Изберете страница

Какви са ползите от консумацията на месо и мляко от породата нормандско говедо

мар. 11, 2023Блог

Произходът на породата нормандско говедо е от Нормандия, северозападен регион на Франция. Тъй като Нормандия е известна със своето викингско влияние, много хора вярват, че породата произлиза от добитъка, внесен от викингите. За повече от 1000 години тези крави се превърнаха в порода с двойно предназначение, за да задоволят нуждите от мляко и месо на жителите на Северозападна Франция. По време на Съюзническата инвазия в Нормандия, започваща на 6 юни 1944 г. до юли 1944 г., породата е почти унищожена. Но към днешна дата има около 3 милиона нормандски говеда, пасящи на френски пасища. Голяма част от тях са в регионите на Нормандия, Бретан и Мейн, както и в Ардените и Пиренеите.

Тази порода крави се отглеждат предимно за производство на млечни продукти, но също така се ценят и заради месото си, което се счита за висококачествено и изключително питателно. В тази статия ще разгледаме част от ползите за човешкия организъм при консумиране на месо и мляко от нормандските говеда и защо те трябва да бъдат част от хранителния режим на всеки един от нас.

Една от главните ползи е, че млякото съдържа около 3,5% протеини и 4,4% мазнини, с 4,2% съдържание на млечни мазнини, което го прави популярен избор както сред млекопроизводителите, така и сред потребителите. Причината тяхното мляко да е толкова подходящо за производство на сирене се дължи на високите нива на бета и капа казеин. Казеинът е бавно усвоим протеин, който осигурява продължително освобождаване на аминокиселини, което пък го прави отличен избор за изграждане и възстановяване на мускулите. Суроватъчният протеин, от друга страна, се усвоява бързо и осигурява бърз прилив на енергия. Тази комбинация от протеини прави млякото на тази порода крави идеална напитка след тренировка.

За разлика от конвенционалното преработено мляко, млякото на този вид крави съдържа по-висок процент полиненаситени мастни киселини, включително Омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са от съществено значение за поддържане на добро здраве на сърцето и намаляване на риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Освен това е доказано, че високите нива на Омега-3 мастни киселини, открити в млякото от нормандското говедо, има положително въздействие върху мозъчната функция и психичното здраве.

Във Франция породата нормандско говедо се свързва с производството на известни сирена като Camembert de Normandie, Livarot и Pont Leveque. Всички те са меки, кремообразни, повърхностно узрели сирена. Там, за да носи законно официално име, сиренето трябва да отговаря на определени изисквания за място на производство, вид крава, сурово и/или пастьоризирано мляко и специфични процеси по производството му.

Още една от основните ползи от консумирането на мляко от нормандско говедо е високото му съдържание на калций. Този минерал е от съществено значение за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза. Необходим е и за правилното функциониране на мускулите и нервната система. Калцият е важен компонент на всяка една балансирана диета и тъй като може да бъде трудно да се набави от други източници, то млякото от нормадските крави е вкусна и питателна опция за приемане на препоръчителната дневна доза калций.

Друго предимство на млякото от нормандско говедо е високото съдържание на витамин А, който е от съществено значение за добро зрение и здрава кожа. Витамин А също играе решаваща роля в имунната система, защитавайки организма от инфекции и болести. Това мляко е и чудесен източник на пробиотици, които са полезни бактерии, спомагащи за поддържането на здрави черва.

Освен това млякото от тези крави съдържа по-висок процент конюгирана линолова киселина (CLA), за която е доказано, че има редица ползи за здравето, включително намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания.

Освен млякото и месото от нормандските говеда е много полезно и питателно. То е чудесен източник на протеин, който е от съществено значение за поддържането и възстановяването на мускулната тъкан. Освен това е и добър източник на желязо, което помага за транспортирането на кислород в кръвта.

Друго предимство на фермерските продукти от нормандските крави е, че те обикновено се произвеждат в малки ферми, където животните се отглеждат в естествена среда без стрес, каквато е и фермата на Катарино СПА хотел. Това води до по-високо качество на живот на животните и съответно по-високо качество на месото и млечните продукти.

Един от най-важните аспекти на месото и млечните продукти от нормандските говеда е техният вкус. Тези продукти са известни със своя богат, плътен вкус, поради което са основна част от много френски рецепти, а също така са и важен компонент в ястията, предлагани в един от най-добрите ресторанти в Разлог – Катарино СПА хотел.

Получи първи следващата оферта от СПА хотел Катарино

Гарантирано най-добра цена

Best price guaranteed

https://www.livechatalternative.com/