Изберете страница

Каква е историята на СПА процедурите

май 5, 2023Блог

Днес СПА центровете заемат водещо място в движението за холистично здраве и благосъстояние. Все повече хора откриват, че най-ефективният начин за подобряване на здравето е поддържането на добра форма и балансиран начин на живот са СПА центровете. Те предлагат най-новите пионерски лечения и изследвания в областта на храненето и благосъстоянието.

Съвременните СПА центрове имат дълбоки корени, израснали от някои от най-дългогодишните здравни практики в света. Независимо от това дали се интересувате от произхода на леченията или искате да научите повече за различните СПА центрове по света, прочетете тази статия докрай, за да научите много интересни факти.

 

Произход на СПА процедурите

 

Откъде идва думата СПА?

Въпреки че няма ясен отговор откъде думата СПА започва да се свързва с лечебни практики, но има две основни теории за етимологията на термина:

“СПА“ е акроним на латинската фраза „Salus per Aquam“, което означава „здраве от водата“, а също така и “СПА“ е кръстен на белгийското село СПА, където горещите минерални извори са били използвани от римските войници за лечение на болки в мускулите и рани от битка.

 

На колко години са СПА центровете?

Въпреки че много хора свързват традиционните СПА центрове с римските бани, има доказателства за СПА терапии, датиращи от хиляди години, когато се е вярвало в лечебната сила на минералните води.

 

Един от първите писмени разкази за използването на къпането като лечебен процес, а не като обикновен хигиенен ритуал, е от древногръцкия философ Хипократ, който е живял преди повече от 2000 години между 460 и 370 г. пр. н. е.. Той предполага, че причината за всички заболявания е дисбаланс на телесни течности и се е застъпил за твърдението, че „пътят към здравето е да имаме ароматна вана и ароматен масаж всеки ден“.

 

Този процес, използващ къпането като лечение на болести, е известен като балнеотерапия и се счита за основополагащ принцип на посещението на СПА центъра.

 

В тяхната ранна история основното използване на лечебните бани е било за лекуване на рани на римски войници по време на управлението на Август от 27 г. пр. н. е. до 14 г. сл. н. е. По това време в Рим е имало приблизително 170 бани, известни като терми. Не след дълго всички граждани са започнали да гледат на баните като на форма на почивка и релаксация. През 70 г. сл. н. е. римляните построили термален СПА център около горещите извори в Бат, първият по рода си във Великобритания.

 

През 1326 г. Collin le Loup, железар от Лиеж, Белгия, открива chalybeate извори (минерални изворни води, съдържащи соли на желязото) в град Спа. Известен здравен център в крайна сметка е бил основан около тези извори и терминът „СПА“ започва да се отнася за всеки здравен център, разположен в близост до естествени извори, като отделните извори се свързват с болестта, за която се смята, че са полезни.

 

Но не само в Европа се развиват ритуалите, свързани с ходенето на СПА процедури. От японски риокан до турски хамами и финландски сауни/парни бани, различни лечебни съоръжения се разрастват по целия свят. До елизабетинската епоха СПА центровете са напълно вкоренени в британската култура и оттогава са се подобрили и развили, но все още се придържат към своя скромен произход.

 

Възраждането на СПА центъра

Не след дълго ентусиазмът за СПА процедурите е бил пренесен в Съединените щати, където е бил създаден първият СПА център за масови посещения в Саратога Спрингс, Ню Йорк.

 

Първият дневен СПА център е представен от Елизабет Арден през 1910 г., известен като Manhattan’s Red Door Salon. Този СПА център е предлагал маникюр, процедури за лице и други, което го доближава много повече до съвременното изживяване. През следващите 20 години СПА дните са се считали за удоволствие предимно за богати жени, които посещават на групи, за да празнуват рождени дни, момински празници и други социални поводи.

Съвременният СПА център

Разширяването на демографията на съвременните СПА центрове до голяма степен се дължи на предефиниране, което бавно се развива през последните 10 години – и не само що се отнася до това, че са станали по-популярни и сред мъжете. Докато по-голямата част от СПА центровете от 1980-те до началото на 2000-та са били луксозни заведения, предлагащи всякакви специални услуги, за да накарат клиента просто да се почувства страхотно (като следобеден чай), то днешните водещи СПА центрове вместо това се фокусират върху вътрешното здраве. Уелнесът вече е крайната цел, независимо дали това са дълбоки тъканни масажи, насочени към точките на натиск, балансиращи парни бани или по-внимателно съобразени СПА процедури, насочени към постигане на определени ползи като загуба на тегло или детоксикация.

 

Глобални СПА тенденции

Докато СПА центровете се стремят да разработят нови, вълнуващи и ефективни лечения за гостите си, индустрията започна да търси нови глобални влияния от целия свят.

 

Това е ярък контраст от СПА центровете от 80-те и 90-те години, които са изглеждали почти еднакви – общо, бежово, смътно азиатско пространство с няколко места за масаж. Сега глобализацията накара посетителите на СПА центъра да се запознаят по-ясно с местните СПА и уелнес практики от цял ​​свят. Така че имаме достъп и познаваме всеки вид масаж, който можете да си представите, от тайландски до индийски разновидности, и вълнение около толкова много глобални преживявания, независимо дали става дума за хамам в Близкия изток, мексикански темезкал или руска баня.

Персонализирани лечения

Тъй като СПА центровете търсят по-широк обхват на лечения, те също се фокусират върху предоставянето на по-специализирани терапии за различни състояния. СПА центровете сега стават много по-добри в предлагането на персонализирани медицински СПА процедури на гости, които не винаги могат да се насладят на по-традиционните такива.

 

Това приспособяване на дневните СПА пакети не само ще задоволи нуждите на всеки гост поотделно, но също така ще насърчи холистично въздействие върху общността. Това е колкото завръщане към корените на СПА центъра, толкова и развитие за бъдещи иновативни предложения. Дори в римската епоха минералните извори са били повече от просто зони за къпане, те са били всеобхватни центрове за отдих.

Какво е бъдещето на СПА центровете и СПА процедурите?

Какво предстои за СПА центровете и СПА процедурите през следващите години? Очакваме в бъдеще уелнес движението ще продължи да излиза от затворените стени на СПА центъра и да се включва в целия комплекс, независимо дали е във физическата сграда (уелнес архитектура) или в здравословна храна, качествен сън, практики и курсове – всичко на едно място.

 

Холистичният подход е ключът към бъдещето на СПА центровете, от здравните мениджмънти до лайф коучинга, можем да очакваме да видим СПА центровете да се връщат повече към обществени пространства, които предлагат широка гама от услуги, за разлика от просто традиционни лечения.

Каквото и да донесе бъдещето на СПА центъра, то със сигурност ще бъде едно вълнуващо и релаксиращо пътуване, основано на богата история на природата, лечението и изследването. Ако искате да резервирате незабравима почивка в Банско в СПА центъра на Катарино СПА хотел, то ще можете да се насладите на голям избор от персонализирани процедури и изживявания за благополучие, идеални за всеки наш гост и неговите нужди.

Получи първи следващата оферта от СПА хотел Катарино

Гарантирано най-добра цена

Best price guaranteed

https://www.livechatalternative.com/