Здравен туризъм в България– да съчетаем полезното с приятното!

Здравен туризъм в България– да съчетаем полезното с приятното!

 „Здрав дух в здраво тяло“ – древна мъдрост, която в днешния динамичен делник все повече хора откриват за себе си като своя. Здравният туризъм става все по-популярен и предпочитан, защото съчетава полезните здравословни ползи от процедурите с приятните, разкрасителни терапии за възстановяване. Събрахме за вас най- важните въпроси по темата.

 

Какво означава здравен туризъм?

Най- общо казано, това е грижа за тялото и душата чрез процедури, които възвръщат баланса и жизнените сили на организма и ви карат да се чувствате и изглеждате чудесно! Тоест, той включва всички елементи, които възпитават "здрав дух в здраво тяло".

Hotel Katarino

Каква е разликата между СПА услугите и балнеологията?

Въпреки, че си приличат по много от процедурите, които включват, двата термина имат съществена разлика по между си! Балнеотуризмът е предназначен за лечение на хора с нарушено здравословно състояние, като самите процедури са насочени към конкретни симптоми. СПА туризмът е насочен най- вече към хора без здравословни проблеми, като целите на посещенията им са свързани с релаксацията и възстановяване от натрупания стрес и постигането на по-добър външен вид. Важно е да се подчертае, че приликата между двете понятия е свързана с факта, че ползват подобни методи на водолечение. Като всички услуги, свързани с балнеология, СПА и уелнес, формират така наречения здравен туризъм.

балнео

балнео

Какви компоненти включва здравния туризъм?

СПА туризмът е комплекс от процедури, които укрепват и засилват функциите на организма. Ползите му за здравето са познати от дълбока древност, но той е само едно от звената на здравния туризъм.

Редом със СПА терапиите са:

 • Калолечение и процедури с глина
 • Масажи
 • Водно лечение с минерална вода, етерични масла и минерали
 • Акупунктурата и хипнотерапията
 • Спортни активности
 • Рехабилитационни програми, включващи физически и психологически консултации
 • Диагностициране на здравословни проблеми
 • Всякакви процедури за облекчаване на стреса, за промяна на хранителния режим и начин на живот и др.

 Този вид туризъм помага на съзнанието ви да се отпуснете и да облекчите тялото си от неприятните здравословни оплаквания!

 спа център

Защо Катарино СПА хотел е добър избор за здравословен туризъм?

Термалната зона на комплекса е захранена с лечебна минерална вода и предлага разнообразни процедури, насочени към възстановяване на тялото и духа. В хотела ще намерите:

 • Лечение с минерална вода - два басейна с минерална вода, с температура на водата 34 градуса С.
 • Халотерапия - солна стая - лечението със сол е най-добрият начин за поддържане на здрава дихателна система, както и за намаляване на риска от простуда и грип.
 • Калолечение и лечение с глина – хотелът разполага със Серайл баня, в която сами можете да си направите маска на цялото тяло с лечебна кал, както и със зелена, червена или бяла глина. Освен, че има подхранващ и детоксикиращ ефект, лечението с кал подобрява обменните процеси, повишава защитните сили на организма и трофиката на тъканите, понижава нивата на кръвната захар и на холестерола. Лечебната глина има изключителната способност да извлича излишния себум, натрупаните токсини, благодарение на което кожата се ревитализира и възстановява, става гладка и стегната.
 • Масажи –  в хотела се предлагат масажи за цяло тяло - класически, релаксиращи и ароматерапевтични масажи с БИО растителни и етерични масла, масаж с вулканични камъни, антицелулитен масаж. Може да изберете и частичен масаж - за скалп, гръб, рамене и масажна яка, рефлекторен масаж за ходила, йога стречинг масаж, както и такъв за лице. Препоръчваме ви да усетите екзотиката и силата на Източните древни масажни техники с Аюрведа масаж (Абянгам или Пудер), релаксиращ масаж с бамбукови пръчки или Va – ya масаж.
 • Терапия с благородни камъни уникална по рода си процедура, която в района на Банско предлага само СПА Хотел Катарино! Енергизиращата терапия с благородни камъни, цветове и аромати подобрява енергийния баланс на организма и неутрализира отрицателните вибрации. Ако имате нужда от изживяване, което да въздейства на  всички сетива, не пропускайте тази уникална зареждаща терапия.
 • Физическа активност – Макар зимният период да е по- ограничен откъм възможности за активни занимания навън в сравнение с топлите месеци, сме осигурили възможност за спортуване на закрито. В нашия фитнес център с висококачествено оборудване ще може да укрепите мускулатурата си и да се заредите с тонус и нови сили. Препоръчваме ви да си организирате и боулинг турнир в нашата зала с 4 писти! През пролетно- летния сезон предлагаме организиране на различни активности: пешеходни преходи, конна езда, АТВ, офроуд, рафтинг по Струма, пейнтбол, стрелба със стрелички, велопоходи, екскурзии до красиви природни забележителности и исторически местности, голф. Може да поддържате формата си с тенис на корт с настилка тартан, който се намира в самия комплекс.

 баня

масажи

масажи банско

 

Кои са дестинациите в България за здравен туризъм?

Въпреки, че повечето курорти в днешно време предлагат процедури за подобряване на цялостното благосъстояние, все пак има предпочитани дестинации за здравен туризъм – Велинград, Хисаря, Павел баня, Вършец, Кюстендил, Сандански. Наред до тези дестинации се нареждат Сепарева баня и Добринище, които също са известни със своите лечебни извори. Разбира се, Банско, въпреки, че е популряен ски курорт, също има какво да ви предложи в областта на здравния туризъм! Едно от предимствата на Банско е именно съчетанието между зимен спорт и здравен туризъм. Неговата близост до минералните водоизточници го прави чудесен избор за почивка сред природата, където човек може да комбинира физическа активновст и възстановителни терапии. Ако искате да подобрите физическата си форма по време на своята почивка, изберете Банско – защото той е курорт, който предлага широк спектър от възможност за спортни дейности. Да, точно така и това е вид здравен туризъм - карането на ски, плуване, тренировка във фитнес центъра, планински преход – останете активни, защото движението е живот! Ако искате да съчетаете полезното с приятното, да се отдадете на истински релакс и да възстановите своите жизнени сили, заповядайте при нас – има с какво да ви впечатлим!

https://www.livechatalternative.com/