Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Минерални извори в България са повод за национална гордост.

Статистиката показва, че:                                     

 • Над 500 са изворните и сондажни води в България. Те се отличават с разнообразие в минералния си състав и лечебни качества.
 • България е на второ място в Европа по минерални извори след Исландия.
 • Всяка секунда от земните ни недра бликат около 3070 л. минерална вода
 • Гейзера в Сапарева баня е с температура 103 градуса.
 • В Югозападна България съществуват  многобройни минерални извори.
 • В Долината на Струма има 14 населени места с известни минерални извори: Благоевград, Сандански, Рупите, Симитли, Катунци, Левунаво, Марикостеново, Хотово, Ощава, Кромидово, Петрич.  Голяма част от тях са хипертермални, извиращи от голяма дълбочина.
 • В Долината на Места са популярни 7 населени места с минерални извори: Якоруда, Бачево- местността Ръждавец, Разлог- местността Катарино, Баня, Добринище, Елешница, Огняново.
 • Главна особеност на минералните води в района е разнообразието на разтворени минерални вещества в тях. Освен слабоминерализираните хидротерми,  в този район са застъпени ценни сулфидни, съдържащи флуорид и въглероден диоксид минерализирани води.

Там където има вода, има и живот

 Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Водата е стихия, елемент  на Сътворението и средство за пречистване. Водата ражда изобилието на Райската градина. Тя е реката на живота, на паметта и мъдростта на предците в славянската митология, тя поддържа вечно живо Дървото на живота.

Водата е самият живот

Изключително устойчиви са познанията на хората още от древността за лековитите извори. Те са известни, посещавани и смятани за свещени в продължение на хилядолетия. В народната памет изворите се свързват с покровителство на митологичните самодиви, а по-късно през християнството от жени - светици.

Според културолозите зад тези женски образи се разкрива архаичната символика на Великата богиня майка и нейната животворна сила. Съществуват и археологически свидетелства, които доказват религиозна приемственост в пространството около свещените извори от праисторически времена до днес. 

Такова свещено място – извор в Разложко е Катарино. Находките от близката местност Столоватец показват обитаване на мястото още от Крито-минойския период, а покровителството на Света Екатерина- за постоянството в сакралното възприятие на мястото и след новата ера.


Минералната вода в Катарино Спа Хотел

 Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Дълбоко благородна идея стои в създаването на Комплекс  Катарино.

Всичко започва през 80-те години на миналия век след дарение на крупна сума от известните благодетели на Разлог – д-р Иларион и Елза Астинови за създаването на спортно-оздравителен център в родния си град.

За целта се осъществяват множество проучвания на природните и климатични дадености на Разлог и неговата околност. Мястото за въпросния център се локализира, когато през 1983г. след сондаж се разкрива термалната вода в местността Катарино, намираща се на южен склон на Рила планина.

Химичен състав на минералната вода в Катарино СПА Хотел

 Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Минералната вода Катрино е еднакво ценна и използваема за къпални и питейни лечебно-оздравителни процедури и програми. В нея се съдържат следните вещества:

 • Калий (K) -1.66 мг/л (mg/l)
 • Натрий (Na) - 127.0 мг/л (mg/l)
 • Калций (Ca) - 12.4 мг/л (mg/l)
 • Магнезий (Mg) - 0.079 мг/л (mg/l)
 • Флуорид (F) - 4.0 мг/л (mg/l)
 • Хлорид (Cl) - 7.3 мг/л (mg/l)
 • Сулфат (SO4) - 255.0 мг/л (mg/l)
 • Хидрокарбонат (HCO3) - 30.1 мг/л (mg/l)
 • Силициев диоксид (SiO2) - 27.0 мг/л (mg/l)
 • Обща минерализация (mg/l) - 470.0 мг/л (mg/l)
 • Ph - 9.1 мг/л (mg/l)

По генезис и химичен състав водата е сходна или еднаква с термалните води на повече от 10 балнеолечебни центрове в Рило – Родопската област и Средногорието, както и с някои известни нискоминерализирани лечебни термални води в Пиринеите, Корсика, Вогезите и полско-чехския сектор на Судетските планини. Важни геохимични индикатори за минералната природа на водата са повишеното съдържание на флуорид, силиций, волфрам и германий.

 Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Лечебни препоръки и оздравителни терапии в Катарино СПА Хотел

Уникалната комбинация от надморска височина, слънце, вода и чист планински въздух от една страна и от друга страна – разнообразието от  СПА терапии , възможностите за спорт и релакс,  превръщат Катарино в предпочитано място за климатотерапия и здравословни процедури през всички сезони.

В Катарино СПА Хотел се предлагат ефективни програми за лечение и превенция на следните групи заболявания и предболестни състояния:

 • Неспецифични заболявания на дихателните пътища, включително хронични бронхити, бронхиална астма и заболявания на алергична основа
 • Сърдечно-съдови заболявания, включително хипертонична болест, състояния след инфаркт на миокарда и сърдечни операции
 • Неврогенни заболявания: неврози, неврастении, състояния на умствена преумора, пренапрежение и безсъние
 • Метаболитни (ендокринно-обменни) заболявания: захарен диабет, подагра, тиреотоксикоза, затлъстяване
 • Кожни заболявания, включително псориазис
 • Анемии
 • Състояния на рековалесценция (дооздравяване) от посочените по-горе заболявания


Процедури с минерална вода в Катарино СПА Хотел

Хидротерапии

Водата е тайнство и загадка. Мнозина вярват в нейната памет, в нейната душа и в силата и за пречистване. Затова в България имаме стари ритуали за преливане на вода, за светена вода, за мълчана вода и жива вода. Така се разкрива ирационалната идея, че водата носи в себе си скрито послание.

Интересното в случая е, че научната общност също се включва в изследването на водната структура и търсенето на рационално обяснение за ирационалните възприятия на хората. Научните работници откриват посланието на водата в промяната на нейната кристална решетка под влияние на звуковите вибрации. Те виждат съвършена красотата на добрите помисли, на музиката на Бах, на чистотата на извора.

Уверени в силата на водата, ние от Катарино СПА Център предлагаме индивидуални терапии за своите гости, характеризиращи се със здравословен ефект и освежаващо изживяване:

Минералната вода в Катарино СПА Хотел

 • Хидромасажна ароматна вана с чиста минерална вода от извора. Терапията съдейства за пълно отпускане на тялото и релакс. Към нея се включва специално подбрана според предпочитанията на госта комбинации от чисти етерични масла, добавени към водата.
 • Перлена хидромасажна вана с минерална вода с добавени етерични масла или соли. Терапията е подходяща за хора с метаболитни проблеми, заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система.
 • Спа ритуал Антистрес  с продължителност 90 мин.  Ритуалът включва комбинация от арома вана с лечебна минерална вода, подхранващ масаж на цяло тяло и хидратираща маска за лице.
 • Тайните на Клеопатра с продължителност 90 мин. Ритуал- вдъхновение от красотата на древността и легендата за Клеопатра. Започва с потопяване в топла вана с мед и мляко. Следва нежно премахване на мъртвите клетки с ексфолиант от кафява захар. Финалът включва подхранваща маска за тялото, обогатена с натурални етерични масла.
 • Флотационна вана с магнезиев сулфат – мощен антистрес ефект и удоволствие от безтегловното плаване. Флотационната вана е вид халотерапия, при която се използва топла вана с наситен 30% разтвор на магнезиев сулфат. Терапията въздейства за пълно отпускане на тялото и ума чрез изключване на постоянните стимули от външния свят. В Катарино СПА тя се комбинира с хромо- и музикотерапия и е с продължителност 40 минути.

Минерални басейни

Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Водата има силата да снема физическото и психическо напрежение от човека. В Катарино СПА Хотел на разположение на гостите през всички сезони са два минерални басейна, с температура на водата 34 градуса. Вътрешният басейн е с размери 21 х 6м. и дълбочина 1,40м., а външният с размери 8 х 4м. и дълбочина също 1,40м. Отделно е изграден детски басейн с размери 5 х 3м. и дълбочина 0,7 м.

След хидротермални процедури, изберете грижа за своето тяло и лице от богато ни СПА меню!

Запазете час за СПА процедури в Катарино СПА Хотел

 Минералната вода в Катарино СПА Хотел

Парковете на град Разлог

https://www.livechatalternative.com/