Водопадите, които можете да посетите около Банско и Разлог

Водопадите, които можете да посетите около Банско и Разлог

Водата и нейната сила

Красотата на природата и благодатта на водата са особено впечатляващи в района на водопадите. Около тях се създава специфичен микроклимат. Многобройните водни пръски, създават свежест и зеленина

Въздухът повишава нивата си на кислород и се пречиства от прах, полени, спори на плесени и др., благодарение на създаващата се отрицателната йонизация /каквато е измерена и в района на „Катарино“/. Местата около водопадите и долините на реките със стремглави бързеи са препоръчителни за дихателни терапии.

Кръвта се насища с кислород /в ситуация на корона вирус това е особено важно/. Кислородът е живот. В човешкото тяло той се абсорбира от кръвта в белите дробове, след което се транспортира до клетките, където се извършват сложни процеси. Живата клетка е арена на огромна биохимична активност, наречена метаболизъм

Метаболизмът е процес на химическа и физическа промяна, която продължава непрекъснато в човешкото тяло и се свързва с изграждане на нова тъкан, подмяна на старата тъкан, превръщане на храната в енергия, изхвърляне на отпадъчни материали, възпроизвеждане и т.н. Балансираното хранене, чистата природа и физическите активности на открито са основни фактори за запазване на здравето и младостта. 

Посоки от Катарино до известни водопади и бързеи

Края на пролетта и началото на лятото са особено подходящи за пешеходни турове до водопади и покрай долините на планинските реки в Пирин. Разтопяващите се снегове от върховете забързват водите, потоците стават пълноводни и изпълнени с чутовна енергия, която търкаля камъни от върха на планината та чак до котловината. 

Всъщност водопадите и пълноводните реки са в гранитния дял на Пирин. Посоките са към хижа Демяница, към местността Свети Никола и парков район Безбог.

Водопад Свети Никола 

Намира се между Банско и Добринище, на 17км. от „Катарино“, на 20мин. с лек автомобил.

От турско време района на Св. Никола е спасителна крепост за банскалии. Мястото е известно и като „безименния град“, след направените многобройни археологически разкопки, които откриват древни пластове на селищен живот. На върха е изграден параклис. 

Местността Св. Никола ескалист хълм, извисяващ се отвесно на около 100 метра над равните предпланински полета. Мястото е истинска наблюдателница, а периферно на него минава стар калдаръмен керванджийски път.

Той свързва старите поселения в Бетеловото /Разложко/- Калята в Банско - Обидимското манастирче в Добринище и нататък продължаващ към Неврокоп /Гоце Делчев/. Маршрутът е повече популярен сред почитателите на планинското колоездене, включен е в съответна тематична карта и носи името „Dead dog“. 

Край долината на река Демяница и Юленския скок

Маршрут Катарино - Банско - хотел Катерина - еко пътека „Демянишка река разказва“- хижа Демяница. Разстояние - 23км. от хотелКатарино

Изключително приятен планински маршрут с лека трудност. С кола се стига до хотел „Катерина“. Информационна табела обозначава началото на еко пътеката до хижа Демяница. Втори подход към еко пътеката е местността Кариерата, до която също се стига с кола, има място за паркиране и много добре уредени пикници с огнища. 

От Кариерата до хижа Демяница се стига пеш за около 2 часа в едната посока. През зимата пътеката се пресечи от снежни лавини и затова е забранена. Забележително е движението покрай бързите води на река Демяница през лятото. Долината е заобиколена от вековни гори и поради това сенчеста. 

От левия бряг е защитената и девствена зона на резервата Юлен. Въздухът е кристален и с аромат на борова смола. Пътьом се минава водопадът Юленския скок. Специалистите определят маршрута като естествена барокамера, при която се постигат високи концентрации на кислород в организма, засилване на метаболитните процеси и освобождаване от стреса. 

Край долината на река Ретиже

Водопадите, които можете да посетите около Банско и Разлог

Маршрут от хотел Катарино към Добринище и хижа Гоце Делчев. Разстоянието е 28км. 

Река Ретиже събира в себе си водите, изтичащи от Поповоезерния циркус и от Кременските езера. Тя е пълноводна, спускаща се по стръмен планински склон и същевременно с това образува малки водопади. Долината е известно сред хората, почитатели на тракийската култура, защото край бреговете са открити следи от древни светилища. 

За да тръгнете покрай реката, можете да подходите по няколко начина: 

  1. да се изкачите с лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог. От там следвайте маркираната пътека до Попово езеро - най-голямото в Пирин. От източната посока на езерото изтича малък поток, който дава началото на Ретиже.
  2. Другият вариант е преди хижа Гоце Делчев да се хване черния горски път към село Обидим и Кремен и после да се поеме покрай реката. За да тръгнете по този маршрут, най-добре е да се обърнете към планински водач от Добринище, който добре познава парков район Безбог

Скритата долина на река Десилица

Десилица пресича курортното градче Добринище. Изтича от тайнственото Десилишко езеро, намиращо се между непристъпните скали на върховете Безбог и Десилица. Долината е рай за обичащите горски плодове - ягоди, малини и боровинки.

Трудно достъпна е, защото пътеката към нея от хижа Безбог е силно обрасла с клек. Ще Ви трябва планински водач, за да намерите това приказно красиво място, но наистина си заслужава!

Лято на планина в хотел „Катарино“

Водопадите, които можете да посетите около Банско и Разлог

Планирайте своята здравословна планинска ваканция. Съчетайте планински маршрути със СПА терапии и минерална вода. Комбинацията е уникална и презареждаща с физически и емоционални сили. Опознайте Пирин по един различен начин.

Очакваме Ви!

https://www.livechatalternative.com/