Xbody – тренировката на 21 век

Xbody – тренировката на 21 век

Ако смисълът на спорта е в това да бъдем здрави, да се радваме на хармонично тяло и да бъдем активни, каква е цената за това? Какъв е начинът на живот, който водим и каква е подходящата тренировка за нас?

Xbody е тренировка от ново поколение, която си дава сметка за свръх заетото ежедневие на съвременния човек и стремежът му към по-високи резултати както в работата, така и в личен план. Как да съчетаем по-малкото си лично време с желанието да поддържаме спортната си фигура, без това да е свързано с изтощителни тренировки. Интересно е сравнението на Xbody с резултатите от други фитнес програми.

Кои са най-популярните интензивни тренировки с максимална възможност за изгаряне на натрупаните мазнини и намаляване на теглото?

 Xbody – тренировката на 21 век

Тае Бо е уникална фитнес система, комбинираща бойни изкуства ( Тае Куон До, бокс и карате ) и аеробика.

Хореографията е изградена на основата на серия от удари, ритници и аеробни стъпки, на фона на ритмична, мотивираща музика. Тае Бо е комбинация от самоконтрол, характерен за бойните изкуства, сила характерна за бокса, грациозност и ритъм, идващи от аеробиката.

Терминът Тае Бо се състои от две думи "Тае", което на корейски означава крак и е свързан с ритниците и работата за долната част на тялото и "Бо"- съкратено от "box", идва от бокса и се отнася за комбинациите за горната част на тялото- ударите. Тае Бо е отличен начин за горене на калории, придобиване на сила, издръжливост, баланс, координация и извайване на мускулатурата на цялото тяло. Едновременно с това Тае Бо повишава и самоувереността на практикуващите го.

Тапаут е комбинация между силови тренировки и кардио упражнения. 

 Xbody – тренировката на 21 век

Използват се техники, прилагани в смесените бойни изкуства (MMA)- ритници и юмруци, удари с лакти, колене и крака, чиято цел е повишена координация на тялото и изгаряне на огромно количество калории.

Редом с това трениращите изпълняват скачане на въже, напади с тежести, лицеви опори и други упражнения, чиято цел е постигане на максимално мускулно натоварване за кратък период от време.

Кросфитът е изключително натоварващ, за хора активно спортуващи, но не и за начинаещи.

Включва елементи от спортовете: 

  • вдигане на тежести
  • гимнастика
  • плуване
  • гребане
  • бягане

Тренировките са бързи, с висока интензивност и обикновено без почивки. Целта им е да създадат съвършения атлет, който има силно сърце и мощни бели дробове, издръжлив е, притежава сила, гъвкавост, експлозивност, скорост, координация, ловкост, баланс и точност. 

HIIT – Високоинтензивна интервална тренировка

Фитнес специалистите определят HIIT като класическа програма за изгаряне на мазнини. Съчетава пълно напрежение на мускулите, но за кратко време /15-20 секунди/, последвано от пълна почивка /30-60 секунди/. Натоварването до краен предел повишава скоростта на метаболизма на организма и довежда до вибрации във всички части на човешкото тяло. 

Първоначално възникнала като система за бегачи, днес тя съчетава елементи не само бягане, а и скачане на въже, каране на колело, вдигане на тежести и др. Спортният цикъл е 8 седмици с постепенно увеличаване през две седмици на времетраенето на тренировките. 

Начинаещите започват с 15-минутни занимания, за да достигнат при напредналите до 20 минути. Естествено преди това спортистът трябва добре да се подготви с подходяща загрявка, за да се предпази от контузии. Заниманията могат да се осъществяват навсякъде, хронометърът е важна част от тях, за да се спазват интервалите.

Българските народни танци са безспорен лидер в кардио тренировките.

За 60-минутно занимание се съчетават последователно бавни и бързи хора без почивка между тях. Физическото натоварване е значително, като към него се добавя и емоционалното преживяване. Препоръчителни са минимум две тренировки на седмица. Хората повишават издръжливостта и развиват чувството за ритъм, лекотата и грациозността при стъпките. 

Ситно шопско хоро е истински пет-минутен спринт, последван от по-умереното натоварване на „Елено, моме“. Подскоците на „джангурицата“ не са за подценяване. Почивката е с право хоро или с плавните движения като на вълна при някои родопски хора. В България са познати около 100 различни видове хора. Заниманията с хора изразходват калории като при класическа фитнес тренировка

 Xbody – тренировката на 21 век

Вид спорт

Тренировка

Брой посещения

седмично

Цикъл от посещения /резултат

Изгорени калории за тренировка

Характеристика на спорта Рискове 

за здравето

Xbody

20 мин.

2

8

500 и до 1200 в следващите 24 часа

ЕMC – електромускулна стимулация

Индивидуален подход

Постоянен анализ на активностите

Индивидуален инструктор

Щади ставите и гръбнака

Нисък риск за травми

Фитнес 

90 мин.

От 3 до 5

15-20

400 

Предварителна персонална програма, инструктор, редовни посещения в зала

Тае бо

20 -60 мин.

От 3 до 5

600-800

Високоинтензивна групова тренировка, комбинация от бойни изкуства, бокс и аеробика силно изпотяване

Натоварва цялото тяло

Риск за ставите, опасност от дехидратация и прегряване на тялото

Тап аут

60 мин.

От 3 до 5

90

940

Високоинтензивна групова тренировка, вдъхновена от ММА- бойните изкуства

Подходящ за напреднали

Риск за ставите, опасност от дехидратация и прегряване на тялото

Максимално мускулно натоварване за кратко време

HIIT

15-20 мин.

От 3 до 5

40

До 400 калории

Високоинтензивна интервална тренировка, която гори с 30% повече мазнини за единица време в сравнение със стандартен фитнес

Народни танци

60 мин.

От 2 до 4

40

До 400 калории

Аеробна тренировка, динамично групово занимание с инструктор- хореограф. Съчетава спорт и изкуството на танца

Максимално мускулно натоварване главно на долната част на тялото. Риск от контузии в областта на глезените и колената

Разбира се, така представената информация за съвременните фитнес занимания е най-обща. Ефективността на всяка тренировка, независимо от вида `и, зависи от спортна кондиция, лични килограми, възраст и други индивидуални показатели. Спортните занимания изискват предварителна професионална фитнес и здравословна консултация. 

Xbody тренировка в Катарино СПА Хотел

Съчетайте своята почивка с модерен спорт. Тренировката е с предварително записване на час. Тя представлява индивидуално занимание с инструктор с продължителност 25 минути.

Резервация може да се направи на СПА рецепция, тел.: 0893036610

Тренировка (25 мин.), брой

Цена, лв.

1

40

4

144

8

270

В Катарино СПА Хотел могат да се практикуват различни спортове като: ски и сноуборд през зимата, тенис на корт, езда, колоездене, бягане, крос, планинско ходене и катерене.

 Xbody – тренировката на 21 век

Хубавото на всичко това е възможността за съчетаване на СПОРТ и СПА в едно. Минералната вода и СПА процедурите съдействат за отпочиване на натоварените мускули, за възстановяването на организма и цялостно ободряване с допълнителен здравословен ефект.

Очакваме Ви!

Още по темата за спорта, здравето и красотата можете да намерите в статиите от нашия Блог!

https://www.livechatalternative.com/