Кристалните езера на Пирин

https://www.livechatalternative.com/