Типични ястия за района, които се отличават с ненадминат вкус

Типични ястия за района, които се отличават с ненадминат вкус

Катарино СПА Хотел е в планински регион. Поминъкът на местните хора в миналото и до голяма степен и сега, е пастирството. Тучните подпланински ливади са подходящи за отглеждане на големите стада с овце и кози, а високо в планината и на свободно пасящите крави и коне. 

В рамките на Османския период и до възникването на младите национални държави Гърция, Сърбия, България на Балканите реално не са съществували вътрешни граници. 

Големите стада сезонно се придвижвали през зимата към топлите Беломорски територии, а през лятото - към Пирин и Рила.Тази миграция се наричала „кашл`а“. Особено силен спомен за нея остава в Банско. Банскалии имали изключително бедна и камениста земя и търсели препитание навън от своето селище. 

Така те стигат до Светогорските манастири и техните стопанства, до памуковите полета на Серес, до Кавала и Орфанския залив. Започват да развиват търговия, да се сближават с властта и да забогатяват.

Пастирска кухня

Типични ястия за района, които се отличават с ненадминат вкус

От стадата с овце, които пасели в котловината между Рила, Пирин и Родопите се развили допълнителни стопански дейности - добиване на вълна, тъкачество, кожарство. От млякото през лятото се произвеждало сирене и масло, което отлежавало и придобивало изключително качество в прохладните изби на каменните къщи. 

Голяма част от млечните продукти заминавали за Атонските манастири на есен с овчарите, тъй като стадата принадлежали именно на тях. В Банско подсирването се осъществявало от монахини в запазената и до днес сграда на женски метох към Атон. 

Метохът днес функционира като музей и в него се помещава постоянната иконна изложба на Банската художествена школа. Най-забележителният продукт, който се добивал пък от кравето мляко било маслото, последвано от урдата и мътеницата. 

Прясно избитото краве масло е пухкаво и меко, със светъл като слонова кост цвят. То се съхранявало в хладен шкаф, поставено във вода. Във времена без хладилник прясното масло често се претопявало на ниска температура, като от препичането на млечния белтък маслото придобивало златист цвят и сладък вкус и аромат.

От млякото след избиването на маслото местните хора приготвяли през лятото разхлаждаща мътеница. Днес тя продължава да се произвежда по стария начин и все още може да се вкуси в разложкото село Годлево. Мътеницата напомня айрян, но се получава по различен тертип. 

Маслото и урдата /пълномаслена извара/ са в основата на любимата закуска за всички от Разлога- шуплата. Шуплата се забърква само с вода и брашно в приблизително съотношение 1/1, с добавка на щипка сол. Тестото напомня гъстотата на боза. 

Специфично е неговото изпичане. За целта се загрява на най-висока степен фурната и се поставя да се нагрее добре в нея широка кръгла тава с парченца масло. След като маслото започне да променя леко своя цвят, тавата се изважда и в нея се разлива с черпак тънък слой от тестото. 

Връща се във фурната и се запича до покафеняване от горе. Изважда се, намазва се обилно с масло, поръсва се с урда или натрошено сирене и се залива с втори слой от тесто. Запичането става след този момент само отгоре. 

Препечената отгоре шупла отново се намазва с масло, поръсва се с урда и се връща във фурната. Сервира се още гореща, както е в тавата, но задължително с мътеница. Не се разрязва нож, а се разкъсва на малки и по-големи парчета.

Короната в пастирската кухня естествено е чевермето и дроб сармата. Освен това агнешката чорба с пресни гъби челядинки, пълненото агне с булгур от село Бачево и агнешките дреболийки с пресни листа от мерудия /джоджен/. Върховно кулинарно изживяване е приготвянето на цяло агне на пещ, пълнено с ориз и дреболийки, и гарнирано с пресни картофи.

Типични ястия за района, които се отличават с ненадминат вкус

Все още можете да видите в селищата от дестинацията Банско и Разлог приготвянето на курбани в чест на светци и за здраве. Курбанът се приготвя общо и се споделя от всички, след като се освети с молитва от свещеник. 

Курбанът е всъщност чорба с агнешко месо и много зеленчуци от селските градини. Приготвя се в голям казан и на открит огън, което му придава леко опушен вкус. 

Популярни дни за курбан са храмовите празници на :

  • Свети Георги и Свети Димитър в Бачево 
  • Голяма Богородица във всички селища от котловината
  • Рождество Богородично в Обидимското манастирче край Добринище
  • Свети Илия

Част от пастирската кухня са рецептите за саздърма и пастърма. 

Саздърмата е богата на колаген, защото се приготвя от варени телешки кости и месо. Когато изстине, тя се втвърдява от желатина и реже на парчета. Съхранява се като още гореща се изсипва в стъклени буркани и се стерилизира. Често готовата саздърма се използва в аламинути, приготвени на тиган с кромид лук и заливка от яйца. 

Пастърмата пък се получава от овче, агнешко или телешко месо, което обилно се посолява и се оставя за известно време на проветриво място. Така тя е точното мезе за гъстото червено мелнишко вино.

Към любимите ястия на региона са: 

  • баницата със сирене и масло, с ръчно точени пресни кори
  • фудулата с бухнало бяло тесто отново със сирене и масло
  • всички варианти на пържени тиганици - донаци, мекици и бухти, комбиниращи се с домашно сладко и парченце сирене
  • домашната юфка или траен /кускус/ със захар, сирене и препечени в масло хрупкави късчета хляб, наричани „рускавици“
  • бъркадата с царевично брашно, масло и сирене

Типични ястия за района, които се отличават с ненадминат вкус

Летни ястия

Южните склонове на Рила, които са обърнати към върховете на Пирин се наричат Припеците. Многото слънчеви дни, по-високи температури и напояване от селските вади с мека вода са причина в селата от община Разлог зеления фасул, картофите, боба, доматите, пипера и зеленчуците да са изключително вкусни. 

Популярно зеленчуково ястие е пърженицата - нарязани праз, кромид, моркови, пиперки и домати, които се запържват в мазнина и на финала се разбъркват с яйца и сирене. Освен това зеленият боб с телешко или агнешко месо от буркан, пълнените пиперки с яйце и урда. 

Интересен е местния вариант на летни сарми, завити в свежи листа от цвекло и задушени в тенджера под капак.

Време за пикник

В летните жеги пикникът край река е най-добро решение. Традицията повелява мъжете да готвят, когато са извън дома. Подготовката за скарата не е проста и има своите тънкости. Най-важно е получаването на хубава жар, за да се изпекат добре мезетата - сланинка, суджук, сменка, кюфтета и кебапчета. 

В Разлог и Банско има известни месари, които подготвят необходимите продукти. Най-хубавото нещо след хапването на мезетата е полягането на тревата на шарена сянка, затова не трябва да пропускате да вземете тъкана черга.

Десерти

Типични ястия за района, които се отличават с ненадминат вкус

„Дрипава циганка царят от пътя спира“

Може би Ви е направило впечатление, че най-простите десерти, често са най-трудни. Така е и с баницата. Тестото за нея е само с няколко съставки - яйца, вода, брашно, щипка сол. Но разточването на корите за баницата не е лесна работа. 

За баницата с ориз или тиквеник корите могат да са по-дебели, но за празничната ялова баница със захарен сироп или пък за баклавата, компромис не се допуска- колкото по-тънки са те, толкова по-вкусен е резултата. 

Типични ястия за района, които се отличават с ненадминат вкус

В Катарино СПА Хотел работи традиционна механа. Част от типичните ястия за Разлога са включени в нейното меню. 

Очакваме Ви! 

https://www.livechatalternative.com/