Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

Разложката котловина е населявана от хилядолетия. Мястото е заслонено и естествено защитено между трите планини Рила, Пирин и Родопите.

Изберете си маршрут

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

1.Археологически тур

Балканският кръстопът на културите е важен за проникването на ранното християнство от Близкия Изток в Европа. Според Евангелието началото се поставя с „благовестническото „ пътуване на апостол Павел през 53г. от н.е., което започва от древния македонски град Филипи. Апостол Павел и неговите мисионери се движат по познатите  римски пътища и крепости и стигат до „Илирик“ или Тракия.

Долината на река Места се оказва важната артерия за случая, която свързва Егейският път Виа Егнация с диагоналния път от днешна Виена до Византион /по-късно Константинопол/. Крепостта, от която тръгват християнските проповеди в Долината на Места е Никополис ад Нестум- градът на победата на Места, край Гърмен, недалеч от днешния град Гоце Делчев.

Писаната църква

Проникването на християнството в Разложката котловина вероятно е през 5-6 век. За това говорят основите на Писаната църква в местността Бетоловото. Те са открити в резултат на археологическа експедиция, консервирани са и могат да бъдат посетени. Постройката е датирана от 5-6 век.

В рамките на очертанията на храма е открита втора постройка от 13 век, което говори за постоянство в живота на селището в тази местност. От периода на ранното християнство са останките и на храма „Св. Илия“ в местността Катарино. В близост до него има следи от светилище от ранножелязната епоха.

Старите градежи в околностите на Банско са в местностите Св. Никола, Шипоцко и Ситан Кале.

Интересна е местността Св. Никола, която е на 5 км. от Банско в посока Добринище. Мястото е естествено непристъпно от три страни с контролиращ поглед към полето. Намерените при разкопките монети, говорят за стопанска дейност от 4в.пр.хр. , та чак до 18 век. По време на турското владичество при опасност банскалии са бягали в тази скрита и безопасна местност.

Екскурзоводите от Музеен комплекс Банско организират археологически турове, за които можете да получите информация на рецепцията на хотел Катарино.

Интересни археологически находки в Разлог

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

 1. Мраморните плочи от Столоватец- възстановени в естествен размер и сложени пред Културния дом;
 2. Древният български календар- негова мраморна възстановка можете да видите в парка при езерото. Точно копие на оригиналната плоча има в Историческия музей в Разлог.

Маршрут: Писаната църква, местност Бетоловото – местност Св. Никола в Банско- Никополис ад Нестум в Гърмен – Филипи в близост до Драма.

2.     Етнография- красотата на старите български традиции и бит

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

Запознайте се с красивата разложка носия- „джиздосия“ в Историческия музей. Тя впечатлява с блестящи аспри на престилката, везани кошули и плисирани фустани. Музеят участва в кампанията „Българските корени“, благодарение на която се фотографират и популяризират носиите от Разлог. На място можете да си купите календар Разлог.

Експозицията на бита от Възраждането показва образци на Бусинска керамика и бродирани „запески“- везбени мотиви от ризи, които носят старо послание.

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

В Банско също можете да посетите Етнографския музей Радонова къща и така да усетите стила на двете близки, но все пак доста различни населени места. Уредба на старата банска къща е запазена в музея Велянова къща.

Ако темата за етнографията на региона Ви вълнува, следващият музей с интересни експонати е в град Гоце Делчев.

Маршрут: Исторически музей Разлог- Етнографски музей Банско - Веляновата къща в Банско- Исторически музей в гр. Гоце Делчев.

Най-големите празници на народната носия в Разлог са на 1 януари- Нова година и на Бабинден 21 януари. Тогава всички месни хора- големи  и малки се обличат празнично, а на градския площад се случва забележителен фестивал.

3.     Поклоннически тур

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

Вярата е онзи светилник, който дава надежда и сили на човек да се справя с трудностите и предизвикателствата. По пътя на вярата- светите места в Югозапада образуват кръг от действащи храмове, които могат да бъдат посетени.

Посещение в един ден на Рилски  манастир, Роженски манастир, църквата „Св. Петка” в Рупите /църквата на Ванга/, храм „Св. Георги“ в с. Златолист, манастира „Св. Георги“ в Хаджидимово.

Църквите в Разлога: посещение на църквата „Благовещение“ в град Разлог, „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско, църквата „Св. Троица“ в Банско.

4.     Иконографски тур

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

Най-известната иконографска школа на Югозапада през Възраждането е тази на Тома Вишанов- Молера от Банско. Тома Вишанов учи занаята във Австро-Унгария. Неговият стил се проследява в зографисването на църквата „Св. Богородица“ във Виена, в Будапеща и в Сремски Карловци, Сърбия. Връщайки се в родното Банско, той внася свежест и одухотвореност в църковната живопис.

След себе си оставя три поколения художници, които рисуват не само в Банско, днешен Благоевград, Рилски манастир, но и във всички селски църкви по долината на Места и Струма и дори в Атон. Банскалиите влизат в силна конкуренция с представителите на Самоковската школа за голямата поръчка на новата църква в Рилския манастир. Разбирателство все пак се постига и Димитър Молера рисува иконостаса, а Захари Зограф.

По следите на старите молери се тръгва с посещение на Постоянната иконна изложба на Молерите в Банско, където се виждат оригинали на Тома Вишанов, Димитър, Симеон и зографи от техния кръг. Тук са забележителните икони на Благославящ Христос, Богородица Пътеводителница, Св. Никола, Св. Мина и драматичния образ на Св. Йоан Кръстител.

В позлатения иконостас на църквата „Св. Троица” в Банско са поставени блестящите икони на Димитър Молеров.

Иконографският тур може да продължи към църквата:

 • „Св. Петър и Павел” в Добринище.
 • „Св. Димитър” в Тешево.
 • ”Св. Богородица”.
 • „Св.Св. Кирил и Методий“.
 • „Св. Архангел Михаил“ в гр. Гоце Делчев.

Маршрут: Банско- Добринище- Гоце Делчев- Тешево

5.     Архитектурни забележителности

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

 • В Разлог: старата турска баня, която е напълно запазена и функционира като туристически център. Намира се в градския парк;
 • Римската баня в село Баня;
 • В Банско: възрожденските каменни къщи крепости с дебели зидове до 1 метър и тесни калдъръмени улици. Старинният квартал е около църквата „Св. Троица“. Най-старата датирана сграда е Сирлещовата къща;
 • Лещен е живописно селище,в което задължително трябва да спрете по пътя за Ковачевица. Не пропускайте галерията в селцето. Ще намерите интересни книги, музика, изкуство, а от амфитеатъра можете да се насладите на красивата панорама към Пиринските върхове в далечината;
 • В Архитектурния резерват Ковачевица са снимани емблематични български филми като „Козият рог“, Мера според мера“, „Мъжки времена“ и др. Възхитителните стари къщи са внушителни със своите размери. Невероятно е майсторството на местните строители, които успяват да издигнат постройките на стръмен баир с поглед на юг и красивите върхове на Пирин. Всяка година в читалището се организира Международен фестивал на камерната музика „Неотъпкана пътека“.

Маршрути:

 1. Разлог- Банско- Лещен- Ковачевица
 2. Разлог- Банско- гр. Гоце Делечв - с. Делчево

6.     Планина и море - защо не?!

 Какво бихте могли да посетите в близост до хотел Катарино?

В условията на забраните с цел ограничаване на корона вируса, Кавала е по-труден за посещаване, но извън това, Кавала наистина си заслужва да бъде често посещаван. Градът е на Беломорието и само на 164 км. от град Разлог. Еднодневна екскурзия от Катарино до този забележителен град е напълно възможна. Кавала е емблематичен за драматичната Балканска история и пъстрия живот на различните етноси, които го обитават.

Във времето носи различни имена: Неаполис /7в.пр.Хр./, Христополис /8в./, Морунец /13в./ и сегашното Кавала от 16 век.

Пристанището е с голямо значение за Османската империя. Най-голямата забележителност е големия акведукт, построен през 16 век от Сюлейман Великолепни

Старата част на града, наричан Панагия, е красиво издигната над морския залив. До непристъпните крепостни стени се стига по стръмни калдъръмени улички. Пред забележителната църква „Успение на Св. Богородица“ е паметника на Мохамед Али паша, неговия конак и имарет.

Кавала се запомня с много кулинарни изкушения: прясна риба на крайбрежната улица, гръцки сладкиши и кафе на пясък. В близост са известните плажове: Неа Парамос и Неа Ираклица.

Турът изисква рано ставане и късно прибиране в хотела, но си заслужава.

https://www.livechatalternative.com/